香港龜友論壇

查看: 1057|回復: 5

想向各位師兄請教水質問題

各位師兄,小弟係初哥,買左個細缸只放左大約4L水!

小弟養嘅係小鑽紋龜,所有器具清潔好,放左水喉水、硝化菌同水質穩定劑,開左暖管同濾水器,開缸兩天後水非常清徹,放入龜一星期後,發現水中出現圖中嘅白色漂浮物,質地似孱(好似鼻涕),滑滑地咁,每天增多,水質漸變混濁!

小弟只有幾L水,所以用eheim 2203濾水器,仲加左幾粒生物環,我知可能無咩用,但加左好似好過無,所以先加!

小弟請各位師兄賜教,有咩唔啱即管指出!
回復

成支暖管拎去洗再睇下點(呢個天氣唔洗用暖管。。。)
回復

師兄,其實成個缸到處都有呢啲白色野!
我呢次係第二次開缸了,第一次也是如此!
第一次已完全刷洗乾淨,更用鹽水浸過全部東西!
另外,用暖管因為我有開冷氣,水溫比較低!

請師兄再給我一些意見,謝謝!
回復

我都覺得呢啲嘢好煩好討厭
回復

呢D半透明白色野係正常現象黎 覺得影響外觀可以勤清洗

養水族野最重要係學識N-Cycle 上網可以google下
初開缸硝化細菌未養好 水質好易會變濁
如果個缸有足夠表面積 (生物環/濾綿等) 比硝化細菌生長 水會係2至4星期變返清
但睇你個setting應該唔夠生物環 好難養夠硝化細菌 咁就不如勤換水同清洗
回復

chuhong_chan 發表於 2016-8-3 08:43
呢D半透明白色野係正常現象黎 覺得影響外觀可以勤清洗

養水族野最重要係學識N-Cycle 上網可以google下

多謝師兄嘅意見!我會勤換水試下!
回復