香港龜友論壇

查看: 5979|回復: 35

請教蚯蚓

下雨天,在球場捉了點小蚯蚓,請問可以餵龜苗嗎?
回復

拿回去先用salt water 浸一會便可以了
回復

唔知鹽水得唔得,但唔可以落太重
回復

龜最好吃蚯蚓和生果, 比較接近自然, 只是街上的蚯蚓就比較有保留, 香港的泥土污染比較重, 有毒物長期存於蚯蚓身上, 龜吃了不是太好, 而且地上捉到的比較大, 龜苗都會怕他, 香港有太平二號蚯蚓, 紅色一小條的, 以木瓜和泥養大, 一隻苗每次一至二條就夠, 用清水洗一洗就吃得, 而且生長很快, 我的苗吃了殼色是美麗而有光彩, 只是要解決二個問題, 龜的糞便很臭, 不是一般人可忍受, 另一個問題是生得太快, 沒錯, 只要買一次, 以後就是不用付款的龜糧, 可能會多到嚇怕你, 而且要小心處理, 否則他們會四處走
回復

waiyike1314 發表於 2016-4-25 09:36
龜最好吃蚯蚓和生果, 比較接近自然, 只是街上的蚯蚓就比較有保留, 香港的泥土污染比較重, 有毒物長期存於蚯 ...

謝謝~~ 我捉個D好幼, 不過裡面都應該沒什麼養份, 一番黎吐左好多泥咁..都唔敢比龜食

都係出去買一盒番黎, 起埋應該有盒泥跟住可以養住 ~

我隻東苗 , 唔食糧, 只係食剛脫皮的小麥..可能郁郁下先吸引
回復

如果想在香港買, 可以打電話比6735-9068, 仍地有太平二號蚯蚓, 而且可以送到門口, 和選大小, 但我忘記左佢姓什麼
回復

waiyike1314 發表於 2016-4-25 13:23
如果想在香港買, 可以打電話比6735-9068, 仍地有太平二號蚯蚓, 而且可以送到門口, 和選大小, 但我忘記左佢 ...

我知呀,都打算去買,而家旺角有點代賣,好方便
回復

隱藏置頂帖
維他命蚯蚓繁殖攻略
回復

.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1431&extra=page%3D1我想用紅泥試吓.维化命芬我吾知用邊隻最好.?最好有小合買回?????
回復

關於吃蚯蚓大便很臭
我的佛箱目前沒有這問題
反而是黃緣不管吃什麼都一樣臭    連吃水果也是
回復

我只會一個星期給他一餐蚯蚓, 其他日子是蕉和蕃茄, 加命脈龜糧, 如果是生果日, 明顯沒那麼臭, 如果你的龜排得臭, 可能要吃命脈那隻腸胃適, 沒病都可調理腸胃, 但就只需要一個月用一次
回復

點樣吸引佢食糧/生果,係咪要切到好細?

我放係度佢都唔去咬下, 虫郁郁下佢就去咬~
回復

當然是原條生的比佢咬啦. 不是街上那些蚯蚓, 太平二號是專比魚和龜吃的, 只是像牙簽一樣的大小粗幼. 龜苗會見佢動就咬下去
回復

我之前都係上山捉,但覺得可能有寄生蟲,所以自己繁殖太平蚯蚓,其實好容易,如果你唔係要好多,我可以送D俾你餵龜,又唔洗買太多放係屋企
回復

ylc141 發表於 2016-4-25 19:15
我之前都係上山捉,但覺得可能有寄生蟲,所以自己繁殖太平蚯蚓,其實好容易,如果你唔係要好多,我可以送D ...

c兄.我想學吓繁殖蚯蚓.指導吓
回復

Iq100fun 發表於 2016-4-25 17:14
點樣吸引佢食糧/生果,係咪要切到好細?

我放係度佢都唔去咬下, 虫郁郁下佢就去咬~ ...

我早期一日一餐.吾多食.轉左三至四日一餐.嗅到龜糧味.番茄好像隻狗搶食.柯d屎好靚一條條
回復

908a 發表於 2016-4-25 22:48
c兄.我想學吓繁殖蚯蚓.指導吓

大家互相學習下,我都係少量繁殖,自給自足
回復

ylc141 發表於 2016-4-25 19:15
我之前都係上山捉,但覺得可能有寄生蟲,所以自己繁殖太平蚯蚓,其實好容易,如果你唔係要好多,我可以送D ...

我之前都買了D太平2號返去餵,放在泥裏面養,但好快便消失哂,為什麼呢???
回復

ylc141 發表於 2016-4-25 23:16
大家互相學習下,我都係少量繁殖,自給自足

講個方法聽吓.我自給自足ok.thx
回復

有緣龜友 發表於 2016-4-25 23:30
我之前都買了D太平2號返去餵,放在泥裏面養,但好快便消失哂,為什麼呢??? ...

以我小小經驗,有兩個可能性
第一可能係夜晚走曬,我有試過一晚爬走曬D蚯蚓
第二可能係死左,除非泥土非常濕,否則D蚯蚓死左係唔會有屍骸,我有一次唔小心係太陽曬D蚯蚓,千幾條無曬,但可以一條死屍都見唔到
回復