香港龜友論壇

查看: 3095|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

好擔心,求教

樓主
屋企隻食蝸養咗年幾,平時都健健康康,食得瞓得
但呢兩日突然好似無乜胃口食野,因為我分開餵,所以見佢無乜食,但佢睇落去又無乜事,見到手指仲會想咬⋯只係唔食野⋯
我日日換水同一日餵一次,水應該無唔乾淨,只餵zoom糧
我應該睇多幾日,然後試下餵蝦乾?
定佢有乜事?好擔心⋯
回復

沙發
溫度?水溫底會減少龜龜食慾。
其他我就唔知原因~等其他有經驗師兄答你
回復

板凳
龜唔食野原因很多,但要攪清楚,係食少佐抑或完全唔食。
食少佐,而有龜糧剩下,問題可能是温度,請問有没有加温?
留意一下牠有没有咬龜糧,若有咬,而又吞吞吐吐好似吞唔到咁,就應該有問題。
母龜嘅話,完全唔食亦有可能隻想生蛋,無食欲。
建議可以先留意温度,加温至27、8度左右,停餵3日,減少騷擾,不要換水,
到時睇下食唔食。
仲唔食就要請其他高手或專業人士幫手。
回復

地板
我估我隻係龜女,但得歲幾兩歲應該唔生蛋卦...
平時都有暖管,25-27度,係食野個陣先放入另一個盒分開餵,因為驚爭食,呢兩日見暖d就無畀暖風機吹住食
見佢呢兩日基本上見到d糧都無乜反應,以前都會望兩眼就食
不過佢以前都有一次試過係咁,過幾日就食返野,唔知係咪前幾日幫佢刷殼同手腳嚇親佢唔敢食...
同缸另一隻食蝸就無乜事,食得玩得,係呢隻唔食
回復

依家天氣咁暖唔食野係有D可疑,但淨係無食野睇唔到幾多,你可以試下放D龜精靈,另一方法係乾養幾日,睇下佢便便有無唔尋常,一般龜要三四年成體後先可以生蛋,而且你分缸養,無交配唔應該會有蛋,其實,我會建議水溫唔應該恒溫,响天氣真係好凍時先加暖燈或暖管,減少食量都無所謂,經常恒溫對龜嘅抵抗力和適應力會減低,好似我龜龜咁多年都未試過傷風感冒,人地同我講先知原來龜係會流鼻水。
回復

我諗我依家都keep住恒溫畀佢先,我都唔知佢有乜事,我個缸又冇底材,應該無食錯野,最驚係之前爬文,話生蟲都可能唔食野,但我又唔知點先知佢係咪生蟲⋯
回復

我隻草龜女養咗無兩年
排咗兩隻無受精既蛋
回復

小迪迪 發表於 2016-3-5 11:16
我隻草龜女養咗無兩年
排咗兩隻無受精既蛋

嘜咁早熟,我隻養左三年先識生蛋 ,網上邊仲話要五年
回復

小迪迪 發表於 2016-3-5 11:16
我隻草龜女養咗無兩年
排咗兩隻無受精既蛋

其實係咪生蛋前都冇乜食慾,我今日試蝦乾佢都冇乜反應⋯
回復

若果生蛋會發癲不停要出缸,睇下佢便便有無蟲,或者有咩不同,一般炎症便便都會不同,或者有排洩物。
回復

waterwater 發表於 2016-3-6 13:25
若果生蛋會發癲不停要出缸,睇下佢便便有無蟲,或者有咩不同,一般炎症便便都會不同,或者有排洩物。 ...

佢呢幾日無食野無野痾,頭先放佢出靈台曬一下好似開心d
回復

最新情況

image2 (1).JPG (59.68 KB, 下載次數: 50)

image2 (1).JPG

回復

龜龜好左未? 我隻龜龜都冇食野-0-
回復

seiraseira 發表於 2016-7-30 08:55
龜龜好左未? 我隻龜龜都冇食野-0-

生完睇左兩次醫生,之後生晒啲蛋就無事啦,依家仲好大食
回復

生完睇左兩次醫生,之後生晒啲蛋就無事啦,依家仲好大食
回復