香港龜友論壇

查看: 2972|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

好擔心係咪感冒

樓主

傻龜大概5歲
岩岩開始3個鐘打左7個黑痴,
冇鼻水冇側身,
好精神肯食野
今日水位到殼中間
發現黑痴後即刻乾養
係咪作感冒:-(??

另一隻叫hello大概3歲
岩岩食完野突然痾左d白色滑散散既物體
從來未見過

依加好擔心
希望大家可以解答下 我好怕佢地會有事

回復

沙發
白色果PAT野似係腸胃炎/消化不良, 如果食龜糧沒可能排出白色便便, 餵少D糧減低消化系統負荷, 另外是否有餵過其他零食? (零食eg魚, 蝦乾難消化, 暫時停餵, 等佢好番排靚便便先好餵)
打黑痴果隻, 會否家裏開冷氣沒放到室溫地方, 一冷一熱溫差大易感冒, 開冷氣時將龜移到沒冷氣的地方便可, 沒鼻水又照食野照生猛咁郁應該不太嚴重

相中隻龜個樣幾精神, 加油, 不要太担心
回復

板凳
wel524 發表於 2015-6-13 04:39
白色果PAT野似係腸胃炎/消化不良, 如果食龜糧沒可能排出白色便便, 餵少D糧減低消化系統負荷, 另外是否有餵 ...

白色一pat果隻冇食其他零食,只有龜糧
打黑痴果隻,開冷氣冇拎開,我怕佢作感冒變肺炎
依加只係打黑痴,冇其他感冒病徵,可以點做?
同埋洗唔洗比水佢?
佢真係好重要,所以好擔心
回復

地板
岩岩1分鐘3個黑痴
回復

栗子 發表於 2015-6-13 04:58
白色一pat果隻冇食其他零食,只有龜糧
打黑痴果隻,開冷氣冇拎開,我怕佢作感冒變肺炎
依加只係打黑痴,冇 ...

隔日餵龜糧(腸胃炎那隻寧餵少不要餵太多), 腸胃恢復得好, 慢慢牠便便會變番正常色, KEEP 住儘量恆溫, 溫差不要太大, 特別開冷氣要拎龜龜去無冷氣地方, 多曬太陽(要浸水), 如果無流鼻水,龜龜精神不是太差又照食野, 唔使乾養, 照浸水養要放陸地可以俾龜龜上去抖下
回復

wel524 發表於 2015-6-13 21:19
隔日餵龜糧(腸胃炎那隻寧餵少不要餵太多), 腸胃恢復得好, 慢慢牠便便會變番正常色, KEEP 住儘量恆溫, 溫 ...

腸胃果隻今日冇餵野食,打黑痴果隻要隔日餵?
今日下午帶左佢地曬太陽,好似今日中午都唔覺有黑痴
如果冇再打黑痴,可以唔洗咁擔心佢感冒?
我今日都開左個post講:http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=126365
回復

栗子 發表於 2015-6-13 21:28
腸胃果隻今日冇餵野食,打黑痴果隻要隔日餵?
今日下午帶左佢地曬太陽,好似今日中午都唔覺有黑痴
如果冇再 ...

YES, 打乞痴果隻養左5年, 大隻左可以隔天餵, 對龜龜身體好, 一係日日餵但量分半, 餵太多大得快易翹殼
回復

wel524 發表於 2015-6-13 22:17
YES, 打乞痴果隻養左5年, 大隻左可以隔天餵, 對龜龜身體好, 一係日日餵但量分半, 餵太多大得快易翹殼 ...

如果食菜洗唔洗減糧分量?一直都唔知
回復

栗子 發表於 2015-6-13 22:35
如果食菜洗唔洗減糧分量?一直都唔知

竟然肯食菜, 教導有方 腸胃炎那隻餵少些, 冷親果隻照餵
回復

wel524 發表於 2015-6-14 17:27
竟然肯食菜, 教導有方 腸胃炎那隻餵少些, 冷親果隻照餵

腸胃問題果隻,岩岩痾返正常便便,餵左幾粒比佢都食哂
冷親果隻,好似冇再打黑痴
岩岩都帶佢地曬太陽,希望快d好返啦
佢地都好鐘意食菜食生果冇特別教過
回復

栗子 發表於 2015-6-14 17:53
腸胃問題果隻,岩岩痾返正常便便,餵左幾粒比佢都食哂
冷親果隻,好似冇再打黑痴
岩岩都帶佢地曬太陽,希望快 ...

食菜好, 我家既龜當佈景 聽說生果不可以餵太多, 因為糖份高,
KEEP住應該沒問題, 現在氣溫不是太冷, 感冒較易好, 反而腸胃病會易中招, 因為夏天龜食慾強, 見佢好似唔知飽咁, 有時手重可能會餵多得濟
回復

wel524 發表於 2015-6-14 21:20
食菜好, 我家既龜當佈景 聽說生果不可以餵太多, 因為糖份高,
KEEP住應該沒問題, 現在氣溫不是太冷 ...

依加將佢地放左入廁所,避免凍親
都少餵生果,佢地好鐘意食蕉
見到菜同蕉都會追住跑
回復

琴晚又再打黑痴咁岩我隻手放係佢面前,個鼻噴左d菜屎碎出黎
回復