香港龜友論壇

查看: 3105|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

終於可以和孩子一起曬太陽~ SMILE+小可愛

樓主
係平眉地圖同南石???
btw,下次師兄曬龜要小心啦,地下好熱辣辣之餘,水量都太小啦,玩陣電話可能兩隻龜都熟啦!!!
回復

沙發
seiraseira 發表於 2016-7-29 13:01
係呀! 我會注意架啦
我每過陣就倒D凍水落去降溫

我都有戶外曬龜龜,我會放埋溫度計以防萬一
今年夏天感覺比往年熱,室內環境都29,30度,我曬一曬過36度即刻移走,我搞一搞每次都要個半鐘.......
回復

板凳
seiraseira 發表於 2016-7-29 18:18
咁我下次都要帶下溫度計先得!!

係呀!咁以後唔駛估估下啦!!!
回復

地板
seiraseira 發表於 2016-7-30 09:23
係阿! 小可愛琴日食左少少菜之外, 仲係唔識野, 仲好似冇咩精神咁, 今日帶佢去見下中蜂, 睇弄係未真係病左 ...

吓?!冇食好多日????你兩隻成體龜可以隔日或者三日先餵一次啦
回復

seiraseira 發表於 2016-7-30 11:23
之前2日食一次, E生話佢地瘦,要再肥D... 依家1日食日次, 另外果隻好正常
隻地圖4日冇食野, 日日都有便便, ...

咁驚???
近排啲天氣佢地應該好好胃口先係架?地圖之前嘅便便係咪好爛????如果仲唔食嘢都係睇下醫生穩陣啲好噃
成日上岸都有可能係肺炎徵兆,佢喺屋企會涼到冷氣????
回復

唔緊要,其實成體龜可以餓一排嘅,起碼佢便便都仲正常.唔駛咁擔心住
回復

繼續努力
回復