香港龜友論壇

查看: 2760|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

龜箱燈俱的亮度, 和陽光型品種龜, 其箱需要的亮度

樓主
龜箱燈俱的亮度, 和陽光型品種龜, 其箱需要的亮度

龜箱需要至少5,000 Lux. 最好有10,000-30,000 Lux.

夏日陽光下的光亮度為100,000 Lux, 陰天室外為10,000 Lux.
室內日光燈為100 Lux.
燭光(20cm遠處) 10-15 Lux.
100w的全透明玻璃燈泡是1,300 Lux.
Zoomed 10.0 UVB 1,500 Lux.
Zoomed Powersun 100w 1,100 lux.
Zoomed Powersun 160w 1,680 lux.
Mega-Ray 100w 19,000 Lux.
Mega-Ray 60w 16,000 Lux.
沙發
lktq 發表於 2012-1-17 03:37
咁即係我一係就加多兩個弱燈 (但要知延燈既UVB) 一係就整高D個MEGA-RAY 一係就換箱 ~  ...

首先, 當中有4樣既, 你要決定, 你希望要有當中幾多樣?
1)可見光亮度Lux足夠, 但不含全光譜.
2)可見光亮度Lux足夠, 但含全光譜.
3)UVA足夠.
4)UVB足夠.

Mega-ray UVA/UVB足夠, 當範圍小, 可見光亮度不含全光譜, Lux只在1尺圓週內足夠.
我個人不建議用Mega-ray, 因為效率太差.
回復

板凳
唔好意思,咁即係用MEGA-RAY較好?

咁我想問喺高度上有冇限制?例如一個35CM高既箱上放60W MEGA-RAY ~ 會唔會太勁或太弱?

唔該哂。
回復

地板
lktq 發表於 2012-1-17 01:18
唔好意思,咁即係用MEGA-RAY較好?

咁我想問喺高度上有冇限制?例如一個35CM高既箱上放60W MEGA-RAY ~ 會 ...

箱高35cm, 不能用60W MEGA-RAY, 因為裝了MEGA-RAY, 會低過12吋, UVB太過度了. 60w MEGA-RAY要用15-20"至得.
箱高35cm, 用60W MEGA-RAY, Lux不會過度.
回復

回復 waiman 的帖子

箱高35cm, 不能用60W MEGA-RAY, 因為裝了MEGA-RAY, 會低過12吋, UVB太過度了. 60w MEGA-RAY要用15-20"至得.
箱高35cm, 用60W MEGA-RAY, Lux不會過度.

@@" 點解相同高度 ... 一個唔過度 ... 一個過度

咁如果我放燈喺頂部個鐵網上面呢?
回復

lktq 發表於 2012-1-17 01:48
回復 waiman 的帖子

箱高35cm, 不能用60W MEGA-RAY, 因為裝了MEGA-RAY, 會低過12吋, UVB太過度了. 60w MEG ...

Lux係人眼可見既可見光, 可見光太強, 只會使龜眼盲, 唔會殺死龜, 龜要10,000-100,000 Lux, 箱高35cm, 用60W MEGA-RAY冇過高, 冇超過35,000 LUX.

UVB/UVA係人眼不可見既紫外線光, 紫外線過高能殺死龜, 箱高35cm, 用60W MEGA-RAY紫外線過高, 可殺死龜.

箱高35cm, 放燈喺頂部, 都冇38cm, 60W MEGA-RAY最好用45cm.
回復

咁即係我一係就加多兩個弱燈 (但要知延燈既UVB) 一係就整高D個MEGA-RAY 一係就換箱 ~
回復

我見到有個75w exoterra 既intense basking spot

入面指,呢個燈冇uvb,  如果離地約35cm,lux約有20000, 30度, ok嗎?

咁如果我用一支燈放uvb ~ (你有冇好介紹?) [我而家用緊zoomed]

唔該哂 ~
回復

lktq 發表於 2012-1-18 10:46
我見到有個75w exoterra 既intense basking spot

入面指,呢個燈冇uvb,  如果離地約35cm,lux約有20000, 3 ...

75w exoterra 只係一個普通燈泡, 冇UVA/UVB, 只有1,200 Lux.
冇可能有20,000架.

UVB燈泡, 只有Zoomed同Zilla可用.
回復

Waiman 兄,我喺另一個post"嚴寒下的準備"上載左我新換既箱,我想請教你我幾支燈既擺位有冇問題~
回復

數句王又黎啦,
回復