香港龜友論壇

查看: 4123|回復: 13

暖管一問

天氣開始轉涼
所以我琴晚開始用我新買既暖管
我放左落去無乜反應
水溫都係22度左右
摸落去唔暖
支暖管係唔需要自己調節溫度
佢會維持25.5度
我想問感係正常定唔正常
定我用得唔對?
回復

坦白說, 其實我覺得自小習慣不加溫養既龜特別強壯, 如果養草龜有3歲大可以讓牠自然過冬, 暖管看門口
回復

同意! 其實2歲大都可以讓牠自然過冬, 暖管看門口.
回復

正常暖管係需要自己調教溫度既,無得自己調教溫度既暖管,點會有人要??通常頂部位置可以擰到高低溫,正常調教26-28度。如果你支真係無自己調教溫度暖管,不如買過支可以擰到高低溫,仲有埋溫度顯示啦!
回復

wel524 發表於 2015-10-13 01:07
坦白說, 其實我覺得自小習慣不加溫養既龜特別強壯, 如果養草龜有3歲大可以讓牠自然過冬, 暖管看門口 ...

唔該你先
其實我以前都無用暖管既習慣,但好多人都話冬天最好俾暖管,所以我買支試下
我亦聽話幼龜係冬天較為危險
回復

kakaihk 發表於 2015-10-14 12:17
正常暖管係需要自己調教溫度既,無得自己調教溫度既暖管,點會有人要??通常頂部位置可以擰到高低溫,正常 ...

依一支我係係一個爬友介紹,佢質料較堅固同電線係有
一層鐵圈圍住,係防止龜咬合力太大而設
專for水龜
回復

師兄你問的本來是實用基本原問題:
    1/.手摸落去唔暖,正常定唔正常?
溫度講讀數,不是憑你手感估估下,所以你必需先設有水溫度計,才知水溫正常定唔正常,否則無人會幫到你。
   2/.定我用得唔對?
每款暖管不同,如果無得自己調教溫度既暖管,實用上會有問題?應問清楚介紹你的爬友或賣暖管零售商。正如上邊師兄都主張冷水過冬,冷或暖水過冬,本身有很多看法和爭議。師兄們所說睇門口,指有時在最冷日子,將暖管調低些合適溫度,令弱龜在生存和合乎原生態下,幫助龜盡量在低溫下,勉強小小進食過冬,其實也是暖管調溫中庸技巧學問。
   3/.防止龜咬合力太大?
這是師兄後加問題,也不知師兄養什麼兇猛烈龜。一般常養龜很少會咬爛暖管,我講的是概律,講錯勿怪。

回復

kakaihk 發表於 2015-10-15 11:55
師兄你問的本來是實用基本原問題:
    1/.手摸落去唔暖,正常定唔正常?
溫度講讀數,不是憑你手感估估下 ...

唔該師兄你詳細既回覆
1我係有貼溫度貼,依幾日天氣轉涼,就算放左暖管後溫度都係22度
2係你提岀左個好主意,我會去問翻零售商
3其實我都係聽人介紹依碌野講,我養刀背旦同黑旦各一同兩隻草龜
回復

暖管可以自己設定温度建议28-33度!龜自然過冬较好!我今年的2隻草龜苗都准备自然過冬!
回復

zreo德仔 發表於 2015-10-16 08:46
暖管可以自己設定温度建议28-33度!龜自然過冬较好!我今年的2隻草龜苗都准备自然過冬! ...

龜苗過冬洗唔洗暖d果陣餵野佢食?
回復

羅生門 發表於 2015-10-16 14:00
龜苗過冬洗唔洗暖d果陣餵野佢食?

25度以上再喂!自然過冬前  停喂7日以上  清肠!岩岩其它帖有回复你!
回復

暖管?买果只德国制作扁平既陶瓷管咯,,,,几好用,,我一支用几年都无坏过,又安全悟会爆,,,,好似250港纸左右,
回復

支暖管不能調節
咁..支暖管預設係幾度?
回復

暖管無可能無調節,一般响頂有膠包住唔起眼啫,暖管運作時發熱線會變紅,有D會有燈指示添,個人一樣覺得唔需要暖管,以前有用過,但壞左後就無買新,其實室溫凍極都有十四五度,對龜影響唔係太大,至多唔郁唔食野,只要定時加番熱水比佢地就得,尤其食野時比暖水比耐D時間佢地就會食,當然食量不大,但龜本身可以幾個月唔食野都得,所以好難會餓死佢地,問過一D舖頭佢地都係咁講,其實模仿番自然環境溫差,比D磨鍊龜龜,對佢地反而會好D身體會強壯D,睇下野外嘅龜生命力咁強就知,寺廟嘅龜長期在外水又污濁,一樣長命百歲。
回復