香港龜友論壇

查看: 10171|回復: 271
打印 上一主題 下一主題

2017普選方案(理性投票)

樓主

班廢青們不能接受現況又如何?  難道可以宣佈獨立?  始終香港係個中國城市之一,只不過由於歷史原因可以自治。始終國家大過城市!  搞咁多野曬氣啦, 自討沒趣, 自殘自傷.

我地幾唔中意大陸都好, 中央根本冇違反基本法及中英聯合聲明!  睇下基本法啦.  

昨日前港督衛奕信爵士話: "中國沒有違反中英聯合聲明".

英國統治香港99年有多, 又唔見香港人要求獨立??!!

斷章取義 做得正確 支持 斷章取義  發表於 2014-10-19 18:07

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
EV-DAY + 1 自創內蓉
龜龜ying + 3 原創內容

查看全部評分

回復

沙發
我知水中情支持學生, 雖然商場及專門生意上沒有受學生即時既影響, 但長遠香港聲譽及經濟受影響之後, 加上中央可能取消對港所有優惠政策, 加上最近馬英九宣佈不再相信一國兩制,別談一國兩制了,中央無須再養住香港。 種種因素都可以預計香港將逐漸邁入全面衰退期.  尤如沙士期那樣.

賣龜賣爬類既舖頭, 第三第四產業, 在經濟好時, 閒錢多, 人肯駛錢, 生意自然好;  如果再黎過SARS期, 揸兜.  

SARS 又5見 魚街揸兜 你沙士時係美國 睇 龍倦 冰溥 水浸 5係香港冴  發表於 2014-10-19 18:00
回復

板凳

搞咁多無謂野, 最終又咪係失敗收場, 不了了之。  前車可鑑: 六四、佔領華爾街、太陽花佔領立法院........

我放長雙眼睇下你地班廢青學生如何令港府、中央、人大下跪, or 你地被血腥鎮壓, 我繼續食花生.
Carry on, don't mind me....

1mm
都話左, 唔好咁快理成唔成功先啦,你試左先OK? 你唔敢出半句聲? 做人最緊要..坦率, 做事盡力去試, 對得住自己良心,苟且偷安,埋沒良心,怕權貴,枉為人呀!  發表於 2014-10-22 00:26
1mm
邊個話一定要令港府、中央、人大下跪? 人地只係敢為香港出聲(阻唔阻到街係另一回事[by 黃子華&me]) 好過你明知中共係惡魔爹都唔敢爹,苟且偷安!  發表於 2014-10-22 00:23
BTW 太陽花佔價領立法院係咪真係失敗收場?? 求教  發表於 2014-10-19 19:05
goodest lmao  發表於 2014-10-19 19:04
依法治國  發表於 2014-10-19 18:50

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 U good english Sup U

查看全部評分

回復

地板
kailunlun 發表於 2014-10-20 00:12
回復 Tony_Chu 的帖子

香港永久性居民其實係冇中國國籍, 大家手上所拎住既香港特區護照其實冇講過香港人係 ...

理論上中國領事館係冇任何責任保護你?  check 下你本特區護照啦!

"中華人民共和國外交部請各國軍政機關對持照人予以通行的便利和必要的協助。

The Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China requests all civil and military authorities of foreign countries to allow the bearer of this passport to pass freely and afford assistance in case of need."

評分

leonardomonster + 1 多謝分享

查看全部評分

回復

香港永久性居民其實係冇中國國籍, 大家手上所拎住既香港特區護照其實冇講過香港人係 ...

理論上中國領事館係冇任何責任保護你?  睇下gov.cn官方網站:
http://big5.fmprc.gov.cn/gate/bi ... n/lsfw/lsbh/xgtbxz/

首頁 > 領事服務 > 領事保護 > 香港同胞出國須知

井底蛙, 我在歐洲工作多年, 所有辦文件, 所有麻煩, 所有歐盟承認既documents, 包括香港公證全部都係要去中國領事館!  更唔好話碰到麻煩, 中國領事館唔保護香港人??
回復

kailunlun 發表於 2014-10-20 00:12

理論上中國領事館係冇任何責任保護你?  睇下gov.cn官方網站:
http://big5.fmprc.gov.cn/gate/bi ... n/lsfw/lsbh/xgtbxz/
二、 什麼人可以得到中國政府的領事保護?

