香港龜友論壇

查看: 6916|回復: 38

R. I. P

今早我的寶貝【OSCAR】以離開我了,現時祗有    

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 RIP

查看全部評分

回復

回復

樓主折哀

原來改咗簽名,唔怪得d新仔唔知你係靚女黃花花  發表於 2016-6-9 12:15
回復

你當佢寶貝就應該加強對龜嘅知識,
死咗就買過隻啦,養龜人死龜正常不過,
一條生命無咗,下一條活得比佢好。
回復

我現時坐在廳處看著兩個龜缸,一路看一路哭 而外面的雨水越下越大,好似天宮與我一起悼念【OSCAR】
我記得 2015年10月31日 去店舖買咗【OSCAR】, 當時 ~ 底甲祇得 2.8 cm長,重 6g 的牠活潑好動 ,【OSCAR】與【Diamond】雖然放在一個 20吋長 × 13吋闊 × 20吋高的魚缸內,但【OSCAR】喺住在一個多孔的輔助箱內,時常與【Diamond】互動游來游去爬來爬去,有時偷走出來找【Diamond】玩,而【Diamond】很喜歡給牠爬上龜背上照燈,牠們很好很好 , 而我喜歡夾著龜糧 ~ 你一粒我一粒餵寶貝吃,牠們會自動等候不會互相搶食的情景出現,當時我開心到不會形容 ~ 我這樣好運又遇上兩隻體型相差很大的鑽紋都可以相處得這樣好
直到前兩星期【OSCAR】躲在平台很小活動和吃小咗糧時,我便檢查牠發現底甲出現旁邊爛甲情景,我便幫牠消毒和塗上 Silvlrsulf 藥膏,大約查咗三天到,我覺得沒有好轉,我決定預約【荃灣享和 ~ 但六天後才有位】, 我當時答應六天後帶【OSCAR】看醫生,現時只有幫牠消毒和搽藥,想不到,六天後去到診所,發現【OSCAR】的一對後腳以經動不到,而醫生幫牠檢查和照 X 光後,醫生對我說【OSCAR】的活存率得 30% ~ 因為牠體內神經和骨骼出現嚴重問題,當時他比兩個選擇給我 ~ 1 . 打抗生素及另外兩支針【我不記得甚麼針】但要隔天打【6至8針】同時也不保證可否活存多夠,2 . 不想牠辛苦就送牠走吧,當時我不相信我與【OSCAR】的緣份這樣淺,我要求打針救牠,直至6月6日打了第三次抗生素針 ,【OSCAR】的精神還可以的,食得兩至三粒糧,疴也正常,而第四支針原本今天早上10時半打的,現在以經不再需要了 ,今早七時許發現牠時以經靜靜睡著在細盒內【走】了
雖然與【OSCAR】的短短半年左右時間,牠的底甲長度4.5cm,重23g,但我永遠永遠唔會忘記你與我相處的日子,希望【OSCAR 你一路好走,下世開開心心】{:86:} {:86:} {:86:}
回復

英雄 發表於 2016-6-9 09:30
點解?鑽紋好粗生的R.I,P

師兄,【OSCAR】的骨骼和神經系統出現嚴重問題,最終是救唔番   
回復

R.I.P.
回復

鬼鈴音 發表於 2016-6-9 14:07
師兄,【OSCAR】的骨骼和神經系統出現嚴重問題,最終是救唔番      ...

爛甲沒好好處理會致命的。
回復

鬼鈴音 發表於 2016-6-9 14:00
我現時坐在廳處看著兩個龜缸,一路看一路哭  而外面的雨水越下越大,好似天宮與我一起悼念【OSCAR】{ ...

養隻龜少d錢都唔掂…
天生問題何需自責,
你兩緣盡了,開懷d啦!
回復

回復

rip
你有冇問醫生問題的成因?

你要check清楚,剩下來的Diamond又冇事
回復

我果時蜥蝪都係去享和(肺炎加爆虫)
卜時間要一星期,所以直接睇急診加一千,E加好返晒
你卜左時間應該要KEEP住睇佢精神,精神差左既就應該直接去睇
現實D講,加一千夠返隻鑽,物超所值
回復

多謝關心  
回復

回復

龜之友 發表於 2016-6-9 15:48
爛甲沒好好處理會致命的。

回復

oooooo 發表於 2016-6-9 16:09
養隻龜少d錢都唔掂…
天生問題何需自責,
你兩緣盡了,開懷d啦!

謝謝關心  
回復

回復

colala 發表於 2016-6-9 17:47
rip
你有冇問醫生問題的成因?

這是【OSCAR】自身問題,不知道原因,發現兩星期時間就走了,好似醫生說 : 這也是減少牠的痛苦,因為極之難醫是會終身殘廢
而【Diamond】 暫時沒有任何問題,謝謝關心
回復

a98609998 發表於 2016-6-9 18:55
你卜左時間應該要KEEP ...

師兄,可處加【$1000 ~ 急症】請明示一吓,唔該曬
回復

a98609998 發表於 2016-6-9 18:55
你卜左時間應該要KEEP ...

師兄,可處加【$1000 ~ 急症】請明示一吓,唔該曬
回復