香港龜友論壇

查看: 2836|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

救命... 錦龜

樓主

我隻錦龜啱啱買番黎一星期(算係成年龜)....
我買左一個魚缸(10 加倫大) 因為買唔到龜缸...
唔知點解佢一到夜晚就好好動...四圍爪...好似想逃走...我怕佢狂爪會傷到指甲(雖然個缸係膠)
佢又走去爬支發熱氣..(又怕佢被熱到...燒傷)

佢唔似一般龜..我用拿捉佢時...佢都好似唔怕咁...手腳亂爪...(雖然我唔覺得痛)

想問各位大大有什麼方法...令佢唔好咁怕...(唔知佢係怕定係點...)

回復

沙發
其實佢肯爬肯食已經正常,我屋企個隻唔止仲意爬暖管,仲鍾意咬...同埋我屋企四隻龜都鍾意四圍爬,咁好似都幾健康吖
回復

板凳
不過我想問支暖管唔使全支浸水咩?
回復

地板
第一 清缸養 第二唔好要個頂因為水打落去D水聲太吵/ 出水口向死角搞到聲可接受  其他你要等下人回你了
回復

我屋企2隻一熄燈就乖乖靜晒^_^你試吓有冇幚助^_^
回復

其實有需要加溫..?  另蓋  封了,會太熱...?
回復

水底材,可掉走,  會更清一點 (個人意見..)
回復

餓他一星期, 一定會好聽你話
回復

清缸養啦,小心底材有屎之後生蟲,我之前試過
新龜等佢適應下就冇咁驚
回復

同意樓上師兄講 建議清缸 容易打理同無咁易藏污糟野
另外個頂可以唔加  最好加枝暖膽比佢 平平地買philips 60w 射膽就ok 10幾廿蚊左右 set陸地溫度 28度左右
龜龜已經好滿足
回復

拎走缸底d 沙石。買個暖管套套住支暖管全支打橫浸哂入缸底。除必須用品及浮台外,乜都唔好放入缸囉!
回復

cloudtse1212 發表於 2015-11-30 16:25
不過我想問支暖管唔使全支浸水咩?

唔知WO...我覺得....開關位果部份...唔係唔應該放入水嗎???(其實我唔知...求正解中...)
回復

sahei111 發表於 2015-11-30 17:13
第一 清缸養 第二唔好要個頂因為水打落去D水聲太吵/ 出水口向死角搞到聲可接受  其他你要等下人回你了 ...

我ORDER左 UVB 燈...到左之後就會拿走個頂...掛UVB燈上去...

同埋想問...有左UVB燈之後重洗唔洗帶佢去晒太陽???
(我用個盤帶佢去照太陽...但係佢只搵冇太陽個D位爬...感覺唔中意光)
回復

Tonychan 發表於 2015-11-30 17:54
我屋企2隻一熄燈就乖乖靜晒^_^你試吓有冇幚助^_^

我第一晚熄燈...冇留意...
第二晚熄燈...發現佢去爬暖管...之後開住燈比佢...
之後開唔開燈..佢都照爬..(因為我間房熄左燈就一D光都冇...怕佢唔知睇唔睇到路...)
回復

maxtennis 發表於 2015-11-30 18:02
其實有需要加溫..?  另蓋  封了,會太熱...?

我上網睇...要保持28~32 C... 所以我先加溫...@_@"
回復

maxtennis 發表於 2015-11-30 18:04
水底材,可掉走,  會更清一點 (個人意見..)

你講D石仔?
回復

maxtennis 發表於 2015-11-30 18:06
餓他一星期, 一定會好聽你話

我而家早晚一小匙龜糧同一小匙蝦米乾 (一盒有兩種果隻)
回復

BenNg 發表於 2015-11-30 20:00
清缸養啦,小心底材有屎之後生蟲,我之前試過
新龜等佢適應下就冇咁驚

咁我下次換水...拿走D石...
(點知姐..去買龜時見到...重估佢中意玩)

其實佢而家有時都亂爪D石仔...我唔知佢係驚...點係玩..@_@"
回復

psps2010 發表於 2015-11-30 23:04
同意樓上師兄講 建議清缸 容易打理同無咁易藏污糟野
另外個頂可以唔加  最好加枝暖膽比佢 平平地買philips  ...

冇左個頂...咪冇光比佢囉??@_@"

暖膽???(即係暖管...怕佢被熱傷..所以放去角角位...圖中右上角)
回復

金金 發表於 2015-12-1 00:54
拎走缸底d 沙石。買個暖管套套住支暖管全支打橫浸哂入缸底。除必須用品及浮台外,乜都唔好放入缸囉! ...

YES, SIR...因為聽日去出TRIP...今晚暫時拿走一半石先..@@
回復