香港龜友論壇

查看: 2969|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

家中放養的盾

樓主

完本自己養,但搬屋後地方有限,轉咗手俾阿媽養。我養兩年左右,咩都做到足,重得一磅半;阿媽養咗10個月左右,咩設備都冇,仲要冬天縮落櫈底過冬,冬眠咗成三個月,阿媽仲話幾乎唔記得佢存在,咁嘅情況下居然重咗4磅有多,由12吋變15吋大,仲好鬼精靈,識自己入廁所痾同飲水,又成日追住隻狗仔玩,真係不得不佩服阿媽養龜技巧.....
(阿媽養佢嘅方法同養旺財一樣,食就食,唔食就算,自生自滅.....hahaaaaaaaa!!!!!)

回復

沙發
哇~食好多野呀
回復

板凳
陸龜會冬眠
但隻盾好靚
回復

地板
好勁。。。。。 ed 先係高手
回復

我屋企人都話我唔駛搞咁多野
的確,我以前養過水龜真係乜器材都冇,
生長都有一塊磚size
回復

jcpk_1999 發表於 2015-5-23 22:17
我屋企人都話我唔駛搞咁多野
的確,我以前養過水龜真係乜器材都冇,
生長都有一塊磚size ...

我老豆有一隻南石,一隻金錢,兩隻都養超過廿年,以前大陸買落黎煲湯,劏淨兩隻,每日 都係食買餸淨落嘅下欄嘢,又冇晒太陽,更加冇咩保健食品,依家一樣牛咁大隻。仲成日俾老豆話我買埋咁多嘢係多此一舉,唔通以前啲人養龜冇咁多嘢就養親都死咩,淨係依家啲人先識養?!真係唔知點答,又吹佢唔脹!!!!

回復

TDK 發表於 2015-5-23 22:48
我老豆有一隻南石,一隻金錢,兩隻都養超過廿年,以前大陸買落黎煲湯,劏淨兩隻,每日 都係食買餸淨落嘅 ...

我以前果兩隻龜仲要食死一種市面上最cheap嘅糧
回復

水龜其實真係好賤生...野外都係天生天養...邊有咁多好野食~
但陸龜因為氣候環境問題真係麻煩D,要用D心照顧~
樓主隻盾臂仲keep到咁靚,,,真係要好好照顧佢...陸龜冬眠唔係咁好喎~
回復

其實我都唔知佢係咪冬眠,有成三個月唔食唔痾又唔走動,咁就當佢係冬眠囉。
不過我都有擔心過佢一睡不醒,但有日我阿媽訓醒打俾我,話完來佢未死,晨早見佢喺個廳到走來走去。
回復

回復

高手!
回復

唔錯,養得幾好!
回復