香港龜友論壇

樓主: waiman
打印 上一主題 下一主題

植物草酸及鈣磷比例表

leungkenny 發表於 2011-6-21 04:17
請問唐生菜資料

唐生菜, 廣東生菜:
鈣34, 磷30, 鈣磷比1.13:1, 纖維0.6.
回復

waiman 發表於 2011-6-22 16:35
桑葉的資科, 本來我係有放係空心菜下面果行道, 但係我移走左.
原因係我查到:
曰本研究所的桑葉資料是: 鈣 ...

唔該哂ching...幫左我好多

咁我暫時唔會餵牧草比佢住    但係d便便由得佢咁散都ok??
成體即係要幾大? 係計 歲數 定係 底板長度架?

依家隻豹b兩個月大, 背甲唔係硬得哂, 底甲更加軟...
今日嘗試過灑左少少鈣粉落d車前草度   
佢聞兩聞就唔食行開左...平時冇鈣粉會係咁食...
點算好 =[
回復

leungkenny 發表於 2011-6-22 21:14

咁我暫時唔會餵牧草比佢住    但係d便便由得佢咁散都ok??

如果便便有小小散, 就需留意食物的水份, 去除水份含量多既菜, 比如生菜, 油麥菜此類就水份含量多.
D菜從雪櫃Lo出, 要泡洗好, 再小心擦干D水, 再放到D菜與室溫或與箱中溫度相同, 先至好比D龜食.

如果便便好散, 可如上再加上NutriBAC粉.

如果便便拉希, 可立即停菜, 改為只比T-rex糧, 再加上NutriBAC粉. 到唔拉希就即刻轉返菜.

其實處理好D食物, 根本就冇必要加鈣粉同埋補呢樣, 補果樣營養粉.

你可以分主菜, 配菜. 從表中先搵出, 你能夠經常買到既主菜(要小水份), 比如蒲公英, 白蘿蔔葉, 車前草, 芝麻菜, 芥蘭, Etc, 做主菜. 可搵出配菜, 比如油菜, 油麥菜, 蕃薯葉, Etc, 做配菜.

然後你儘量每餐必有至少兩種或以上的主菜, 再加兩種或以上的配菜, 再加時菜. 切絲混合埋一齊比佢食.

份量係主菜佔60-70%. 配菜佔30-40%.
如果有其它時菜就乜時菜都用小小, 合共15-20%時菜, 加15-20%配菜, 加60-70%主菜.
回復

waiman 發表於 2011-6-23 12:14
如果便便有小小散, 就需留意食物的水份, 去除水份含量多既菜, 比如生菜, 油麥菜此類就水份含量多.
D菜從雪 ...

唔該ching, 我會試下用70%車前+芥蘭  30%油麥菜/椰菜/唐生菜 比佢食先啦咁

晏d去買NutriBAC粉, 係咪洗完, 擦干完, 剪好再放一陣  最後先灑粉就ok?

Thanks
回復

leungkenny 發表於 2011-6-22 23:41
唔該ching, 我會試下用70%車前+芥蘭  30%油麥菜/椰菜/唐生菜 比佢食先啦咁

晏d去買NutriBAC粉, 係咪洗完 ...

>晏d去買NutriBAC粉, 係咪洗完, 擦干完, 剪好再放一陣  最後先灑粉就ok?

係. 可擦干完, 剪好, 放入個保鮮盒到, 將個保鮮盒放入龜箱加熱燈附近, 咁一陣D菜溫溫地暖胃.
回復

leungkenny 發表於 2011-6-22 21:14

豹龜成年體型系計長度, 成體45.7-60.9cm.

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... tid=1734&extra=
回復

有冇大紅花葉既info可以分享下呀?
回復

回復

回復 Lukchai 的帖子

多謝分享

葉既鈣磷比ok wor,但係蛋白質係咪高左d呀?
回復

連花都食埋?
回復

回復 Star 的帖子

我覺得只要食材多元化, 每天有兩三種不同嘅食材, 同埋經常轉吓組合就冇問題  

回復

明晒            
回復

回復 Zoomed 的帖子

係呀 ! 龜龜勁鐘意食大紅花  
回復

我以前會用d花黎餵好大隻既巴西
冇諗過陸龜都好!
回復

waiman 發表於 2011-6-21 12:03
植物草酸及鈣磷比例表
-----------------------------------

請問向日葵 Amsinckia (tarweed) 半邊蓮 Lobelia個毒位係邊?
曼陀螺有毒都明既~
但半邊蓮個d人都有食架lor@@

係咪草酸勁?or鈣鏻太差?請師兄指教下!
回復

師兄我好佩服你啊
回復

烏龜的 發表於 2011-7-15 09:50
請問向日葵 Amsinckia (tarweed) 半邊蓮 Lobelia個毒位係邊?
曼陀螺有毒都明既~
但半邊蓮個d人都有食架lo ...

http://baike.baidu.com/view/32038.htm
《南方主要有毒植物》:半邊蓮,食多量引起流涎,噁心,頭痛,腹瀉,血壓增高,脈搏先緩後速,嚴重者痙攣,瞳孔散大,最後因呼吸中樞麻痺而死亡。

藥(毒)理學
  1、小鼠靜脈注射浸劑半數致死量為6.10±0.26g/kg,全半邊蓮素為18.7±2.0mg/kg,折合生藥為9.35±1.Og/kg。大鼠浸劑灌胃半數致死量為75.1±13.1g/kg,腹腔注射0.1-1.Og/kg,每日1次,連續3個月,體重、尿沉渣及尿蛋白的檢查均無異常;用藥組糞較稀,表示有一定致瀉作用,病理切片檢部分用藥鼠腎臟有輕度濁腫外未發現明顯器質性病變。
  2、半邊蓮煎劑小鼠iv的LD50為6.10±0.26g(生藥)/kg。死前有呼吸興奮,狂躁不安等現象,繼之發生抽搐,一般在5分鐘內死亡。半邊蓮浸劑大鼠ig的LD50為95.1±13.1g(生藥)/kg。大鼠每日ip浸劑0.1、0.3和1.0g(生藥)/kg,連續3分鐘,體重、尿沉渣及尿蛋白檢查均無異常發現。

--

向日葵在於他的油滋. 那個成份我沒backup.
回復

食多量先係重點~
回復

Carissa係咩(我唔色英文)
回復

毛毛仔 發表於 2011-7-15 23:32
Carissa係咩(我唔色英文)

假虎刺.

回復