香港龜友論壇

查看: 12610|回復: 53
打印 上一主題 下一主題

第二次自己做龜箱, Version 2.

樓主

第一次自己做龜箱 = 失敗, 居然算錯了燈的寬度, 差了20mm, 不夠空間放進去!
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=3534

第二次, 09/11/1011,  Version 2, 完成了:

燈可前後左右移動, 及任意升降調高度:

吊燈, 將來T5 UVB燈管哀老了, 就可把燈降低來用:

加熱燈的線:

4:00pm, 正式住新房子了:

龜龜們到處看, 看來他們也很滿意, 15min後, 狂吃一頓入伙大餐.....生菜也.

放養時:

02/14/2012:

勾在箱旁:

上面放一台SU-4010, 超聲波可選噴冷或暖霧的噴霧機, 加一次水, 可用7-12天.
大功告成, 來個位置圖:

評分

參與人數 8威望 +27 收起 理由
Johannchan + 1 精美相片
泥頭佬 + 1 同意至極
suedama + 1 多謝分享
Star + 1 勁!
啊橙 + 10 無敵鳥
siukiubabi + 2 好西利-3-
larissayiu + 1 勁人~~!!!
火水. + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
LSY 發表於 2011-9-11 20:55
底係乜? 好似磚塊?

防水磁磚反轉.
回復

板凳

回復 waiman 的帖子

現在裡面是一根36" (91.35cm) Giesemann PowerChrome Midday T5 6,000k全光譜管, 和一根Zilla 36" (91.35cm) T5 UVB, 這比用太陽燈好.

明天開始裝燈, 還有兩個燈架要吊上去, 共用4-6根光管, 還有一個太陽燈, 會自動仿黃昏色溫等等, 有三個時控和兩個溫控, 會定時自動換不同色溫的燈和UVB.
所有自動控制器是藏在箱的後面.

散養的那裡, 放龜時會用三個Zoomed移動燈架來吊著燈, 用四根T5光管, 和一個R40加熱燈.
回復

地板

找到了這麼一個東西, 這是兩三個月前, 來裝光纖上網的人留下的光纖線捲筒, 當時就覺得這東西對龜箱應該有用就沒丟.

開了噴霧機, 那條管因冷熱空氣而會滴水, 每天會滴滿那種膠盤的4份之3, 現在改成放左邊, 加上那個光纖線捲筒, 這捲筒它本身有一個夾子, 可夾住水盤的邊, 現在那條管會滴水進水盤, 連加水也免了. 哈.

回復

Johannchan 發表於 2011-9-11 22:43
好正!!!  thanks for sharing!!

請教:

太過fit, 系乜? 我睇唔明wo.!
尿系磁磚好快干, 佢地每日朝早, 會系水盤大小便.

我唔用電子濕度開關既, check check #69:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9783&page=4

歐陸喜29-30c, 濕度40-50%, 濕度低到30%就開始會有結石的問題.

我唔比佢地挖既, 佢地挖系要微氣候, 如果要挖地微氣候, 底材要用泥混沙起碼要三吋厚.

回復

siukiubabi 發表於 2011-9-11 22:49
上面仲可以養埋水龜TIM呀...

唔好掛, 我就係從巴西龜, 改養陸龜咋.

乜你段話咁襯你張相架!
回復

豬頭糖 發表於 2011-9-12 09:49
嘩, diy超人
搵你幫手整箱收幾銀@@

不過, 我住係NY.
回復

siukiubabi 發表於 2011-9-12 03:08
咁而家再+埋水龜啦....XD 唔洗轉...1齊養..KAKA...旦龜好野黎架..^0^

我覺得張相放O係呢個壇度用好岩呀. ...

又水龜放毒!
回復

sammy717 發表於 2011-9-12 11:00
SU-4010, 超聲波可選噴冷或暖霧的噴霧機,邊到有得買?

我住在NY, 是在amazon買的:

http://www.amazon.com/SPT-Ultrasonic-Dual-Mist-Humidifier-Sunpentown/dp/B003B7YQ22/ref=sr_1_3?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1315886627&sr=1-3
回復

我這裡有中央暖氣, 所以適合用開放式, 不用裝玻璃.

數據設定, 從箱的左面至右面:

1) 左邊A=R40型號, 150w Halogen鹵素加熱燈, 射點溫度33c, 連接到調光器A, 再連接到溫控A, 探頭在箱左後方, 設28c自動開32c關, 再連接到時間控制器A, 時間7:00:00開, 11:00:00關, 14:00.01開, 19:00:00關.

2) Mega-Ray100w太陽燈, 掛到18" (45.6cm) UVB 120μW/cm2, 連接到調光器B, 再連接到溫控B, 探頭在最右及前面的角落, 設27c自動開35c關, 再連接到時間控制器B, 時間11:30:01開, 14:00:00關.

3) 右邊是B=60w Halogen鹵素幫助加熱燈, 連接到調光器A, 再連接到溫控A.

4) 60w小型陶磁燈在最右邊後方上方. (溫控C, 探頭在龜窩上方, 設21c自動開24c關, 因為我室內有中央恆溫暖氣, 所以這陶磁基本全年不用, 可有可無, 只後備以防室內暖氣系統有問題時用).

從箱的前面至後面, 6根36" (91.35cm)光管(abcdef), ab是一個Retro Fit雙管座, cdef是一個Retro Fit四管座, 共六個Retro Fit 的Reflector (反射罩), 此專業反射罩能增加325%的量度, 即用一根光管加了那反射罩, 是等於同時開三根光管, 而不加反射罩的量度.

