香港龜友論壇

樓主: lukehui
打印 上一主題 下一主題

2017普選方案(理性投票)

yeungbruce 發表於 2015-4-16 03:51
哈哈,草藥兄,你睇好大陸政府能千秋萬世,國家富強幾百年,
又覺得新加波可以喺李光耀死後政治穩定,
你買 ...

咁我買大, 開緊大見人喎
你買細, 都一粒五一粒六見人啦, 仲有一粒唔使睇

共產可以霸道、獨裁可以霸道. 你民主霸咩道? 民主要佔道就去投票先啦...
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-16 05:07
Raymond兄斷言Winner也太草率了!一盤棋千變萬化,未到最後何決勝負?
種已播,收成也要看天意!世間那有千 ...

咁睇你閱讀局勢能力有幾高
好似中國象棋, 你俾對家剝光豬同將緊軍, 對家一隻棋都未俾你殺, 又到人地行. 咁你未輸都係輸緊, 無得變無得化
回復

師姐我新手將軍澳租四匹艇仔玩咋. 三個人釣幾十條全部魚仔...
石班係有... 幾條黃釘仔得石九公咁大小...

你邊度釣開? 幾時帶我去釣大魚

to day馬頭角碼頭 have ching仲大青斑 3 40兩  發表於 2015-4-18 20:19
回復

賭場大细會一粒粒開,只可以話我真係見識少,仲以為你同人玩大話骰!
其實唔緊要,以草藥兄嘅辨才,真係同審死官嘅周星馳一樣,全港論壇好
難搵到對手!無敵是最寂寞,都係去釣鱼算把啦!
到此為止,時間是寶貴的,祝安好!
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-18 01:04
賭場大细會一粒粒開,只可以話我真係見識少,仲以為你同人玩大話骰!
其實唔緊要,以草藥兄嘅辨才,真係同 ...

師兄, 唔係骰會分開三次開. 係揭盅時, 三粒骰係骰盅內唔同位置, 盅蓋唔再遮蔽三粒骰嘅時間有唔同.

其實一個人只要講道理兼有正常表達能力, 根本唔可能係理論時處於劣勢...
回復

希望在我的有生之年可看到中國超美國.
香港一直好下去.
回復

raymondcheng 發表於 2015-4-18 03:13
希望在我的有生之年可看到中國超美國.
香港一直好下去.

前者只要有20年以上壽命就可見到

回復

如果我希望中國不單單係經濟科技及軍事上進步,
更希望係文化道德,國民質素,民主政治上進步,
不知道係有生之年有無機會見到?(我今年21)
回復

wongfafa 發表於 2015-4-18 08:13
不知道係有 ...

文化道德,國民質素,民主政治上進步和超過都是會的,
只是你有多了解中國,特別是美國.
回復

不知道係有 ...

中國依家似足3, 40年前急促發展嘅香港
香港人回歸前一樣唔係想像中咁好
街頭騙案、貪污、扑頭打刧、污染、凶案、咸水樓短椿樓、毒品、濫交、黑社會、重型軍火械刧、童黨、聞天拿水     等等問題係以前香港好犀利
回復

不知道係有 ...

我覺得可以的,我都可能見倒38歲
正所謂發財立品,
當中國富強到一個地步國民質素就會實現
相反我擔心香港愈來愈貧富懸殊
窮途末路就乜都做得出...
尤其係曾經紙醉金迷的
回復

lukehui 發表於 2015-4-18 15:37
正所謂發財立品,

貧富懸殊到最盡, 窮人多又生存唔到時, 係唔係就會有一位類似毛澤東咁嘅英雄出嚟帶領人民去推翻權貴
回復

herbalchung 發表於 2015-4-18 16:15
貧富懸殊到最盡, 窮人多又生存唔到時, 係唔係就會有一位類似毛澤東咁嘅英雄出嚟帶領人民去推翻權貴 ...

如果香港係一個國家都可能會,
但香港係一個好特別的"特區",
又能推翻什麼呢...
回復

lukehui 發表於 2015-4-18 16:36
如果香港係一個國家都可能會,
但香港係一個好特別的"特區",
又能推翻什麼呢... ...

孫中山係殖民地都可以攪起革命
話唔定事旦搵隻河童都可能係特區顛覆中央架

都係小小香港啫
回復

herbalchung 發表於 2015-4-18 17:57
孫中山係殖民地都可以攪起革命
話唔定事旦搵隻河童都可能係特區顛覆中央架

效法國父嘛...要死好多人的
回復

herbalchung 發表於 2015-4-18 14:36
中國依家似足3, 40年前急促發展嘅香港
香港人回歸前一樣唔係想像中咁好
街頭騙案、貪污、扑頭打刧、污染 ...

