香港龜友論壇

查看: 2810|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

除了D3波段外,其他波段的uvb有甚麼作用??

樓主
爬過有關 金鹵燈嘅文,得知金鹵燈的uvb輸出量很大,所以有意購買!
但有前輩們提到,數年前各廠已陸續把uvb內的D3波段 減弱 甚至cut掉!
那麼即使該金鹵燈在30cm下有百多二百單位的uvb,但其實極少的D3效能……
金鹵燈+鎮流器起碼成千蚊!那起不是勝价比超低!?
還是除了D3波段外,其他波段的uvb有著其他作用(甚麼作用?),所以有其價值…?
請各位師兄姐解答……謝謝!!

回復

沙發
其實我都有興趣買 EXO TERRA 金屬鹵素燈
其實zoomed UVB 10.0 + 燈罩 都要~$300 UVB 量都係5X, 無加温仲要得8個月 (UVB 要加温至有校率),
金屬鹵素燈 全套$9XX-12XX, UVB ~9X, 當用到兩年都合理
回復

板凳
都想搭單問,邊到有得買exo terra sunray 燈買,同埋會唔會有假燈
回復

地板
uvb充足龟龟都健康d!!
回復

買個飛利浦金鹵燈火牛未得囉 180蚊http://www.synerjy.com.hk/Lamp-G ... -Electronic-Ballast
不過會有電流音
回復

OOO133 發表於 2015-9-17 05:44
買個飛利浦金鹵燈火牛未得囉 180蚊http://www.synerjy.com.hk/Lamp-Gear/Philips-HID-CV-CDM-Electronic-Ba ...

師兄, 幫朋友問, 如果買左套水貨 70W EXO Terra sunray 110V, 係咪加隻220V轉110V 牛 就得, 會唔會唔耐用?
如果係得要買幾多火牛? Many Thanks!
回復

KPS 發表於 2015-9-17 08:58
師兄, 幫朋友問, 如果買左套水貨 70W EXO Terra sunray 110V, 係咪加隻220V轉110V 牛 就得, 會唔會唔耐用 ...

再加220V轉110V 牛 會唔穩定 加上普通變壓器根本應付唔到長時間變壓
要買個穩定同好D既變壓器 就會貴
回復

OOO133 發表於 2015-9-17 16:01
再加220V轉110V 牛 會唔穩定 加上普通變壓器根本應付唔到長時間變壓
要買個穩定同好D既變壓器 就會貴 ...

明白, Thanks 師兄
想問多小小, 如果買你講果隻PHILIPS 電子牛, 隻牛OUTPUT 接燈座線電線是否要用高壓電線? Thanks!
回復

我冇用高壓線 只係用條組電線 用左年幾都冇問題

回復

OOO133 發表於 2015-9-17 05:44
買個飛利浦金鹵燈火牛未得囉 180蚊http://www.synerjy.com.hk/Lamp-Gear/Philips-HID-CV-CDM-Electronic-Ba ...

請問電流聲是否年幾都保持住??
回復

跑跑跑 發表於 2015-9-18 13:33
請問電流聲是否年幾都保持住??

電流聲過一陣就冇 不過電線接駁位要整好D 唔係會影響電流聲
因為我用最平既金鹵燈火牛 好既金鹵燈火牛都會影響電流聲大小
個網站有幾款金鹵燈火牛 http://www.synerjy.com.hk/Lamp-G ... harge-Lamps-Ballast
燈幾W 就用返幾多W既牛
回復