香港龜友論壇

查看: 1301|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

新手養龜一問

樓主
岩岩係朋友水中接受只龜養左幾日
我朋友養左兩年左右.
我都有上網做下功課,不過都有唔少疑問想請教返各位師兄
可能比較煩,但係都想養好只龜.希望各位大大解下小弟嘅疑問.

1:哩種好似係草龜?係咪水龜ge一種?哩種龜點養最好?
有冇咩注意

2:我朋友一直都係長期放室內,不過係係光管下面,
係天花果種光管,唔係養爬蟲果D.有冇用?我都係咁做有冇問題?

3:我上網睇好似話唔曬太陽個殼會軟.如果有曬足個殼會漲卟卟
圖中ge龜個殼有冇問題?uvb,uva果d光管係咪必要?

4:只龜如圖中,經常望住個光管,條頸伸到好長,會唔會有事?

5:圖中水位夠唔夠?

6:龜哩幾日好中意上個浮臺,好多時唔落水,但唔似感冒,因為佢冇用口呼吸,係咪因為水太凍?

7:上網睇人地話用隔夜或者褒過嘅水好,如果水喉水會有沒後果.同埋用沖涼果d電熱水爐褒嘅水得唔得?(較到凍或少暖)

8:想問仲有冇咩要買,例如溫度計,暖管果d,可以去邊度買?仲有咩係必要ge?

9:例如仲有冇咩係重要嘅?

我知好多問題,不過希望各位大大可以詳細解答,辛苦大家!

回復

沙發
我自己都有兩隻

有冇咩注意

答:係..半水龜..唔好太深水..都係晒太陽..食野過多半個鍾到換水...咁囉

2:我朋友一直都係長期放室內,不過係係光管下面,
係天花果種光管,唔係養爬蟲果D.有冇用?我都係咁做有冇問題?

答:冇uvb...同埋太高..冇咩用..買個燈啦..用燈泡都可以整埋個晒台..完美

3:我上網睇好似話唔曬太陽個殼會軟.如果有曬足個殼會漲卟卟
圖中ge龜個殼有冇問題?uvb,uva果d光管係咪必要?

答:睇圖唔知...軟甲好似唔太關晒太陽事...得閒補下鈣..買啲鈣磚...墨魚骨咁囉..
4:只龜如圖中,經常望住個光管,條頸伸到好長,會唔會有事?

答:對新環境好奇..冇咩既...生猛都係好事既..
5:圖中水位夠唔夠?

答:如果你想佢個殼生得靚既一定要過背...得閒食下蝦..色會靚啲

6:龜哩幾日好中意上個浮臺,好多時唔落水,但唔似感冒,因為佢冇用口呼吸,係咪因為水太凍?

答:新環境俾佢適應下...感冒多數都係流鼻水..換氣個陣有白泡咁樣掛...天氣咁凍一定要暖管..可能佢會因為水太凍唔肯落水

7:上網睇人地話用隔夜或者褒過嘅水好,如果水喉水會有沒後果.同埋用沖涼果d電熱水爐褒嘅水得唔得?(較到凍或少暖)

答:最好用普通水晒一到兩日..目的除氯..你可以買啲除氯既藥水直接倒落去..咁就唔洗咁煩(利申:我用緊)

8:想問仲有冇咩要買,例如溫度計,暖管果d,可以去邊度買?仲有咩係必要ge?

答:射燈暖管晒台盒 去魚佬買...中蜂度都ok架...

9:例如仲有冇咩係重要嘅?

答:冇掛....大概都係咁上下

加油啦>_<一齊努力
唔明就多啲問...
呢度啲人好好好好好
回復

板凳
回復 siukit120 的帖子

龜是好中意伸長頸冥想,可用隔過夜水喉水就得,有浮台可放多D水(過龜背),可用鹵素燈比較便宜也可幫龜龜保溫,千萬唔好買雜牌龜糧,定期幫龜龜消毒殺菌!!!
回復

地板
點樣消毒-___-?
浸碘定reptoboost>
回復

草龜對水質好敏感,要勤換水保持水質清潔,否則容易爛肉爛甲
回復

回復 pointpoint 的帖子

通常浸聚維酮碘最便宜方法!!!
回復

其實點解
黎黎去去都係個幾個人
論壇既中流砥柱
回復

pointpoint 發表於 2015-1-24 22:04
我自己都有兩隻

路過多口一講 ,你回答一話唔好水深

我冬天前養斑龜 ,去過爬蟲協會睇 ,個度d人話可以水深,有野比佢上水休息就得\
個度用膠缸養, 都幾大個架 ,有一半咁深水, d草龜游得好開心 ,佢地仲係台下邊放一堆膠草
話比d龜late下, 多d安全咁
回復

pointpoint 發表於 2015-1-24 22:24
其實點解
黎黎去去都係個幾個人
論壇既中流砥柱

有d人唔係成日咁得閒上黎
回復

明白曬,近日就去買暖管,我都幾勤換水,一日幾次咁.希望龜龜肥肥白白啦
回復

一日一次好呀!換得太多不是好事
回復

又唔駛一日換幾次咁多
回復