香港龜友論壇

查看: 3339|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

想養星....

樓主
聽D ching講。。星係好難養....!特別係市面乒乓星(雖然呢期冇...)
但如果想由細細隻開始養...最好係咩size養起最安全。。。?同埋要注意D咩?
有冇ching D星由乒乓星養到家吓..仲健在!!
回復

沙發
金金 發表於 2015-5-3 00:45
1 要去信譽良好或相熟店舖購買
2 最好超過7cm過危險期
3 極注意温度防止傷風及肺炎

thx ching..!乒乓星真係好Q..!
回復

板凳
Tony_Chu 發表於 2015-5-3 01:51
樓主前後死左兩隻盾, 都係死於肺炎病癥.  證明樓主入龜(藍山)有問題, 又或者樓主養龜方法錯誤.  你仲想入星 ...

我只係死過一隻盾(藍山)
回復

地板
冇睇過...自已醫..!
回復

Tony_Chu 發表於 2015-5-3 17:46
我都記得你曾講過: "睇完醫生,打完針之後就死過隻盾"

個隻係星...!(如果我講過係隻盾...sorry..我講錯左!)

人生第一次帶隻龜去睇醫生.好似係隻盾!..個次隻盾突然唔好口食野差唔多一個星期(個年已養左3-4年),之後帶佢睇大圍...醫生同佢打左之針..個次仲我仲要返屋企同佢打左唔知幾多次針...之後冇事..!

第二之係隻星...又係冇食幾日野...又帶佢去大圍...點知第二日就死了!
隻星size細手板D.....!
回復

Tony_Chu 發表於 2015-5-3 18:03
哦, 原來係星打完針死左.  星好易RIP.   新手唔好再養星啦..............

已經係6.7年既事...!

原來係咁, 節哀順變啦.  發表於 2015-5-3 18:23
回復

iris007 發表於 2015-5-3 18:30
養龜B真係好難, 我養咗一隻豹B 4.5CM 3個幾月多,  起初就有腸胃炎, 後來小小鼻涕, 好返依家都無大過.

另 ...

ching..我都想養D易D品種.但本人最like盾...!其餘係星,R,....甚至係安哥(發吓夢好啦)!!
回復