香港龜友論壇

樓主: lukehui
打印 上一主題 下一主題

2017普選方案(理性投票)

更正,淡馬石控股實際上控制全国國有主要企業並不是基金公司!
回復

Raymond兄,支持乜唔重要,有得揀最緊要,希望貴公子有獨立思考,
唔係受學校影響。

但我不會選比現在更差的死路行!!!  發表於 2015-4-16 04:18
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-15 21:03
新加波喺李光耀強權管治下,經濟發展好好,人民安居樂業!
光影之下,所有反對聲音全部唔係比政府告到破產 ...

人民不求安居樂業,生活富足,
難道要追求所謂的"自由公平,民主",但社會不安定,大家沒好日子嗎?
你有沒攪錯呀!!!
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-16 01:25
Raymond兄,支持乜唔重要,有得揀最緊要,希望貴公子有獨立思考,
唔係受學校影響。 ...

現在的小孩知很多時事,
我說一經歷,
新年去大陸玩,見到一張該是幾年前出的國家領導人海報.
我兒子問我為何有周永康?
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-16 01:25
唔係受學校影響。 ...

唔揀的話, 只要香港人配合, 香港就會繁榮安定

依家香港啲亂子, 我唔敢話全部, 不過都係極大部份係政棍攪出嚟, 製造香港回歸左中國之後社會好多問題嘅假象. 跟本唔攪亂檔香港唔會差

有得俾你香港人揀的話, 中央識唔識用政策令反到你香港衰? 抑或會配合你香港民主再幫你繁榮? 成熟啲好冇?

再講長遠啲, 有所謂真普選的話, 願意又有能力做香港特首, 你覺得會係邊個??? 佢又可以點帶領香港?
回復

點解攪民主一定社會不安?定係社會不安因為無民主?唔好本末倒置!
新加波係最好例子,讓人民物質滿足,有樓有工有錢,政府官員無貪污,
人民無投訴!民主好似變成不需品!只有極少數人不滿李氏一代傳一代,掌控一切!
但世上有幾個令人臣服嘅領袖?李顯龍可唔可以喺父親過世後维持管治,實在言之尚早,
呢個就係制度,人治嘅問題!
民主制度係比較公平,社會最少爭議,司法獨立,自由媒體監察政府,透明度高!
無一個制度係完美,民主亦有壞處,但已是人類最完善嘅一套!

回復

敢問Raymond兄又如何回答貴公子關於周永康問題,
貴公子有無問習總為何能成國家領導人?
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-16 02:37
點解攪民主一定社會不安?定係社會不安因為無民主?唔好本末倒置!
新加波係最好例子,讓人民物質滿足,有 ...

攪民主會令社會衰敗其中一個主要原因我之前已講左

已經好緊嘅新加坡, 你質疑佢之後會衰
向好個邊行緊嘅中國, 你又話佢唔會好

霸道嘅思想

X2  發表於 2015-4-16 10:13
回復

草藥兄,做順民一定係最易,乜都唔使理又唔使激氣,
每人都有自己一套價值觀,你忍到,唔想揀,只要有錢有樓,無問題!
你嘅思維係事事依從中央,一切配合自然安定繁榮,
咁不如香港直接中央接管,唔使一國兩制咁煩啦!
呢D有關歷史嘅問題唔再多講,依家對老共嚟講,攪唔攪得好香港係面子問題,
97年時係錢嘅問題,一向都無想過香港衰!

國泰民安,做順民有何不好  發表於 2015-4-16 04:06
回復

yeungbruce 發表於 2015-4-16 02:42
敢問Raymond兄又如何回答貴公子關於周永康問題,
貴公子有無問習總為何能成國家領導人? ...

你回歸前有無問過彭定康為何能成為港督
你讀書時有無問過自己班老師為何能成為班主任
回復

一家之主為何唔係家庭成員投票選出?
學校風紀、班長點解多由老師委任?

回復

哈哈,草藥兄,你睇好大陸政府能千秋萬世,國家富強幾百年,
又覺得新加波可以喺李光耀死後政治穩定,
你買大我買细,又有何思想霸道可言?

是不是千秋萬世,國家富強幾百年沒人知,但現在是最好的  發表於 2015-4-16 04:03
回復

共產可能是最完美和最理想民主的,但人是做不到的,因人有私心.
誰做/哪個党做最高領導人都可以,但前題是要國泰民安.
只會說人地的不是,但沒新的更好的建議,為反而反!
試問香港哪位民主人士能有能力令香港人有更好的生活.(實質的)
我相信大部份香港人是不要哪些所謂的追假民主而放棄真生活.
(p.s.貪是人的自私心,貪官哪國都有,中國和外國都一樣.做錯犯法就...)

回復

yeungbruce 發表於 2015-4-16 03:40
草藥兄,做順民一定係最易,乜都唔使理又唔使激氣,
每人都有自己一套價值觀,你忍到,唔想揀,只要有錢有 ...

何以見得所謂順民乜都唔使理?

香港直接中央營, 需然可能香港人多數唔會樂意. 但世界上所有屬於一個國家嘅城市, 唔係應該由國家管轄架咩? 我覺得香港俾英國搶左咁耐, 物歸原主好合理.
如果你俾人搶左隻狗, 個賊有人勢弱你問佢攞返, 你仲要好長時間先可以名正言順做返隻狗嘅主人咩
利申無睇唔起狗, 見你頭像有隻狗先做假設

我自己就覺得, 10至20年後, 我地國家國力真係充分強盛發展時, 台灣省啲人主流都係逐步接受統一, 新彊西藏唔會願意分裂出去, 到時香港唔再係俾台灣睇回歸好處嘅樣板.
面子問題相對係小事. 阿爺都有自己價值觀, 唔會蠢到你其他國家睇唔順眼就去屈就變改

他們的目的是反共,不是為香港好.  發表於 2015-4-16 04:14
回復

各位師兄我聽朝釣魚要瞓返兩個鐘先得閒再傾拜
回復

草藥兄,本人在殖民地長大深明港督來由,至於不幸成為我班主任已甚激氣,不敢問!
我家一向由家母作主,甚凶悍,也不敢問!
我母校甚開放,風纪,班長都由民主程序產生,慶幸有得揀!
回復

4,  22am   bye   ssleep
回復

佔中而過,請三思所得與失!
不得人心者會是敗者,
而敗者該自檢.
在那忘想說winner何時會倒,不能千秋萬世....
自欺欺人!!!
要睡了,明天要上班!
回復

Raymond兄斷言Winner也太草率了!一盤棋千變萬化,未到最後何決勝負?
種已播,收成也要看天意!世間那有千秋萬世,怕只有遗臭萬年!
回復

herbalchung 發表於 2015-4-16 04:12
各位師兄我聽朝釣魚要瞓返兩個鐘先得閒再傾拜

釣到石斑!?
回復