香港龜友論壇

查看: 6480|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

荃灣享和 - 好pro好nice

樓主
兩星期前發現小草條頸右面腫了一塊, 由圓面變咗角字面, 於是立即上來揾返荃灣享和的聯絡電話預約, 點知幾日都full booking, 結果booked 到上周四一早. 去到又咁啱有另一人帶咗隻龜去睇急症, 護士告知我個客無預約, 係診所一開門就衝人來, 結果診斷為食物中毒. 我因此遲咗成個鐘先有得睇. 不過算啦, 人地急症, 應該俾佢先.
到睇我小草啦, 之前已聽聞楊醫生好年青, 到見到真人, 嘩, 真係好後生, 成個大學生咁, 有啲baby face, 好友善, 最令我印象深刻的, 係佢聽完我講啲情況後, 除低口罩用鼻聞下我隻龜腫起的地方, 我係主人我都唔敢咁做, 楊醫生果然好用心好投入. 佢又好細心咁問我平時點照顧隻龜等等.
我第一次帶小龜去睇獸醫, 所以隨手揾個透明膠桶裝佢再放入個保温袋(果日幾涷又落雨)出街, 靚靚護士姐姐 見到笑笑口, 覺得我好搞笑卦, 不過佢又係好好人, 好詳細指導我要點打理龜龜添.
回復

沙發
waterwater 發表於 2016-3-29 12:50
幾年前我龜龜學人游側泳,帶龜龜去大圍果間,全程未見過醫生,只得護士傳話,護士惡死又寸,又話要照X光又 ...

講開用葯, 護士姐姐好肉緊咁問我有無俾過咩葯隻龜, 當聽到我話無時, 醫生同護士都放下心頭大石, 護士姐姐話有啲主人亂咁用葯又唔知啲葯係咩成分, 試過有啲個案因為亂用葯搞到隻龜肝指數唔點最後...
回復

板凳
古羅洛斯 發表於 2016-3-29 19:05
哈哈,今年年初我都第一次帶龜龜睇醫生,我隻旦苗第二朝發現全身水腫,浮水,四肢冇力,但過年享和冇開,睇唔到醫 ...

師兄你狗狗睇果間係咪沙咀道果間享和? 網上有讚有彈.
回復

地板
waterwater 發表於 2016-3-29 22:29
真係唔知,成件事最「慶」唔係錢而係佢地傲慢嘅態度,有種貼錢受氣嘅感覺,你有料比你傲慢,但食完幾日藥 ...

我都聽聞大圍果間麻麻地, 所以就算住得近都唔敢試.
回復