香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: candydeep96
打印 上一主題 下一主題

我重執左個龜缸啦

Mike記 發表於 2014-11-3 22:56
你個射燈太近啦!佢上岸曬嘅位最多係35度,水溫30我覺得對斑龜都太高。
比著我,會連水中嘅橋都拎去,一來 ...

我整高靠木係因為想就返個濾水器呀!我魚街行左好耐都望唔到我想要駁長嘅長度同形狀
回復

我估個曬燈位置可能超過40度,同乾燒隻龜冇分別,加上估計太熱佢唔會上岸曬。請問有冇量過個熱點溫度?
回復

掛濾的管好難配到, 我以前養魚用開一隻牌子, 壞左就留返d 配件, 買返同一隻, 咁就多支駁管, 其它用具都留返配件, 有時左試右試,自己鋸短。 會咁岩用得著
回復

唔係喎,我岩岩睇清楚張相, 你支溫度計最底入左水,有成半支係水入邊,而家顯示的溫度應係水溫喎, 支燈咁高照落水,對水溫升高唔會好勁,但水面可能熱好多,你成支拿出水面, 貼係玻璃,睇下佢去到幾多度 ,先係空氣中的溫度
回復

我拎上水面度,得20幾度。可能我屋企比較凍
回復

你屋企開左冷氣好大嗎 ,不過照ching講 ,你都係分開溫度計係水入邊,同出邊,睇你張相,支燈照到溫度計 ,隻龜又唔似好怕熱咁
回復

東方不敗 發表於 2014-11-4 23:19
你屋企開左冷氣好大嗎 ,不過照ching講 ,你都係分開溫度計係水入邊,同出邊,睇你張相,支燈照到溫度計 ,隻龜又 ...

我放返溫度計入水就升返30度,可能加埋有暖管。
我屋企已經無開冷氣啦
回復

Mike記 發表於 2014-11-4 09:11
我估個曬燈位置可能超過40度,同乾燒隻龜冇分別,加上估計太熱佢唔會上岸曬。請問有冇量過個熱點溫度? ...

佢w數有無關係架?
回復

咁你家真係較凍了,不過你呢隻溫度計要小心,好幼,小心會斷 ,玻璃同酒精跌入水中可能對龜有危險, 或者你試下買貼缸個種溫度計 ,打橫貼係玻璃外,因為你水唔深,咁測到水溫度,
個支溫度計貼係度可能耐左會跌, 我自己就買左電子個隻,唔驚佢會斷
回復

東方不敗 發表於 2014-11-4 23:31
咁你家真係較凍了,不過你呢隻溫度計要小心,好幼,小心會斷 ,玻璃同酒精跌入水中可能對龜有危險, 或者你試下 ...

電子溫度計?好呀!我過幾日去魚街睇下先
回復

candydeep96 發表於 2014-11-4 23:25
佢w數有無關係架?

暫時唔好理w數住。首先要量一量岸上最熱嗰點個溫度,提議你放支溫度計喺嗰個位置,要等到溫度升到穩定。
回復