香港龜友論壇

查看: 2510|回復: 6

盾排酸問題

想問成日都有飲水既盾係咪冇酸排定係會排D冇色既酸?我隻盾已經兩個幾月冇排酸, 但係食得訓得冇咩異樣
回復

若只餵龜糧會排酸較少,甚至冇酸排。如果有餵菜類葉類而咁耐冇排酸就可能係結石?健康嘅酸係白色牙膏狀。
回復

金金 發表於 2016-4-29 21:03
若只餵龜糧會排酸較少,甚至冇酸排。如果有餵菜類葉類而咁耐冇排酸就可能係結石?健康嘅酸係白色牙膏狀。 ...

我間唔中都有比佢食菜,有冇咩方法可以令佢排酸啊?有D擔心
回復

leoho2009 發表於 2016-4-30 01:40
我間唔中都有比佢食菜,有冇咩方法可以令佢排酸啊?有D擔心

首先要停止餵高葉酸食物,見議只餵龜糧。其實一般方法都只係浸暖水,水可以較深至四腳離地,放心陸龜都會浮水及游水,只要主人從旁睇住就安全唔會浸親,同用牙刷擦龜龜個底甲,或用暖水沖肛門都可幫助排酸及排便。如果精神好食得屙得走得只係冇排酸都唔駛太擔心。
回復

金金 發表於 2016-4-30 02:07
首先要停止餵高葉酸食物,見議只餵龜糧。其實一般方法都只係浸暖水,水可以較深至四腳離地,放心陸龜都會 ...

咁唯有食住糧先啦,THX CHING
回復

樓主你好  陸龜的排酸問題,其實網上已經有很多資訊可參考,建議自行查看.
其實陸龜的結石問題主要有幾方面1.環境問題(濕度/溫度)2.食物的營養(草酸/鈣/蛋白質的攝取量)
1.環境方面:
陸龜成長以來就慬減少水分流失,當水分不足時(濕度過低或溫度過高或攝取不足),會重複吸收和利用尿中的水分,尿濃度不斷增加,而尿酸亦慢慢增多,如尿酸不能排出,有機會形成尿酸結晶(結石).
2.食物的營養:
結石主要成分大致爲草酸鈣52.6%,磷酸鈣20.1%,尿酸鹽13.5%,磷酸鎂銨9.2%,碳酸鹽4.6%,所以減低草酸的吸收是可行的,但也不可以只餵高蛋白質的龜糧.首先,新塵代謝蛋白質之後的含氮廢物就是尿酸,長期進食只會加速尿酸形成.其次,龜糧是有吸水的特性的,因此有機會減低水分排酸的功能.

因此,只吃龜糧並不是最好的方法,要減低結石的方法,應以30%糧+70%菜(按情況以定改變)的比例餵食,提高水分的吸收和排走尿酸的能力才是最好的方法. 另外, 菜亦應該提供多元化的選擇,增加不同營養吸收和避免餵高草酸的食物,不要長期只餵單一食物,有機會造成營養不平及偏食的情況.

有時尿酸會以(尿酸鹽)通過微粒晶體的形態隨尿排出,我們無法用肉眼察覺得到,等一下它變白了就有機會是尿酸.
其實,只要樓主留意龜的飲食情況,體重,排便,精神,行為有否改變都是決定龜的健康指標,盾出名是結石朋友,還是建議樓主最好帶龜龜去拍XRAY,看看有沒有結石問題,因為XRAY只是千多元,但結石問題有機會阻塞尿道,腸胃,這是會影響生命的,自己想想吧

回復

LKS2012 發表於 2016-4-30 22:01
樓主你好  陸龜的排酸問題,其實網上已經有很多資訊可參考,建議自行查看.
其實陸龜的結石問題主要有 ...

多謝CHING 詳細解答,我都有上網搵過呢方面既資料好似話如果有結石隻龜會有D其怪既行為,但我個隻冇,想睇下有冇其他CHING有類似既情況,等我先由食物方面改善睇下,可能我個隻都有排酸只係我睇唔到啦
回復