香港龜友論壇

查看: 1357|回復: 8

亀亀皮膚病一問

相中的亀亀皮膚是那種病?
如何医治和防止出現此問題?
kame  sick.jpg
回復

唔知係唔係叫腐皮 我會用煮過既水養到好番為此,同埋曬多D燈
回復

Tszching 發表於 2015-5-23 16:09
唔知係唔係叫腐皮 我會用煮過既水養到好番為此,同埋曬多D燈 ...

晒太陽少和水質有関係?
我発現此亀経常有此皮膚問題出現。
回復

masuku 發表於 2015-5-23 19:28
晒太陽少和水質有関係?
我発現此亀経常有此皮膚問題出現。

個人認為同水質好有關係 曬多D太陽係我認為咁樣可以殺下菌,會病少D
我都係分享下我既經驗咋
回復

Tszching 發表於 2015-5-25 23:21
個人認為同水質好有關係 曬多D太陽係我認為咁樣可以殺下菌,會病少D
我都係分享下我既經驗咋{:90: ...

奇怪在其他亀都係用同様水的來養、但無此問題発生。
呉通係因為阿亀因比較細個、所以容易染病???
回復

每隻龜抵抗力唔同, 同一缸水, 未必隻隻會病.
但一隻發病, 亦有機會感染其他龜隻.

如果幾隻龜本來冇事, 但環境水質突然改變, 適應力較差的龜隻亦會最先出現問題.

暫時先每日用幾個鐘時間乾養, 睇下會唔會好d.
頭以外的地方, 可滴碘酒或聚維酮碘消毒.
回復

Cyranc 發表於 2015-5-26 23:53
每隻龜抵抗力唔同, 同一缸水, 未必隻隻會病.
但一隻發病, 亦有機會感染其他龜隻.

D亀離開了。
好多時候買返來的細亀都有同類情況発生。
一般都係用水喉水的、会不会細亀抵抗力比較低、所以容易有此情況発生
回復

masuku 發表於 2015-5-27 00:20
D亀離開了。
好多時候買返來的細亀都有同類情況発生。
一般都係用水喉水的、会不会細亀抵抗力比較 ...

在外面賣的龜, 好多本身都有病的,
有些是潛在的, 未必即時察覺,
但環境一改變, 潛在的病就會即時爆出黎.   腐皮腐甲好常見, 買龜時未必見到有問題, 返到屋企就慢慢顯現.
家中養開的龜, 亦有機會有隱病, 一有新龜到就會引起病發.
所以買新龜返黎, 都有一定風險.  最好係消毒同分開養一段時間.

之前問過余醫生及爬協的人, 其實水喉水對正常的龜係問題不大的.
我都係直接用水喉水換水  (鷹咀除外)
但如果係幼龜及病龜, 就搏唔過, 用返除氯的水會好d.
回復

Cyranc 發表於 2015-5-27 00:34
在外面賣的龜, 好多本身都有病的,
有些是潛在的, 未必即時察覺,
但環境一改變, 潛在的病就會即時爆出黎.  ...

現在買新亀回家後、都係和養開的分開養。
如果如前輩所説、買亀返來真係有点一半機会阿亀会有病。

之前帯亀去看獣医時、医生都解釈過水喉水的氯対亀係無問題的、所以一般養亀都使用水喉水。
但対初生的幼亀是否有不良、這点自己都未確実到。但再養幼亀時候、都会加倍注意的。
回復