香港龜友論壇

查看: 6481|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

荃灣享和 - 好pro好nice

樓主

幾年前我龜龜學人游側泳,帶龜龜去大圍果間,全程未見過醫生,只得護士傳話,護士惡死又寸,又話要照X光又話要開刀,講到好嚴重,最後捧左龜龜入房搞,擔心死,唔係擔心龜龜病,而係擔心佢地點搞我隻龜,因全程未見過醫生,最後話可能係肺炎比佢劏左千幾蚊攞左一星期藥,食左四五日都無見好就走落樓下魚檔,見到有隻叫龜精靈嘅藥,唔知係咩黎,舖頭D人話係龜藥,覺得好兒戲但心諗試下無妨,反正食緊果隻唔見有效,點知滴左幾日龜龜就無百厭游側泳,一方面好開心一方面好嬲,第一次睇醫生就有咁差嘅經驗。

我帶龜去睇醫生直情只係用背心袋袋住放入肩袋,好搞笑 ,其實係因為大妹太細膽,次次帶佢出街(佢會知)佢就好驚不停爬不停痾,獨立入箱係唔得,只好入袋貼住不停用手輕拍安撫佢情緒。
回復

沙發
古羅洛斯 發表於 2016-3-29 18:04
雖然睇咗次醫生好貴,最緊要龜龜冇事啫,而且你又唔能夠原全抹殺獸醫嘅功勞嘅,可能佢解降頭需要啲時間啫{:1 ...

真係唔知,成件事最「慶」唔係錢而係佢地傲慢嘅態度,有種貼錢受氣嘅感覺,你有料比你傲慢,但食完幾日藥日日望住龜龜游水都係咁果時個心就又「慶」又憂心,唔係師兄讚第二間有比較都唔會諗起呢間野。
回復

板凳
沙田鄂仔 發表於 2016-3-30 14:05
我都聽聞大圍果間麻麻地, 所以就算住得近都唔敢試.

我係由筲箕灣去到大圍,仲要揸住本地圖搵路,成個鄉娌咁
回復