香港龜友論壇

查看: 84143|回復: 136
打印 上一主題 下一主題

植物草酸及鈣磷比例表

樓主
請問唐生菜資料
回復

沙發
waiman 發表於 2011-6-22 01:58
唐生菜, 廣東生菜:
鈣34, 磷30, 纖維0.5, 蛋白質1.8, 鈣磷比1.13:1.

唔該ching

咁請問平時所講嘅鈣磷比點樣為之對龜仔最好呢?

鈣越多, 磷越多  越好? 定係鈣磷比比例越大越好?  即係1:5 好過 1:2 ??

仲有我隻龜仔個咀捆哂深綠色邊  又洗唔甩...點算好?><

好多謝你解答!
回復

板凳
還有桑葉的資科...謝謝
回復

地板
waiman 發表於 2011-6-22 16:28
個咀深綠色邊, 洗唔甩, 唔洗整甩架, 好正常.

但係我見其他ching貼出黎d相都唔係咁  個咀好乾淨架...

同埋我帶隻龜仔返屋企果陣都係好乾淨...點知慢慢就變左咁...係唔係我比左d咩佢食會咁?
回復

waiman 發表於 2011-6-22 16:26
陸龜食物需要:

1) 因為龜的骨骼甲殼成份, 是鈣鏻比2:1; 又由於龜於食物中, 吸收鏻比吸收鈣容易, 所以食物 ...

多謝ching  好詳細!

咁意思即係5:1 會好過  2:1

但係如果5:1 好d 定係 5:2 好d呢?

會唔會怕吸收過多鏻?

講到尾...其實最忌知道  我e+ 比緊佢食 70%車前 + 30%菜心/唐生菜/椰菜 佢食
佢2個月大
之前試過溝好少牧草佢聞兩聞就唔食

如果加桑葉係咪更好?  但係唔知邊度有得買 =[  我住美孚的
回復

waiman 發表於 2011-6-22 16:35
桑葉的資科, 本來我係有放係空心菜下面果行道, 但係我移走左.
原因係我查到:
曰本研究所的桑葉資料是: 鈣 ...

唔該哂ching...幫左我好多

咁我暫時唔會餵牧草比佢住    但係d便便由得佢咁散都ok??
成體即係要幾大? 係計 歲數 定係 底板長度架?

依家隻豹b兩個月大, 背甲唔係硬得哂, 底甲更加軟...
今日嘗試過灑左少少鈣粉落d車前草度   
佢聞兩聞就唔食行開左...平時冇鈣粉會係咁食...
點算好 =[
回復

waiman 發表於 2011-6-23 12:14
如果便便有小小散, 就需留意食物的水份, 去除水份含量多既菜, 比如生菜, 油麥菜此類就水份含量多.
D菜從雪 ...

唔該ching, 我會試下用70%車前+芥蘭  30%油麥菜/椰菜/唐生菜 比佢食先啦咁

晏d去買NutriBAC粉, 係咪洗完, 擦干完, 剪好再放一陣  最後先灑粉就ok?

Thanks
回復