香港龜友論壇

查看: 10172|回復: 271
打印 上一主題 下一主題

2017普選方案(理性投票)

樓主
我唔接受市民要交稅,唔接受政府冇樓派,唔接受香港地底冇石油,唔接受做人要返工。所以我接受現實。
回復

沙發
回復 kailunlun 的帖子

香港永久性居民係毋需另外再申請中國護照。。。
回復

板凳
Tony_Chu 發表於 2014-10-20 00:54
理論上中國領事館係冇任何責任保護你?  check 下你本特區護照啦!

"中華人民共和國外交部請各國軍政機關對 ...

我本特區護照04年簽發。說明頁(第 1 頁)第二條如下:
本護照持有人為持有香港永久性居民身份證的中國公民, 有香港特別行政區的居留權和返回香港特別行政區的權利。

記得, 我地無向中國政府交稅嘅, 但亦享受緊國家提供福利
sor師兄, 引用錯, 想覆上面嗰條友

sor

道理越辯越明  發表於 2014-10-20 01:40
no problem ^^  發表於 2014-10-20 01:39
回復

地板
理髮師 發表於 2014-10-20 01:25
經常聽到有人話"港英時你地無人話要普選,無人話吾夠民主,無人話要獨立",而家回歸左先黎講,其實邏輯上有 ...

依家覺得需要, 都可以係小部份人被洗腦產生錯覺啫。       日日話大陸咩都唔好, 講到親歷其景話大陸絕對黑暗嘅人, 有啲都未返過大陸, 可能係無知促成恐懼, 可能係以訛傳訛。 自己多少都識啲國內朋友, 跟本國內啲人就唔會對大陸感覺咁負面。 香港人講大陸嘅差係國內人講嘅千百倍。。。
回復

Tony_Chu 發表於 2014-10-19 17:33
我知水中情支持學生, 雖然商場及專門生意上沒有受學生即時既影響, 但長遠香港聲譽及經濟受影響之後, 加上中 ...

雖然未必係事實,許老闆亦未必有咁諗過,但我就咁諗:就算香港環境幾差, 龜幾少人養都唔會冇人養, 始終有消耗品要補給。
如果被長期示威干擾社會運作同經濟,寵物店冇生意的話,率先做唔住嘅一定係貴幾倍租嘅街鋪。商業大廈同樓上鋪租較平,正常可以頂耐好多。一段時間之後, 成個行業客源少左但競爭對手都係少左, 個餅細左但少左人分, 所以係危亦都係機。
所以我個人就會覺得許老闆針唔拮到肉。
如果水中情係開係一間示威區嘅街舖, 或者如果不幸魚街滙發係屬於水中情嘅, 唔知仲係唔係同一個諗法, 要爭取哩啲爭取唔倒嘅民主, 接受哩啲大家平時所謂嘅小小犧牲。。。

回復

mkmc 發表於 2014-10-22 00:34
前港督話的士因佔中影響生意蝕20億
[數學題]
香港計程車會及的士司機從業員總會表示, 佔領行動令的士業界損 ...

你邊度睇到話的士業界損失20億??? 求來源

計程車會主席黎海平代表14運輸業界(小巴、客貨車、貨車等等)(20組織)集資打算向佔中者打官司追討估計每星期20億損失呀。。。報導時己兩星期40億。
詳情請各位ser返各大傳媒新聞。
另外的士組織亦入稟向高等法院要求禁止佔中者霸佔道路呀。。。

數據
回復

另外, 收入唔等於利潤, 要扣除支出
的士唔係得市區的士
的士業界仲有的士租售車行車主、的士call台、廣告公司等

當然點計都冇理解錯而屈出嚟嘅數字啦

回復

mkmc 發表於 2014-10-22 09:24
回復 herbalchung 的帖子

http://www.singpao.com/xw/yw/201410/t20141021_533087.html

https://hk.news.search.yahoo.com ... ws.search.yahoo.com

拜託睇多幾個報導先講睇清楚係話的士業界定交通業界...
回復

mkmc 發表於 2014-10-24 00:06

你究竟明唔明想講咩 lmao    藍絲係咪真係個個都真心膠:0)

你FB唔可以改ICON同名????????????????
回復

mkmc 發表於 2014-10-24 08:23

我諗你快趣D改左佢比較好

你諗, 即係唔使改啦
造假砌藍絲帶先需要改
回復

始終邪不能勝正。 到時我地國家同香港人需要嘅選舉方式最終會實行

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 柳龍拳

查看全部評分

回復

合龜友 發表於 2015-4-10 22:15
不如掉個話題、香港離開中國會點、好過啦c兄

斷水斷糧斷能源, 物資運入都會俾國家封閉, 貨幣成廢紙, 金融旅遊三個月歸零, 港人出現易子相食
龜友食盡龜糧之後, 愛龜都成為盤中餐
中央會俾未收服嘅臺省見識反骨嘅下場

美國都怕中國嘅時候, 香港憑乜鬥

+++++++++  發表於 2015-4-11 00:33
回復

raymondcheng 發表於 2015-4-10 22:18
香港是中國的一部份是不會變的事實!
佔中的哪些人到底想得到什麼的一個結局???
獨立是不可能的(以他們的實 ...

