香港龜友論壇

樓主: lukehui
打印 上一主題 下一主題

2017普選方案(理性投票)

Tony_Chu 發表於 2015-4-21 17:31
我建議:  "正心、修身、齊家、治國、平天下."

暫時拋開 政治 和 鬥爭, 做好自己, 港人齊心搞好經濟, 32 ...

上海自貿區往那裡去了?
一個地區經濟重要,然則非單一只有金錢...
你沒讀過罪與罰?
回復

首先…好開心去到第九版,
因為第一,樂於見不同人士熱心討論,
其次,好少講政治問題唔會引起惡意罵戰,真係可以理性討論。
如果係其他帖,或者其它話題上都係咁,一定係龜友之福

言歸正傳,
先想回應Tony_Chu師兄係人生有幾多個十年既講法,
回想上一次超級區議會問題上,我個人支持民主黨以及政府的決定,
畢竟係民主成份提升,加上我個人相信下一次,一定有普照選。
但今次顯然係一個重大民主退步,係50%提名上,完全係比上次更退步,
加上今日已經好清晰,如果今次通過政改,就等同完成四十五條,明顯係固步自封。
我希望有普選,但如果有普選的代價係民主退步,我不會同意袋住先,畢竟我覺得係一個更退步既假普選。
至於會否多五十年不變,我相信機會甚低,
其一,香港先天不足,本質上不可以同上海、北京比較,
加上如果單論GPA比較城市不甚全面,
香港特區存在的價值比所能夠產生既GPA高,
就算假設2047香港gpa仍然高,
又是否代表中共不收回香港,可能不大。

執政黨無條件改變, 多年後依然係共產黨
但執政黨作風可以變呀, 毛澤東同習近平都完全唔同啦

呢個係一個好問題,其實好值得討論,
我都提出一個假設如下:

權力來源無條件改變,
但作風可以變呀, 秦始皇同康熙都完全唔同啦
畢竟中國一向奉行帝制,
二千多年都一直生存緊,證明中國適合帝制
點解唔支持張勳復辟?

非常有point, 多謝指教!  發表於 2015-4-24 11:22
回復

教父 發表於 2015-4-22 21:49
首先你論證有問題
因為你一開始就假設左香港青年比人昆左去反中
然而,我唔會一開始就假設你比人昆左去愛 ...

無興趣亦唔需要同人研究糖同鹽邊個係甜邊個係咸,
如果見有人認為啲糖好咸或者要我提供糖係甜嘅證據,
我係唔會考慮亦無責任提供證明去證實基本常識咁低B...
其他人點擁護自己錯誤嘅想法有佢自由, 堅信小朋友無俾人昆去反國家的話甚至可以將想法紋係自己額頭我亦唔介意

共產黨唔係經中國人民選舉出嚟執政, 而係由中國人民選擇出來執政嘅.
回復

教父 發表於 2015-4-22 21:51
何以無條件改變 ?
如果當真如此,共產黨何不「依法」開放政權?

我都唔知點解無條件. 但就見有人想去改只會係無功而還.
或許這就是民主, 可以持續領導中國足以證明係大多數人民擁戴愛戴接受嘅政權
又或者可以解讀佢唔係最民主, 不過令人民生活條件以依家步伐不斷改善民唔民主無咩所謂

x2 證明係大多數人民擁戴  發表於 2015-4-23 11:43
回復

wongfafa 發表於 2015-4-23 00:21
首先…好開心去到第九版,
因為第一,樂於見不同人士熱心討論,
其次,好少講政治問題唔會引起惡意罵戰,真 ...

其實無咩所謂, 中國有皇帝一樣有有皇帝嘅好處, 只要大部份中國人接受就可以

到時唔接受嘅應該又係美國為首嘅西方政權啫
回復

咳咳~
            國家主權屬於國民,所有的權利都由國民產生,國家即國民!

愛自己的同胞才有資格說大多數人民擁戴愛戴!
                                                                                          ~咳咳~
回復

總統蔣公 發表於 2015-4-23 09:40
咳咳~
            國家主權屬於國民,所有的權利都由國民產生,國家即國民!

哩個網痴線佬仲多過高登

這就是'民主人'的所謂了  發表於 2015-4-24 04:08
佢係EV-DAY分身  發表於 2015-4-23 14:19
回復

tony chu師兄, 我都知反中亂港嘅人習慣分身出po制造多人認同假象。 所以佢地講嘅嘢香港人可以不理。。。

+++同意!!!  發表於 2015-4-24 04:09
回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-15 09:43
咳..咳...新加坡....咳..咳

you over 周的黑功夫     
回復

herbalchung 發表於 2015-4-23 16:46
tony chu師兄, 我都知反中亂港嘅人習慣分身出po制造多人認同假象。 所以佢地講嘅嘢香港人可以不理。。。:l ...

同意, 這就是Vocal Minority既痛苦同埋習慣, 佢地企圖以活躍小數(靠極度活躍&分身)來騎劫或左右沉默大多數. 呢D人同恐怖份子差唔多, 以少打多!

我覺得 君子應該坦蕩蕩, 何必分身投票、講野? 制造假民意?  上次林餵屍老師的Yahoo投票300幾萬個click支持就知幾癡線?!
回復

其實香港政制就係 (50年不變) 保留英國人於1984年給香港的功能組別.  有錯嗎?  難道功能組別係中國大陸強加於香港的嗎?

今次普選, 提名也是由功能組別決定, 點可以算係中央欽點?

我本人覺得功能組別比全民投票好, 古希臘哲學家Aristotle講過, 任何社會的大多數都係窮人及低教育人士, 一人一票的直接民主, 只會造成鬥地主, 不能照顧社會所有階層, 及破壞社會既利己行為.

其實本人心中係反對一人一票.   支持功能組別!!
回復

herbalchung 發表於 2015-4-23 07:53
無興趣亦唔需要同人研究糖同鹽邊個係甜邊個係咸,
如果見有人認為啲糖好咸或者要我提供糖係甜嘅證據,
我 ...

看來是你沒有基本常識
因為你連基本論證都做唔到...
可悲可悲....
當自己反駁不了別人觀點時,就說自己根本不用去論證...
你連初中程度都未到達....
回復

教父 發表於 2015-4-25 17:31
看來是你沒有基本常識
因為你連基本論證都做唔到...
可悲可悲....

傻能左?
你以為你係邊個? 你講我就做??? 唔做就變左做唔到???
回復