香港龜友論壇

查看: 2745|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

(忍者龜新手)第一次養龜嘅疑問

樓主

雖然有D長,希望各位師兄師姐幫幫小弟解答疑難  
剛剛買咗兩隻龜,忍者龜(應該係叫黃頭側頸龜),下晝買返屋企之後出街食飯,食完飯返屋企開燈望一望佢哋,兩隻龜仔就嚇到彈起。
一陣間之後我老豆喺缸度拎返啲嘢(冇拎走龜仔...),再嚇多嘢。
到依家,佢哋兩隻龜仔靜係哩喺浮台下面,唔夠膽出嚟...我同屋企人行同講嘢都嚇親佢哋。
買嗰時問個賣龜佬點養,佢就話:一個缸,少少水,一座山仔,間中比佢哋曬太陽,就可以架啦...(我覺得佢好晦氣...但見D龜又醒目又活潑,足之買咗返嚟)
我雖然第一次養,聽完佢咁講,我就覺得唔會咁簡單架嘛?!
所以我有幾樣嘢想問:
1.新買返嚟嘅龜仔要幾耐先適應新環境?係咪一粒聲都唔出去就佢哋,唔行得埋去睇佢哋...?因為佢哋好驚我同屋企人...
2.我將寜散嘅波子鋪喺底(鋪唔晒個缸底),見佢哋行到一仆一碌,係咪唔啱佢哋?
3.而家個龜缸有一個浮台,同埋頭先d波子,就冇其他嘢啦,係咪仲需要其他嘢呢?(例如:水泵?)
4.其實係咪要D發熱嘅燈?因為我上網睇到佢哋呢類龜好怕凍,而家又到半夏天,屋企有開冷氣,會唔會對龜仔嚟講已經好凍?(冷氣開24-26度左右)
感謝你哋幫忙
回復

沙發
師兄,我都養緊一只忍者,就隨便分享d經驗啦,見笑
1.忍者要幾耐先適應環境,我覺得好難一概而論,但忍者系一隻比較小膽既龜種,所以儘量將個缸擺系一個冇乜人既地方,等佢適應幾日先
2.其實波子系裝飾來既。。。我覺得擺唔擺都冇所謂,只要唔影響你換水同保持水質就ok...
3.當然仲需要一個uvb燈啦,冬天比多一個射燈佢啦,同埋最好當然有一個過濾器啦,如果唔加過濾器就勤力d換水啦
4.你講得岩,忍者系好怕凍,所以應該加一個暖管比忍者,我自己養緊既忍者就保持水溫系28-30左右,但加發熱既燈基本上好難提升水溫,用暖管比較有效率,同埋如果屋企有開冷氣既話,最好小心d冷氣系咪直吹龜缸,或者令到水溫降得比較低,因為開冷氣時候,氣溫比較低,容易造成龜龜感冒,我養左幾隻龜系房,就系因為夜晚開冷氣,導致巴西苗同草苗感冒,所以之後都好小心。
回復

板凳
補充多少少喇...忍者龜鐘意深水, 不過係苗既話又唔洗太深, 大概係龜殼長度喇...佢地好鐘意游水架, 仲好叻添

忍者龜一般都好強壯, 而且大得快同可以好大隻, 要有心理準備, 最好用濾桶喇
回復