香港龜友論壇

查看: 2082|回復: 8

巴西龜手術後4日無食野

巴西龜耳炎手術後乾養中,每日浸水兩次餵食,但佢4日無食野,試過龜糧、乾蝦、豬潤,都唔食,放佢面前,佢行過撥到都唔開口。昨日有痾屎。有無計點令佢開口食野?
回復

龜B今朝食左幾粒龜糧呀! Yeah!
今朝返工前特登帶佢落公園曬左15分鐘, 佢好開心咁爬上爬落, 見佢咁高興, 我早啲起身都無所謂.希望佢快啲復原, 星期四又要帶佢返醫生度打抗生素, 又會嚇親佢, 心痛.
回復

做完手術可能無咁快食野,依家肯開口食就得,當日我隻龜生完蛋都要幾日先開口食番野,依家大食到食晒我份糧
回復

cloudtse1212 發表於 2016-8-23 14:50
做完手術可能無咁快食野,依家肯開口食就得,當日我隻龜生完蛋都要幾日先開口食番野,依家大食到食晒我份糧 ...

哈哈,最緊要肯食,比埋份糧佢無問題
回復

我隻小可愛, 病好左之後有食番野, 但係都仲係悶悶不樂咁既樣
回復

小黃仔今朝食左4粒呀,明天試比多啲。佢係偷偷地食嘅,望住佢時定晒格,一度以為佢靜雞雞離開我()行開一陣,返來睇佢已經食晒,比多兩粒佢,又扮死。真係無佢符,想睇吓佢個食相都唔得。
回復

kwclau 發表於 2016-8-23 09:09
龜B今朝食左幾粒龜糧呀! Yeah!
今朝返工前特登帶佢落公園曬左15分鐘, 佢好開心咁爬上爬落, 見佢咁高興, 我 ...

多謝,我會繼續努力  發表於 2016-8-24 17:54
回復

今日帶黃黃返醫生度打抗生素,搭地鐵時郁都唔郁,好似知道又要返去咁,打完返到來,本來諗住佢都應該無咩胃口㗎喇,即管試吓比佢食啦。比左20粒,跟住由佢自己食,唔搞佢。轉過頭返來裝吓佢,居然食晒20粒,真係好開心呀!希望佢一日比一日好啦。
回復