香港龜友論壇

查看: 1438|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

Komodo 糧淨係啱歐洲陸龜?

樓主
其實 Komodo 隻糧寫話suitable for European & Russian 陸龜,

咁係咪唔啱俾星龜食呢?
回復

沙發
Kelvin1116 發表於 2014-10-30 21:16
其實 Komodo 隻糧寫話suitable for European & Russian 陸龜,

咁係咪唔啱俾星龜食呢?

人地阿星食開咖哩, 你係都要佢食法國面包, 真無良!  
回復

板凳
Tony_Chu 發表於 2014-10-31 00:54
人地阿星食開咖哩, 你係都要佢食法國面包, 真無良!

, 最幣佢淨食咖喱伴碟嘅嗰D 葉, 係都唔食D 幾他多營養嘅~
回復

地板
我買左比我兩隻豹食,我買一樽3種味的,佢哋鐘意食這種多過水果糧,不過我買時冇睇到比乜龜食,你講我先知
回復

Kelvin1116 發表於 2014-10-31 08:29
, 最幣佢淨食咖喱伴碟嘅嗰D 葉, 係都唔食D 幾他多營養嘅~

阿星住印度東部森林, 有時會食蜗牛同埋動物死屍, 你可以每星期請佢食麥皮蟲補下營養同D3 (麥皮蟲有D3).
回復

Tony_Chu 發表於 2014-10-31 10:04
阿星住印度東部森林, 有時會食蜗牛同埋動物死屍, 你可以每星期請佢食麥皮蟲補下營養同D3 (麥皮蟲有D3). ...

喂麥皮蟲, 我諗我過唔到屋企位女皇嗰關

其實我諗住俾佢食少少生果, 好似蘋果, 香蕉咁, 好細細粒咁一星期一次, 唔知得唔得, 食得多驚佢肚疴
回復

roy20090308 發表於 2014-10-31 09:52
我買左比我兩隻豹食,我買一樽3種味的,佢哋鐘意食這種多過水果糧,不過我買時冇睇到比乜龜食,你講我先知{ ...

你隻豹肯食都好~

我都買咗一樽3味果D, 佢只係行去聞兩聞, 食咗其中一種味嘅一粒, 就其他原封不動........仲要踩爛佢....搞到成身都係糧...又紅又綠
回復

RE: Komodo 糧淨係啱歐洲陸龜?

回復 Kelvin1116 的帖子

你果隻有香蕉味喎
回復

會吾會就係只食香蕉味呀
回復

roy20090308 發表於 2014-10-31 15:36

會吾會就係只食香蕉味呀

一定係佢咀刁, 仲識得分乜嘢係糧乜嘢係新鮮葉...

一於餓番佢一日兩日, 等佢唔好似為自己實有得食
回復

Kelvin1116 發表於 2014-10-30 21:16

咁係咪唔啱俾星龜食呢?

我買過畀我屋企班大帝, 佢地淨系食粉紅色果隻味
回復

回復 emilypophk 的帖子

粉紅係蒲公英味喎
回復

今朝俾六七粒佢食, 有紅有綠, 佢竟然主動大啖大啖咁食 (雖然唔食紅色)....即刻再加多幾粒,落少少腸胃藥 / BAC, 佢就發覺有問題, 唔食.

我發覺放佢係太陽底下曬住食, 佢會食得好D.
回復

roy20090308 發表於 2014-11-1 06:41
回復 emilypophk 的帖子

粉紅係蒲公英味喎

我隻星真嘅蒲公英佢食, 但粉紅色佢唔食,....好醒, 識得分.
回復