中國比香港更大,更有能力影響世界,
當年香港貪污嚴重,一個無任何基礎的小漁港可以發展至國際大都會,
不論是否喜歡英國,但英國既制度、法律、文化的確大大為香港發展,建立無可替代基石,
如果無英國帶領香港人發展(如廉政公署),恐怕香港只係一個騙案、貪污、打刧、污染、凶案既小漁港,
中國更甚者係因為中國人只可摸石頭過河,
係發展既過程中制度、法律不健全,
部分當權者係制度不健全既機遇下,
不為民眾福址,只顧中飽私囊,素餐屍位,漠視人民權力,
更不停以下三流方法,打壓民眾,
保障庸官的權力。
當然,我肯定中共政府係不同方面既成就,
但更多係中共對民權的打壓。

香港係小漁港,由英國帶領3, 40年,仍有政策不全,今日仍然未有真普選,
中國地大人多,自已帶自已,更有不少所謂「大老虎」,有希望一黨獨大既中共政權
並不是講笑,就算到我老死,都無望見中國民主富強既一日

辛苦晒,要由你接棒,唔好浪費太多時呀間花花!唔值得!  發表於 2015-4-18 22:25
回復

lukehui 發表於 2015-4-18 15:37
正所謂發財立品,
相反我擔心香港愈來愈貧富懸殊

"相反我擔心香港愈來愈貧富懸殊", 超級版主, 恕我直言, 貧富懸殊全世界都有, Greenspan講過, 美國10%人擁有全國60%以上財富, 其中2%係超級有錢, 大部份美國人生活在水深火熱之中, 這就是民主的資本主義產物!

我自細在大陸、香港、英國、美國、星加坡、法國等地來回居住, 我算係有些少認識.   香港算好好, 就算你窮到PK, 有公屋, 有15年免費教育及大學巨額資助, 有綜援, 有公共醫療, 有關愛基金, 交津, 書簿津, 上網津, 老人津, 生果金.......

美國2/3人每年要買昂貴的醫療保險, 1/3人窮到買唔起保險, 死在醫院門口!  有次電單車意外, 我暈左, 救傷車送我去到醫院, 護士第一時間叫醒我, 第一句就問我 "你有冇保險啊? 你有冇保險卡啊? 在哪裡? 在你銀包?"

中國, 乜差福利都冇!  仲話第二經濟大國, 做手術要紅包.  上次有HK司機死在醫院門口啦(銀包被搶).

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lukehui + 10 一針見血

查看全部評分

回復

香港人應該珍惜現有既一切, 50年不變算啦, 講真, 大家心照, 香港唔夠自由???  佔中79日, 在美國,新加坡,中國,等等國家, 死Q左啦!!  香港警察忍你地79日, 仲要全天候保護你地唔使比藍絲打!!!

佔領華爾街都係佔領旁邊個公園仔, 結果都打死左一個老師一個學生. 你試下佔領馬路? 美國&英國警察世界最惡,1日內就打死曬你地.

新加坡, 哈哈, 打藤already!!!  最近有個16歲星加坡仔po上網鬧李光耀, 法庭照告, 將會判監3年.  香港班PK日鬧CY夜鬧CY, 幾Q自由???  示威? HK已成為示威之都, 仲唔夠自由?
回復

我如何看中國大陸?  花花有生之年都真係看不到.....

原因: 中國人多, 13.5億人, 太多, 一孩政策要到2050年中國才開始人口下降, 但最近又怕人力減少, 又批准了獨生夫婦可以生兩個, 加上農村一直都生好多個, 加上沿海有錢人照生2-3個、罰錢.   估計可能2065年才開始真正人口下降.

人口係中國既致命傷, 睇下人口多既國家印度、巴西同菲律賓, 大家就知中國既未來係點!!!  中國GDP排第2, 但人均GDP今年排第77 就知人口係主要問題!!  加上錢大部份在政府手上.  大部份人好窮!

大家唔好成Q日睇GDP no.1, GDP no.2.  頂你晚清時, GDP 第一 添, so what?  does it mean 晚清好Q有錢, 好Q富強???
回復

Tony之上的文章本人十分讚同,
他說得那美國貧富和醫療都是很真實的,
商業區,街頭街尾有警車,貧民區,我保証你不識路都不會停車問人.
加拿大治安好些,但十多個省都是只有一個有免費醫療(現在不知有沒)
"你有冇保險啊? 你有冇保險卡啊? 在哪裡?"
這我都被人問過.
香港真是最好的地方!!!
香港人都生在褔中,
望大家珍惜之!!!
回復