有錢收個班都話有私利因由, 始終人不為已天誅地滅

俾人利用誤導用以以華制華嘅人, 捉蟲入屎忽都唔知叫屎忽痕定空虛寂寞
回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-10 22:51
加上出於私心, 如果今次通過, 下一步就會政改功能組別, 對好多人都冇益.  所以好多人都希望政改不通過.

下 ...

YES!! 下屆CY連任

CY係傑出領袖, 做到野唔怕班抽水惡霸, 又得中央支持
有得做做多幾屆就好

令人感動  發表於 2015-4-11 16:32
回復

影響到其他人就關人事架啦, 大家都有未來, 大把年輕人和平理性, 香港七百幾萬人唔係得搗亂社會嘅幾萬人。如果話唔關人事, 咁鬧你廢青都唔關你事, 同道理。
共產黨點管我無所謂, 依家管得好, 國泰民安, 經濟發展, 人民選擇擁護愛戴。唔係幾關係香港嘅人事。
共產黨由貧窮走來, 一路走向富庶。唔好話你係年青人, 當你未出世仲有一百年命都難, 想見到經濟下滑, 睇怕你曾孫先幫到你

人民選擇擁護愛戴ㄌ  發表於 2015-4-13 21:56
支持,講得好!!!  發表於 2015-4-13 17:42
回復

wongfafa 發表於 2015-4-13 22:27
連林鄭司長都指出,今次方案只係袋住先,有待下屆修改。
要人完全接受,真係無咩可能 ...

叫人袋住先
可以係因為認定已方開出條件未達致滿足大部份人;亦可能係因為預期唔接受合理條件嘅人要求過高
有無證實左係咩因由先...
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-13 22:40
好多人就係奴性重,甘願成身活在不公平社會,只顧自己有得食,就唔理其他人未來
民主社會係大勢,年輕人所 ...

全球都無完全公平社會啦... 你想搵心目中理想烏托邦, 要唔要考慮離開地球或人間?
民主社會係少數服從多數, 點解要七百幾萬人屈就幾萬人呢, 咩道理?

同意共產黨有日會倒台. 世界上幾乎無咩係永恆不變. 依家我地國家如朝陽初起, 個人估計200-500年之後啦
回復

地獄火 發表於 2015-4-14 01:27
又講政治野,又搵野 lai 嘈
何謂政治,叻既人玩政治有 $ 收
蠢既咪比人利用做爛頭卒 lor{:91 ...

我覺得蠢嘅人被利用被損害利益仲要盲目追求...
64係一個實例,
民運領袖同香港煽動班政棍有幾個唔係肚滿腸肥?
走去衝同留守嗰班個班只係攞左少少錢或者俾人剷左走, 今時今日有咩係手...
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 02:49
人要與時並進,古代進步到現今社會,最成功嘅國家有無共產主意,有無一黨專政?
唔好講少數服從多數,大陸 ...

咁我唔係歷史學者, 我又無錢買時光機, 但我唔認為啲文明古國會有幾個政黨參政囉
或者我地元朝個成乜思汗可以打到去歐洲, 你會諗佢容許國內有反對派系?

仲有, 當以前無, 依家就唔可以有? 時代進步, 文明向前走, 以前都無燈無電視無飛吱, 而且每日淘汰啲唔用同唔值得保留嘅物品

追求公平選舉係為著得到理想生活. 依家國家已用事實證明可以用自己方法滿足人民, 仲需要多此一舉嘛

人生經驗同判斷是非能力係要好長時間先得到累積. 點解世界上領袖絕大多數都係幾十歲唔係青少年? 點解正常學校唔係小朋友教大人知識? 如果你有正常思考力相信唔使我解釋太多...
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-14 09:22
我講現在未來,你就講元朝,你相信帝制一黨,可能真係需要時光倒流!
經一事長一智,理所當然人類以經驗積 ...

你自己講古代到現今... 況且唔係你講其他人就要跟你講. 時間會流轉你局限一個時間去比較無意思

唔講古代, 今時今日美國一樣係地球上面霸道, 佢軍事強勢當然話民主比較好可以拖垮競爭對手, 邊度有利益就去打, 去挑撥, 無著數就賣武器由得其他國家互相殘殺, 信其他宗教就打成唔文明甚至邪教唯我獨專

現實係我地國家行哩條路, 正以急速腳步邁向富與強

我地哩啲從來唔會計較個人利益, 國家比倒繁榮安定我地我地人民就有信心

回復