凡是依照《中華人民共和國國籍法》具有中國國籍者﹐都可以得到中國政府的領事保護。 也就是説﹐只要您是中國公民﹐無論是定居國外的華僑﹐還是臨時出國的旅行者;無論是大陸居民﹐還是香港﹑澳門和臺灣同胞﹐都是我們提供領事保護的對象。

注1:《全國人民代表大會常務委員會關于〈中華人民共和國國籍法〉在香港特別行政區實施的幾個問題的解釋》的有關內容:

(1) 凡具有中國血統的香港居民﹐本人出生在中國領土(含香港)者﹐以及其他符合《中華人民共和國國籍法》規定的具有中國國籍的條件者﹐都是中國公民

(2) 所有香港中國同胞﹐不論其是否持有“英國屬土公民護照”或者“英國國民(海外)護照”﹐都是中國公民。自1997年7月1日起﹐上述中國公民可繼續使用英國政府簽發的有效旅行證件去其他國家或地區旅行﹐但在香港特別行政區和中華人民共和國其他地區不得因持有上述英國旅行證件而享有英國的領事保護的權利。

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
leonardomonster + 1 多謝分享
lukehui + 10 一針見血

查看全部評分

回復

香港永久性居民其實係冇中國國籍?  你冇中國內地人國籍及戶口, 那是因為你(香港及香港人)選擇了成為特別行政區及特別行政區永久居民.  that means: 內地人,香港特區人, 都是中國公民!!

(2) 所有香港中國同胞﹐不論其是否持有“英國屬土公民護照”或者“英國國民(海外)護照”﹐都是中國公民。自1997年7月1日起﹐上述中國公民可繼續使用英國政府簽發的有效旅行證件去其他國家或地區旅行﹐但在香港特別行政區和中華人民共和國其他地區不得因持有上述英國旅行證件而享有英國的領事保護的權利。

你唔好再學港獨份子咁玩語言偽術啦!!!!

評分

leonardomonster + 1 十分明確

查看全部評分

回復

理髮師 發表於 2014-10-20 01:25
經常聽到有人話"港英時你地無人話要普選,無人話吾夠民主,無人話要獨立",而家回歸左先黎講,其實邏輯上有 ...

我同意時代要進步, 人和地區都要不斷發展, 包括民主!  我從來沒有反對爭取民主.  但正如基本法寫到好清楚, '循序漸進', 要一步一步黎!!

正如23條, 根據基本法, 始終都要立法!  但時機未到, 要一步一步黎!!

點解23條可以拖, 全民真普選不能拖?

就好似香港以前一直搞gay都係犯刑事法, 慢慢變成搞gay合法, 然後正在繼續爭取立歧視gay佬法, 然後將來可能會gay佬結婚合法法!!  如果1990年一開始就爭取gay佬結婚合法法, 你估邊個睬你啊?  連搞gay都不會取消刑事法!!  要循序漸進! 欲速則不達!!
回復

herbalchung 發表於 2014-10-20 01:38
依家覺得需要, 都可以係小部份人被洗腦產生錯覺啫。       日日話大陸咩都唔好, 講到親歷其景話大陸絕對 ...

Exact!  師兄, 最憎D廢青成日都講咩 "香港冇民主", "香港冇自由", "香港冇人權".  香港每年1000宗以上既合法申請示威!  香港已成為全球示威之都.  果班PK癱瘓全港主要中樞馬路, 政府同警察都忍左佢地22日有多, 簡直係世界之最啦!  仲唔係自由,人權?

班廢青真係唔好在外國講 "香港冇民主", "香港冇自由", "香港冇人權".  丟人現眼!

香港民主 只係 direct democracy同 indirect democracy既分別 !!!  唔係冇民主!!!  

港英時代就真係冇民主喇, 港督係英國空降過黎既!
回復

lukehui 發表於 2014-10-20 09:52
回復 herbalchung 的帖子

日期:10月15日

放工腰有點痛, 岩岩在鰂魚涌足浴店揼完骨返黎.

個技師話, 佢地好慘, 班死佔中令到佢地一日得一個客, 以前佢每日搵400幾蚊, 而家得100蚊, 車費都仲未計! 因為全港個個人都受到影響, 搵錢少左, 個個都驚經濟將會變差, 唔敢消費住!  佢係單親,今個月房租都交唔起, 要向親戚借, 如果持續落去多一個月, 佢話唔知點算!

看來佔中已經開始影響到非佔領區既生意, 班廢青學生為左自己achieve唔倒既理想同目標, 傷害左唔少市民, 已成為過街老鼠!
回復

李克勤近日接受採訪時稱,與譚詠麟共同投資的食店受“占中”影響,生意下跌幾成,不論支持與否,佔領行動的確影響各個行業和香港形象。
回復

昨日統計: 占中期內全港信用卡簽帳額跌三份一

而家邊有人敢消費呀?  繼續占啦, 香港慢慢邁入經濟衰退或SARS期.  到時班學生&廢青失業, 去食屎!

& 我公司一定唔會請呢期既大學生囉!!
回復

當年天不怕地不怕既鐵娘子, 都要怕中國, 即刻100%歸還香港.  

本來界限街以南係完全割左,冇須歸還.  鐵娘子想用「治權換主權」,但鄧小平話冇得傾, 否則兵戎相見, 玉石俱焚!  鐵娘子嚇到仆左樓梯.

當年中國得數十核彈頭, 十幾枚洲際導彈都唔怕你.  今時今日有2000核彈頭, 幾百枚洲際導彈 + DF41洲際導彈, 足夠造成一次世界末日, 驚你?  (雖然美國有8000核彈頭,英國有400核彈頭).

