香港龜友論壇

查看: 2195|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

新家居 已經全部完成!!

樓主

有多張圖 有意見的話 請提出 謝謝!!

正常版

加燈版

開燈版

後面版 (假山有一個好大洞穴 比佢地有多啲安全感 近排搞得佢地太多喇)
回復

沙發
燈咁近,煎龜嗎?
回復

板凳
iamnero 發表於 2016-2-25 17:09
燈咁近,煎龜嗎?

溫度不會太高 我係測試左好多次 用兩個鐘 每十分鐘的時間 去量度氣溫

同埋呢張只係影相而擺的 實際上 係會再高好多 就如以下呢一張 你覺得如何??

回復

地板

基本上 水溫係keep住28度  氣溫都23-26度 假山地面26-28度  
回復

1#有需要置UVB燈嗎?   聽說沒UVB,龜殼有機會反的
2#有需要低水位嗎?(剛覆蓋龜殼)  聽說幼體上水呼吸,控制不當,有機會遇溺
3#有需要加大陸地嗎? (熱點祗有一個,長時間浸水,會使體溫加速流失)      
回復

其實我覺得加個浮台
高水位咁養D巴西會開心D
因為巴西游水好勁
深水都唔驚
同埋可以用盡D位嘛,個缸咁大
回復

johnnyhk323 發表於 2016-2-25 17:45
溫度不會太高 我係測試左好多次 用兩個鐘 每十分鐘的時間 去量度氣溫

同埋呢張只係影相而擺的 實際上  ...

咁睇落OK的
回復

cheung428 發表於 2016-2-25 19:16
1#有需要置UVB燈嗎?   聽說沒UVB,龜殼有機會反的
2#有需要低水位嗎?(剛覆蓋龜殼)  聽說幼體上水呼吸,控制不 ...

一) uvb 燈我不用  因為我會比佢地去曬太陽 同埋無太陽個陣 會開射燈 本身佢地體內係要用熱能先可以轉化成d3 才不會引致有軟殼問題 我水中都有一塊鈣片 可以供給相關物質之外 亦會穩定水質

二) 本身已經有兩處地方高過水面 佢地應會自動自覺地上去 佢地係水中亦識得上水面吸氣 佢地會上去台上曬乾自己 不會長期都係水中

三)體溫問題 我有一支50w 的暖管24小時長開 溫度是28 度 水溫及氣溫 我亦會密切監視
回復

其實唔用太多設備,由得龜龜在自然環境成長,龜龜反而更加強健,少病痛
回復

crazykit1252 發表於 2016-2-25 20:24
其實我覺得加個浮台
高水位咁養D巴西會開心D
因為巴西游水好勁

十分同意 因為不同的龜種 係有不同的性質

巴西的係游水高手 之前都文有比過淺水及深水佢地 發現佢地係深水的活動力較強及會自己從水面吸氣 又會上假山

我稍後會買cm 或zoomed 的浮台
回復

多謝你提供的意見

其實 呢個都係一個教材 可以比新手有一個參考及對比
回復

龜大仙 發表於 2016-2-25 20:31
其實唔用太多設備,由得龜龜在自然環境成長,龜龜反而更加強健,少病痛

我都係咁話 所以我只加左暖管 過濾 假山 射燈的必須品

暖管--係視天氣而開 依家咁凍 先24 小時開 天無回暖時就會熄
過濾--都係確保水質 我都會視情況兩至七日 大換一次水
假山--當然係比佢地有得dry 身
射燈--係無太陽個陣時的一個臨時措施

以上只係我心目中 認為最好的 亦都係睇同搵好多文章 養開的朋友講解

個人意見 不喜勿插 多謝
回復

johnnyhk323 發表於 2016-2-25 20:30
一) uvb 燈我不用  因為我會比佢地去曬太陽 同埋無太陽個陣 會開射燈 本身佢地體內係要用熱能先可以轉化 ...

謝謝回覆
長智識
回復

客氣了

我都係一個新手 只係將自己的經驗同大家分享
回復

johnnyhk323 發表於 2016-2-25 21:34
客氣了

我都係一個新手 只係將自己的經驗同大家分享

師兄- -你個夾燈係邊度買- -我搵左好耐都搵唔到有長夾燈...
回復

jackytung 發表於 2016-2-26 03:29
師兄- -你個夾燈係邊度買- -我搵左好耐都搵唔到有長夾燈...

深水埗鴨寮街買 燈架$40 Philip 60w射燈就$22-25

同埋注意一點 就係Philip60w同40w 的射燈 燈座係唔同架  60w係E27  40w係E14 詳細請見圖

Philip40w

Philip60w
回復

johnnyhk323 發表於 2016-2-26 13:35
深水埗鴨寮街買 燈架$40 Philip 60w射燈就$22-25

同埋注意一點 就係Philip60w同40w 的射燈 燈座係唔同架 ...

Philip 60w射燈 做到暖膽嗎@@?
回復

jackytung 發表於 2016-2-26 16:48
Philip 60w射燈 做到暖膽嗎@@?

我只知道 射燈係做一個熱點 (即一個地方溫度較高)

暖膽好似係要用好大個 紅色個啲 我自己就係水中加暖管 水溫26-28度 熱點係28-30

關於暖管方面 我都唔係好識 有無其他人可以指教一下我地?? 唔該晒

回復

我都想了解下,Philip 60w暖燈 ,同其他貴價品牌專用暖燈,
功效是否差不多,
價錢就差好多了,,,,,,
回復