香港龜友論壇

樓主: lukehui
打印 上一主題 下一主題

2017普選方案(理性投票)

理髮師 發表於 2014-10-20 01:25
經常聽到有人話"港英時你地無人話要普選,無人話吾夠民主,無人話要獨立",而家回歸左先黎講,其實邏輯上有 ...

依家覺得需要, 都可以係小部份人被洗腦產生錯覺啫。       日日話大陸咩都唔好, 講到親歷其景話大陸絕對黑暗嘅人, 有啲都未返過大陸, 可能係無知促成恐懼, 可能係以訛傳訛。 自己多少都識啲國內朋友, 跟本國內啲人就唔會對大陸感覺咁負面。 香港人講大陸嘅差係國內人講嘅千百倍。。。
回復

herbalchung 發表於 2014-10-20 01:38
依家覺得需要, 都可以係小部份人被洗腦產生錯覺啫。       日日話大陸咩都唔好, 講到親歷其景話大陸絕對 ...

Exact!  師兄, 最憎D廢青成日都講咩 "香港冇民主", "香港冇自由", "香港冇人權".  香港每年1000宗以上既合法申請示威!  香港已成為全球示威之都.  果班PK癱瘓全港主要中樞馬路, 政府同警察都忍左佢地22日有多, 簡直係世界之最啦!  仲唔係自由,人權?

班廢青真係唔好在外國講 "香港冇民主", "香港冇自由", "香港冇人權".  丟人現眼!

香港民主 只係 direct democracy同 indirect democracy既分別 !!!  唔係冇民主!!!  

港英時代就真係冇民主喇, 港督係英國空降過黎既!
回復

Tony_Chu 發表於 2014-10-19 17:33
我知水中情支持學生, 雖然商場及專門生意上沒有受學生即時既影響, 但長遠香港聲譽及經濟受影響之後, 加上中 ...

雖然未必係事實,許老闆亦未必有咁諗過,但我就咁諗:就算香港環境幾差, 龜幾少人養都唔會冇人養, 始終有消耗品要補給。
如果被長期示威干擾社會運作同經濟,寵物店冇生意的話,率先做唔住嘅一定係貴幾倍租嘅街鋪。商業大廈同樓上鋪租較平,正常可以頂耐好多。一段時間之後, 成個行業客源少左但競爭對手都係少左, 個餅細左但少左人分, 所以係危亦都係機。
所以我個人就會覺得許老闆針唔拮到肉。
如果水中情係開係一間示威區嘅街舖, 或者如果不幸魚街滙發係屬於水中情嘅, 唔知仲係唔係同一個諗法, 要爭取哩啲爭取唔倒嘅民主, 接受哩啲大家平時所謂嘅小小犧牲。。。

我同意你前半的內容,我針一早已拮入肉了,fb朋友就知.但我冇在龜友說而矣...  發表於 2014-10-20 09:54
回復

回復 herbalchung 的帖子

日期:10月15日
地點:公司(銅鑼灣糖街受示威影響己封2x日)
人物:後生男顧客和我.............................................................
客:老細有冇盾臂龜也?
我:仲有2隻,浸緊水隨便睇丫
客:得2隻乍,幾時返新貨呀?
我:呢排生意唔好,所以唔入住喇,盞得個養字
客:點解會冇生意呀?
我:呢排佔中嘛…
客:點會呀,佔中會無生意咩?(佢當我反佔中)
我:咁,你話無影响就無影啦…(灰晒)
客:啲人會用腳行嚟丫嘛!(仲覺得我吹水)
我:我唔想再講呢個話題…(一地枯葉...)

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Tony_Chu + 2 多謝分享

查看全部評分

回復

lukehui 發表於 2014-10-20 09:52

I can only use two famous words "simple" and "naive" to describe such guys!!
回復

lukehui 發表於 2014-10-20 09:52

放工腰有點痛, 岩岩在鰂魚涌足浴店揼完骨返黎.

個技師話, 佢地好慘, 班死佔中令到佢地一日得一個客, 以前佢每日搵400幾蚊, 而家得100蚊, 車費都仲未計! 因為全港個個人都受到影響, 搵錢少左, 個個都驚經濟將會變差, 唔敢消費住!  佢係單親,今個月房租都交唔起, 要向親戚借, 如果持續落去多一個月, 佢話唔知點算!

