香港龜友論壇

查看: 1630|回復: 9

新手報到say Hello &有事請教士

大家好, 新手一名, 多多指教!

早前買左兩隻細龜, 係金魚街買, 買時話係梅花珍珠龜, 但返來再查資料又話其實係草龜, 有好多問題如下:
1. 梅花珍珠龜係咪=珍珠龜=草龜?
2. 咁算係水龜定陸龜?
3. 應該點養至啱?
4. 要唔要比水浸? 如要, 係咪天天換水? 水位要放到咩程度?
買時個店員話要買條橋比隻龜爬,但係佢爬都唔爬(唔知係咪高得滯), 到換矮啲都係唔爬, 就算我拿起佢就上去, 唔夠1分鐘佢自己又爬番0落0黎
5. 佢呢兩日都唔多食嘢, 點算?
6.係個缸到有時係咁爬, 好似想爬出0黎咁, 係咪佢唔想要水呢?
7. 餵食時係咪就咁將啲龜糧放入水到就得? 比咩糧食佢最好? (買時店員介紹買左隻叫Natural Aquatic Turtle food),但係啲龜好似無咩興趣
8. 點先知隻龜幾多唔歲? 同埋龜係咪前後都五隻抓? 因我見兩隻都係前兩掌5隻,後兩腳得三抓
9. 要唔要比佢地晒太陽? 如要, 要晒幾耐? 連水浸住一齊晒, 定清缸晒, 定係點先為合適?

唔好意思, 第一次養, 好多問題

回復

1. 梅花珍珠龜係咪=珍珠龜=草龜?
珍珠龜, 草係另一款
2. 咁算係水龜定陸龜?

3. 應該點養至啱?
用魚缸加水養,加暖管,比陸地,曬燈曬太陽/UVB
4. 要唔要比水浸? 如要, 係咪天天換水? 水位要放到咩程度?
買時個店員話要買條橋比隻龜爬,但係佢爬都唔爬(唔知係咪高得滯), 到換矮啲都係唔爬, 就算我拿起佢就上去, 唔夠1分鐘佢自己又爬番0落0黎
唔好用橋,用浮石喇,比熱燈佢晒~
你唔嫌煩可以日日換水,長遠都係要有過濾設備
5. 佢呢兩日都唔多食嘢, 點算?
唔夠温,加暖管,加熱燈試下
6.係個缸到有時係咁爬, 好似想爬出0黎咁, 係咪佢唔想要水呢?
睇3~
7. 餵食時係咪就咁將啲龜糧放入水到就得? 比咩糧食佢最好? (買時店員介紹買左隻叫Natural Aquatic Turtle food),但係啲龜好似無咩興趣
Zoomed水龜糧
8. 點先知隻龜幾多唔歲? 同埋龜係咪前後都五隻抓? 因我見兩隻都係前兩掌5隻,後兩腳得三抓
唔答~
9. 要唔要比佢地晒太陽? 如要, 要晒幾耐? 連水浸住一齊晒, 定清缸晒, 定係點先為合適?
拎佢出來用一個小盆(以佢不能爬出來為標準),加少少水,曬一個鐘,唔好隔玻璃曬

要有心理準備,比起兩隻龜龜,要用唔少錢買設備~
回復

回復

Hi CoCo

謝謝圓圓龜詳細解答, 但想問放水入缸
1.缸內啲水要去到咩位才對?
2.加左燈後點之知龜龜夠唔夠暖? 因為我依家用膠缸, 膠缸可加暖燈嗎?
3. 兩隻龜唔知點解成日都係向住窗個邊(個缸放係露台), 無論我點移個膠缸, 佢都係轉番去窗個邊, 點解既?

謝謝~
回復

FFCC 發表於 2015-3-2 17:37
Hi CoCo

用暖管25-50W啦, 唔好依靠射燈唔夠暖.

溫度SET25-26度就可以.

但水要蓋過枝暖管, 唔係暖管會燒,  多少少水防止水蒸發後暖管露出水面易燒, 不過你D應該龜小應該4CM左右, 水有可能深左D, 所以要觀察情祝, 一定要有浮台比龜 乾身離 水.

膠缸可加暖管.
回復

FFCC 發表於 2015-3-2 17:37
Hi CoCo

你兩隻龜大得好快(養得好的話), 買定玻璃缸喇

呢個setting差唔多
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=120347
回復

玻璃缸等佢再大小小先, 因為剛開始養.

UV燈同暖管有無邊隻牌子比較好? 同邊間買較好? 我新手,乜都唔識~

個缸放咁多水夠唔夠? 要唔要再加? 我怕佢地唔夠水, 但又驚多水得滯

回復

回復

好野,又多—位同道中人
回復

隻龜呢兩日唔多肯食野, 點算? 我餵龜糧, 試過比菜, 又每天拿佢地出來晒太陽,之前比橋佢唔爬, 依家佢肯爬平的石春, 見佢好似好鐘意, 幾個鐘都唔落番0黎; 一大一小, 大個隻仲叫活躍, 但細個隻好似成日無咩反應咁.....點先知龜龜係咪唔開心同唔舒服?
回復