香港龜友論壇

查看: 3556|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

我係新手。我嘅小Turtle

樓主
你條琵琶黎,唔係清道夫
回復

沙發
回復 candydeep96 的帖子

清道夫細條好多,比筷子粗少少,一般買都係2,3吋左右 ,都係清潔魚, 但琵琶最勁,又大食,食青苔,日啜夜啜,玻璃冇得啜就啜水草 ,所以水草會比佢咬爛穿 0 , 有時仲會去啜魚身, 一般人都係養大魚,例如羅漢 ,金魚 ,豬仔,個d 疴得勁的大魚 就加佢地做清潔魚
你缸舊木咁大,水咁少 ,水會變得好酸 ,如木質素不好,或未脫色 ,會令水變黃 ,水太酸唔知對龜有冇影響, 龜又可能整傷琵琶
回復

板凳

清道夫細條好多,比筷子粗少少,一般買都係2,3吋左右 ,都係清潔魚, 但琵琶最勁,又大食,食青苔,日啜夜啜,玻璃冇得啜就啜水草 ,所以水草會比佢咬爛穿 0 , 有時仲會去啜魚身, 一般人都係養大魚,例如羅漢 ,金魚 ,豬仔,個d 疴得勁的大魚 就加佢地做清潔魚
你缸舊木咁大,水咁少 ,水會變得好酸 ,如木質素不好,或未脫色 ,會令水變黃 ,水太酸唔知對龜有冇影響, 龜又可能整傷琵琶
回復

地板
回復 iris007 的帖子

我估係魚街一般個d led燈 ,觀賞用
回復

回復 iris007 的帖子

led 養魚用就係like佢唔熱 ,不過都7,80元左右一支
回復

你留意下喎,甩色ge , 煲過都可能照甩,以前我試過,你用舊木都係想比琵琶玩姐 ,分開二個缸好d, 係驚水太酸,木一定令水變酸
回復

uvb ,一個膽都起碼7,80元 ,有d 百幾,二百幾 , 個燈罩都160元左右
led有平有貴,一set買個d平燈 , 一般led都三百幾咁上下 ,可以話大家差唔得幾多
回復

一百六至一百八十左右 ,有隻野咁個盒 ,好似係zoo med ,只係個燈罩,個膽另計 ,好似最平都幾 十元 ,問清楚先好買 ,養龜唔平架
回復