香港龜友論壇

查看: 4294|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

求救~龜龜是病了嗎~

樓主
火腿蛋 發表於 2016-4-19 11:59
謝謝water
佢有食野~1日2餐~
胃口無前排甘好

除左肯食野有排便外,你試下將佢浸完水後抱上手睇下佢手腳有冇力精神狀態是否精靈,因佢無平時咁活躍就斷定有病好似武斷左d,龜都有情緒起落唔會日日都咁活躍

龜從你老爸處接回家已1個月仲要係成體(成體係放養時零舍鐘意瞓),呢段放養期間對新環境應相熟悉,探索和好奇心降低下少左走動不出為奇,佢宜家會係屋搵第一個放養竇瞓覺攤抖,我兩隻女全屋加埋幾個竇,有share竇亦有solo竇,我d龜放養時既睡姿都似死左咁,一日浸水2-3個鐘太少喇,起碼多返幾個鐘,尤其夏天係水時間應比放養時間為多

另外隻手損左搽聚維酮碘乾養,注意衛生,暫時不須過份擔心

回復

沙發
waterwater 發表於 2016-4-19 21:19
一般龜龜瞓教唔會跌頭,只會縮埋,跌頭似係內科病最好睇醫生,反而手仔問題無咁大,試下send 相去問下中蜂 ...

我三隻放養期間瞓覺都會伸晒頭手腳咁瞓覺,其實佢地只會好有安全感至會伸長埋個頭(咁當然病入膏肓全身乏力都會係咁)
回復

板凳
火腿蛋 發表於 2016-4-20 16:56
謝謝metalgearsorry
浸完水抱上黎佢手有力既~會撐反我手轉頭想逃走果d咁~
我帶佢去公園散步~佢又好精神wo ...

照咁睇初步我覺得唔似有病,單憑佢放養嗰兩張睡姿相再加無咁活躍就定為有病真係草率左d,我都係放養過來人,佢地只會係好有安全感進入熟睡狀態至會伸埋個頭出來,如果你都係唔放心當然可拎俾中蜂睇或睇醫

2小時真係太少,冇濾水器唯有日日換水啦

龜精靈我覺得無乜用,塊皮最好等自然甩,我用下圖隻藥普通藥房有售$28

回復

地板
火腿蛋 發表於 2016-4-20 17:14
岩岩佢塊皮甩左出黎...見到佢粉紅色D肉.....睇見都痛

甩左有冇流血??

你搽完藥可剪塊細膠布貼住佢(不過龜可能會不停想整甩佢)或買支噴霧膠布
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-20 20:04
謝謝metlgearsorry
塊皮自己甩左~冇留血~好彩仲有塊薄皮膚~有1毫子咁大~Q_Q
咁拿拿林搭車出去買藥比佢查 ...

冇流血唔駛貼野都得,你每日幫龜龜搽2-3次藥,搽完乾養

龜龜底甲似係乾姐,但有兩撻睇唔清楚,淨係乾燥問題不大

中蜂link,拎龜落去前記得打手提問佢系咪舖頭,以免白行
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=73
回復

睇真d底甲有幾個窿,我分唔清係行崎嶇路面所至定蛀甲

呢幅係蛀甲
回復

waterwater 發表於 2016-4-20 22:35
Ching, 隻龜你㗎~~~

之前係呢度其個post見到
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-21 00:18
萬分感謝metalgearsorry大C師兄解答同幫忙~
我剛剛已同龜妹查完藥等佢zz

其實你老爸算養得好,起碼無反甲殼變形,同埋隻手係龜龜自己周圍爬時整到,都唔太關你事,仲有你應留意屋内有冇d易整得冧和尖銳物件系龜龜經常爬行既地方内出現,佢地有時會揭歇斯底里咁迫入佢想去既地方從而整傷

我養左十幾年上年先開始爬文,知道水位會導致反甲和殼變形時已冇辦法復原
回復

waterwater 發表於 2016-4-20 22:38
睇見都肉痛...
手仔無咩問題,揸下藥就好,係怕裡面有事...
底甲無咩問題,應該係你老爸以前都係 ...

佢底甲嗰d位係咪似舊傷多!!
回復