香港龜友論壇

查看: 1848|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

櫻桃紅食糧減少……

樓主
各位, 養了隻櫻桃紅腿半年, 8cm, 一直都正常!!!
但哩兩日食量突然減少, 之前餵緊1粒m糧+3粒sodu糧+幾粒水果糧, 隔日餵!!
之前全部食晒, 哩兩日只食一半!!!

想問問有咩意見??

大便正常!!!
回復

沙發
我果隻櫻桃紅腿都係咁!!
星期日絕食咗2日,星期2先開始食返小小野!
回復

板凳
溫度濕度都會影響食慾。
回復

地板
咁我諗關濕度事!!! 近日天氣轉變, uva燈長開!! 所以較乾!!
但已有電控, 濕度都唔係好高!!!
不過, 每次餵食前, 都有浸水!! 咁會唔會有幫助呢?
回復

紅腿係南美森林龜, 南美多雨林, 潮濕、黑暗、凍.

我覺得紅腿不應該太乾燥、太光、太熱!!

另外, 紅腿在原居地係雜食龜, 你試下餵一兩條面包蟲, 睇佢會唔會即刻開口?  我隻阿達好中意食!

如果再唔食野, 唔使驚, 可能開始爆原蟲, 強餵M藥, 第二日就開口!!
回復

littlefaiyan 發表於 2015-3-27 15:01
咁我諗關濕度事!!! 近日天氣轉變, uva燈長開!! 所以較乾!!
但已有電控, 濕度都唔係好高!!!
不過, 每次餵食前, 都有浸水!! 咁會唔會有幫助呢?

你就好似講緊: "我罰我個仔在太陽下暴曬, 食飯前, 我俾佢去沖熱水涼, 點解佢沖完涼都唔肯食野架???"  

我懷疑太熱,心情唔靓,開始爆原蟲.多留意大便.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-27 17:09
你就好似講緊: "我罰我個仔在太陽下暴曬, 食飯前, 我俾佢去沖熱水涼, 點解佢沖完涼都唔肯食野架???"  : ...

請教如果爆原虫,d便便會係點樣架?
回復

oooooo50 發表於 2015-3-27 20:25
請教如果爆原虫,d便便會係點樣架?

其實爆原蟲開始時係腸胃炎症狀, 軟屎, 跟住水屎, 最後係啫哩屎, 透明啫哩屎.  

同埋會拒食, 因為原蟲侵蝕緊腸壁, 好痛好痛, 冇心情食野.

簡單既Metronidazole就可以殺死原蟲!  人類平時腸胃炎、肚痾時,醫生都會經常開Metronidazole.  其實Metronidazole係廣譜原蟲抗生素.

非常感激  發表於 2015-3-27 22:29
回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-27 20:33
其實爆原蟲開始時係腸胃炎症狀, 軟屎, 跟住水屎, 最後係啫哩屎, 透明啫哩屎.  

同埋會拒食, 因為原蟲侵 ...

再請教Metronidazole可以係邊度買到?

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=121093  發表於 2015-3-27 23:23
回復

oooooo50 發表於 2015-3-27 22:32
再請教Metronidazole可以係邊度買到?

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=121093

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... p;extra=&page=2

回復