前後兩光管座中間夾著太陽燈, 這樣放:

____________f
____________e
____________d
____________c

O
____________b
____________a

光管從前面a至後面f分別是:

5) A和E光管 = Giesemann PowerChrome Midday T5HO全光譜管, 6,000k, 連接到時間控制器B, .時間8:30:01開, 17:30.00關. (總亮度12,000 lux).

6) B, C, D光管=Zilla 36" (91.35cm) UVB管, 加反光罩, 掛到23" (58.3cm) UVB 90μW/cm2, 連接到時間控制器D, 時間7:00開, 18:55:00關. (但B, D是暫時空置, 等Zilla T5用了4個月後, 拆下來備用, 換上一根新zilla, 又4個月後, 再裝上那根己用了4個月的舊管, 兩根一齊又用5個月之後, 再裝上1根己用了3個月的舊管, 共3根管再用3個月. 如此用, 會比Powersun太陽燈的衰老換燈便宜一半以上).

7) F光管=T5全光譜管, 4300k-4500k, (總亮度6,000 lux), 連接到時間控制器C, 時間7:05:00開, 8:30:00關, 17:30.01開, 18:55關.

9) 外接雙探頭的溫濕表一個, 溫度及濕度探頭放在箱中央的後方.

10) 外接探頭, 太陽能溫度表一個, 作為後備方便隨時到處測溫度.

這組合完全比得上室外陽光.

===

全部器材:

150w鹵素加熱聚光燈1個.
60w幫助加熱鹵素聚光燈1個.
Zilla T5 36" (91.35cm) UVB光管一根.
Mega-Ray100w太陽燈1個.
時間控制器4個.
溫控3個.
調光器2個.
外接溫濕雙探頭的溫濕表1個.
太陽能外接探頭溫度表一個.
Sunlight Supply Tek Retro Kit T5 36" (91.35cm)雙燈管座一個連反射罩.
Sunlight Supply Tek Retro Kit T5 36" (91.35cm)四燈管座一個連反射罩.
一根36" (91.35cm) Giesemann PowerChrome Midday 6,000k T5HO全光譜4,300k-4,500k光管.
兩根36" (91.35cm) Giesemann PowerChrome Midday 6,000k T5HO全光譜6,000k光管.

回復

waiman 發表於 2011-9-13 15:07

我這裡有中央暖氣, 所以適合用開放式, 不用裝玻璃.

Sunlight Supply Tek Retro Kit T5 36" (91.35cm)四燈管座連反射罩, 我有3個這四燈座架, 是一個用在外面放養, 箱中等將來有很多舊zilla管時, 就放兩個四燈座架, 就可同時用6根舊zilla管, 又用多三個月了. 這樣會把換燈的費用, 搞到只等於同太陽燈換燈的4份之1. 買燈座只是一次過, 但UVB燈衰老要換燈, 卻是終生的事情, 所以那些燈座還是值得買的:

我用蒸溜水, 用這蒸溜機, 5hr至蒸滿個4公升玻璃壺, 我那個噴霧機剛好是要4公升水:

回復

泥頭佬 發表於 2011-9-15 00:31
好正個缸@@
想問下你放養果d網係邊度買=?=

係amazon              
回復

tintin 發表於 2011-9-15 19:10
龜b都仲可以,上到10cm左右,清潔上會比較麻煩。
見意都係加底盤。

喳! 奴材係每日早上, 都清洗一次皇上佢間屋D磁磚架.  
回復

開始調各區溫度, 和噴霧各區微氣侯, 與大水盤造氣侯之比, 用兩個Zoomed Halogen鹵素燈, 100w, 50w, 各獨立調光器去調.

前天在箱的角落裝上這, 效果和我估計一樣的良好.
請猜一猜這是什麼干什麼用的, 猜來玩玩, 太容昜猜了, 所以猜中沒獎. 呵呵.

回復

回復

songshu 發表於 2011-9-18 06:42
有冇個箱既seatting? 你上面個個唔係幾明-_-thx..

#26是Setting.
回復

luisiuhang 發表於 2011-9-19 06:46
呢個底材不會傷龜龜腳甲嗎?

唔會. 磁磚反轉正是用黎磨甲.
回復

真正的訪客 發表於 2011-9-30 13:33
師兄唔怕唔通風????

我里左右有掛兩個電腦風扇. 左邊200m, 右邊140mm風扇.
而且我係移走龜, 再將噴霧開到最大, 使箱充滿霧, 然後開風扇借D霧觀察風的走向, 去調到最佳狀態.

回復

tintin 發表於 2011-10-12 16:50
噴霧條導管係原裝定自制?
好想知點解會仲出到 "氣"?
因為霧氣經過管壁時,應該一早就結返做水點.......?

個頭係原裝, 佢係雙噴頭, 兩頭噴頭可以轉360度.
就好簡單咁, 買條膠管插上去, 另一條膠管, 吾用果陣時, 就插果個綠色箱頭筆既筆蓋上去, 放養個陣移走筆蓋, 插另一條喉去出邊, 箱內箱外同時一齊噴.

功率規格:
http://www.overstock.com/home-garden/dual-mist-humidifier-with-ion-exchanger-filter/3427971/product.html?cid=202290&kid=9553000357392&adtype=pla&kw={keyword}

部機係冇風扇, 條導管出到氣係氣壓, 我用冷或暖霧都噴到.
如果開盡, 條膠管D霧可射到兩呎半遠, 4L水只能用10hr.
我係開到最細, 佢D霧都係太大, 所以開到最細, 再用個接上個光暗制, 調光暗制到80%, 咁就霧量岩岩好.
由於只需調到好細霧來用, 所以咪唔洗日日加水.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=17419&extra=page%3D1

回復

最終:

背後隱藏了一大堆控制器:

回復