香港龜友論壇

查看: 3570|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

用藥"兩星期"之盾b狀況之.......急急急...

樓主

今日放工返屋企...盾B情況急轉直下...即刻拎佢浸FFC...仲柯埋尿酸....!.前晚餵佢食野(人手打開佢個口,人手餵食已有一個星期)都開始有D異樣.....今日放工..佢全身冇力...間中仲要廷高個頭打開口透氣..!!點算好.......?求救呀..

宜家諗緊去唔去大圍睇夜診...有冇Ching..睇過夜診....係咪比平日貴D?
回復

沙發
龜b 幾大? 返工時有無開燈? 幾度? 早上浸水?箱幾大? 有無其他龜? 乜都要講出黎先幫到你!
回復

板凳
藥~每日一次Critical Care Formula
      早晚兩滴genoptic eye drops
      兩日一次Azoo開口藥
      每星期一次ZOO MED含D3維他命粉

每晚晚餐-人手餵食兩粒sudo龜糧:開水浸林中爛,加少少CCF.

你隻龜無事都變有事,比咁多藥同人工野。。。
佢之前發生咩事? 唔食野? 對上一次自己食野係幾時?
你放工先餵同浸水?
回復

地板

返工開UVA 同UVB..用膠盤養..龜B幾大...我諗係BB個D...!冇其它龜..!得一隻...!
買返黎...都開口..但唔係太大食..!成日訓....間中聽到佢發出EE聲....!
放工返到屋企就浸水.......
回復

詳細d 啊。。。 膠箱有蓋? 幾時先餵食? 等等。。
Uva 加熱個隻??
回復

青b綠 發表於 2015-4-24 22:00
返工開UVA 同UVB..用膠盤養..龜B幾大...我諗係BB個D...!冇其它龜..!得一隻...!
買返黎...都開口..但唔係太 ...

你乜都唔講,你又問人點算, 其實隻龜都無乜希望
回復

samhung 發表於 2015-4-24 22:05
你乜都唔講,你又問人點算, 其實隻龜都無乜希望

CHING..比d時間我影相先得架....

靜止時

靜止時

打開口時

打開口時

好瘦  發表於 2015-4-24 23:02
回復

打開口?  可能有痰? 亦有可能肺炎.  慘!  好危險, 可能會死.  要睇醫生打抗生素針.
回復

岩岩影。。。。?? e 個時候用淘池加熱,唔洗開燈,個d 咩uva 有害。 比個瞓覺好。。 動物早睡早起
回復

samhung 發表於 2015-4-24 22:52
岩岩影。。。。?? e 個時候用淘池加熱,唔洗開燈,個d 咩uva 有害。 比個瞓覺好。。 動物早睡早起 ...

呢個setting用陶燈唔係咁岩駛
回復

講真,打左針仲弱,九成死。 唔好再用乜藥乜藥,比佢正常休息,加熱26度up, 朝早早起浸暖水, 開uvb 同加熱燈夠。要保濕。 淘池好d.  放d 糧係度,影相,返到屋企睇下有無少左。 星期六日e 兩日好重要。 放半個蓋保暖。
隻龜已經比你用藥毒到就死,自己無食就要用手餵。
回復

青b綠 發表於 2015-4-24 22:00
買返黎...都開口..但唔係太 ...

作息不當,本身應該隻龜都有毛病, 你放工太晚了!
回復

所以用個蓋再用淘池,d 乜夜燈有毒,少用。。。
回復

samhung 發表於 2015-4-24 23:10
作息不當,本身應該隻龜都有毛病, 你放工太晚了!

多謝ching指點。。。但可惜。。。。佢已經唔得。。我剛送走了佢。。。
回復

睇隻龜d 甲好似好乾! 濕度幾多? 有研究學家係研究野生龜苗係水池九個月食魚,因為要足夠蛋白質先快大生存到 所以濕度要比較重70-80%
回復

養乜都好,要唸到佢係野生同人工環境有幾大差別。 野生龜唔識自己用藥,唔識開燈加熱。
師兄下次準備好先再養, 毒藥少用少用
回復

青b綠 發表於 2015-4-24 23:11
多謝ching指點。。。但可惜。。。。佢已經唔得。。我剛送走了佢。。。

師兄節哀...
回復

師兄呢隻盾B之前邊間入手?
回復

如果係非洲盾就其實唔係好關主人養得好唔好事,係本身大多已有問題
回復

地下藍衫店,其實本身對地舖印象不是太好,知道D爬質素一般,但個日見到合眼缘。自己本身已有兩隻大盾,都係係樓上店買。

你應該咁想: 你救左佢回來, 好好地送左佢走. 否則佢在其他人新手手中死得仲快, 仲慘.  發表於 2015-4-25 12:52
隻龜咁細隻, 又咁瘦, 抵抗力一定好差. 唔關你事.  發表於 2015-4-25 12:50
藍山盾? 唔怪得之你買返黎就病,又唔排酸啦.  發表於 2015-4-25 12:48
回復