台灣都唔敢再講獨立, 因為有二炮足夠炸平台灣!!  香港? 連山都炸平你啊.  到時我走先.....

haahaahaa  發表於 2015-4-11 16:30
回復

香港人太弱稚, 沉默大多數又政治冷感, 餘下既又被人利用.  我反而希望今次政改不能通過.

到時保持原狀仲好, 泛民議席又因此可以大跌.  香港之福!  
回復

加上出於私心, 如果今次通過, 下一步就會政改功能組別, 對好多人都冇益.  所以好多人都希望政改不通過.

下屆CY又再連任.  

好感動  發表於 2015-4-11 16:31
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 02:49
人要與時並進,古代進步到現今社會,最成功嘅國家有無共產主意,有無一黨專政?
唔好講少數服從多數,大陸 ...

咳..咳...新加坡....咳..咳

回復

香港過去30年最繁榮時, 有民主?  有普選?

Direct Democracy 只會帶來內鬥、內耗、暴力, e.g. 台灣、泰國、埃及..............

最好就Indirect Democracy!  

你班反對派L吊政棍, 到到有真普選果日, 咪又係反反反??!!!   因為你地係香港少數(Vocal Minority), 輸打贏要, 任何輸左既議題都用反反反、上街、訓馬路同埋拉布來對付大多數!!!  咁同恐怖份子有乜分別???  

你地有尊重過大多數咩?  舉例:  上次五區公投, 夠公平啦, 結果得50萬人投票, 但泛民死都唔肯認輸, 居然在立法會到講 "你地當果50萬人死架?".  Yes, 在少數服從多數下, 呢50萬人就係當死既!  輸打贏要既港式民主, 永遠都會反反反反反反反反反反反反反反反,反個不停架啦, even有真普洱!!!

講到了重點,說得好!!!  發表於 2015-4-16 01:16
回復

lukehui 發表於 2015-4-18 15:37
我覺得可以的,我都可能見倒38歲
正所謂發財立品,
當中國富強到一個地步國民質素就會實現
相反我擔心香港愈來愈貧富懸殊

"相反我擔心香港愈來愈貧富懸殊", 超級版主, 恕我直言, 貧富懸殊全世界都有, Greenspan講過, 美國10%人擁有全國60%以上財富, 其中2%係超級有錢, 大部份美國人生活在水深火熱之中, 這就是民主的資本主義產物!

我自細在大陸、香港、英國、美國、星加坡、法國等地來回居住, 我算係有些少認識.   香港算好好, 就算你窮到PK, 有公屋, 有15年免費教育及大學巨額資助, 有綜援, 有公共醫療, 有關愛基金, 交津, 書簿津, 上網津, 老人津, 生果金.......

美國2/3人每年要買昂貴的醫療保險, 1/3人窮到買唔起保險, 死在醫院門口!  有次電單車意外, 我暈左, 救傷車送我去到醫院, 護士第一時間叫醒我, 第一句就問我 "你有冇保險啊? 你有冇保險卡啊? 在哪裡? 在你銀包?"

中國, 乜差福利都冇!  仲話第二經濟大國, 做手術要紅包.  上次有HK司機死在醫院門口啦(銀包被搶).

好文,有見識,真實!!!  發表於 2015-4-19 00:36

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lukehui + 10 一針見血

查看全部評分

回復

香港人應該珍惜現有既一切, 50年不變算啦, 講真, 大家心照, 香港唔夠自由???  佔中79日, 在美國,新加坡,中國,等等國家, 死Q左啦!!  香港警察忍你地79日, 仲要全天候保護你地唔使比藍絲打!!!

佔領華爾街都係佔領旁邊個公園仔, 結果都打死左一個老師一個學生. 你試下佔領馬路? 美國&英國警察世界最惡,1日內就打死曬你地.

新加坡, 哈哈, 打藤already!!!  最近有個16歲星加坡仔po上網鬧李光耀, 法庭照告, 將會判監3年.  香港班PK日鬧CY夜鬧CY, 幾Q自由???  示威? HK已成為示威之都, 仲唔夠自由?

你哩一個覆真係塞得住佢地把口  發表於 2015-4-21 23:09
多謝分亨!!!  發表於 2015-4-19 01:11
回復

我如何看中國大陸?  花花有生之年都真係看不到.....

原因: 中國人多, 13.5億人, 太多, 一孩政策要到2050年中國才開始人口下降, 但最近又怕人力減少, 又批准了獨生夫婦可以生兩個, 加上農村一直都生好多個, 加上沿海有錢人照生2-3個、罰錢.   估計可能2065年才開始真正人口下降.

人口係中國既致命傷, 睇下人口多既國家印度、巴西同菲律賓, 大家就知中國既未來係點!!!  中國GDP排第2, 但人均GDP今年排第77 就知人口係主要問題!!  加上錢大部份在政府手上.  大部份人好窮!

大家唔好成Q日睇GDP no.1, GDP no.2.  頂你晚清時, GDP 第一 添, so what?  does it mean 晚清好Q有錢, 好Q富強???

+++  發表於 2015-4-19 01:14
回復