看來佔中已經開始影響到非佔領區既生意, 班廢青學生為左自己achieve唔倒既理想同目標, 傷害左唔少市民, 已成為過街老鼠!

佢係單親,今個月房租都交唔起 有冇可憏佢  發表於 2014-10-25 00:27
乜你甘CheaP 倀揼 一百 大元 妓C R你貼士 孤寒 鬥 CheaP  發表於 2014-10-25 00:26
回復

李克勤近日接受採訪時稱,與譚詠麟共同投資的食店受“占中”影響,生意下跌幾成,不論支持與否,佔領行動的確影響各個行業和香港形象。
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

係囉   
前港督證實佔中人仕出埋激光劍喇
好多架車劏開左   

青山縱未揾番你呢位失常既客人咩?  發表於 2014-10-21 07:12
回復

平時你講野不嬲無咩水平
不過你講呢句真係特別好笑

應該係話你縱喪過青山既病患者哈哈哈哈  發表於 2014-10-21 11:38
講水平邊及你,水平高到訓街街。攪亂自己地方,  發表於 2014-10-21 11:37
回復

昨日統計: 占中期內全港信用卡簽帳額跌三份一

而家邊有人敢消費呀?  繼續占啦, 香港慢慢邁入經濟衰退或SARS期.  到時班學生&廢青失業, 去食屎!

& 我公司一定唔會請呢期既大學生囉!!

現金伐數 信咩用卡 放工腰有點痛, 岩岩揼完骨返黎 以前佢每日搵400幾蚊, 而家得100蚊  發表於 2014-10-25 00:29
回復

呢幾期都有問題,全部中毒,病入肓方,
請海外畢業生有保障的,我冧好多大公司
都會咁做,睇吓点啦

同意!  發表於 2014-10-21 11:09
回復

回復

左麟右李話生意跌,咁 前港督 講咩?你之前用紅色字 highlight 果句呢@@.. 仲要回左係兩個 post 度@@.. 其實前港督知你咁講 佢會好傷心XD

豬肉界既朋友,你又出黎抽水,今次反佔定佔中呢?  發表於 2014-10-22 07:21
生意好左好多。港鐵,雨傘,蒸餾水生意又好左都係多得你班廢柴。  發表於 2014-10-21 19:44
回復

Tony_Chu 發表於 2014-10-20 22:31
放工腰有點痛, 岩岩鰂魚涌揼完骨返黎.

個技師話, 佢地好慘, 班死佔中令到佢地一日得一個客, 以前佢每日搵 ...

每日搵400既技師 吹大左啵  代支一轉最少都400起啦

你以为人人都系鸡? 人地系正经脚底按摩技师。  發表於 2014-10-21 23:39
你估人人好似你 - 鸡虫  發表於 2014-10-21 23:37
回復

回復 SOLA71478 的帖子

你都岸卵久  我有講係雞咩 打殘體既你用下面諗野呀?  腳底就腳底啦講乜春揼骨 識唔識分呀 9唔搭8
回復

前港督 講咩?你之前用紅色字 highlight 果句呢@@.. Ching, 應下人啦XD

人地腰痛要腳底按摩 都唔知收左幾多錢黎龜壇搞事  發表於 2014-10-22 00:17
回復

回復 理髮師 的帖子

講出呢一句說話的人..擺明冇邏輯思考..兩樣野完全唔關事... = = 以前冇智能手機, 點解而家要有?- - 笑了

以前d人無咁腦殘,點解而家越黎越多既?  發表於 2014-10-22 07:22
回復

回復 SOLA71478 的帖子

嘩..佢理解能力咁高既? 腰痛又關腳底按摩事.. 唔怪得戀都比佢咬番直啦, 前港督講既野佢可以講成180度相反, 理解能力太恐怖
同埋人地咁鐘意簡體字...唔怪得....

我都大大話話做過唔少正邪骨場都兩年資歷 吹水都吹香港開心價啦 吹大陸開心價  發表於 2014-10-22 00:41
回復

前港督話的士因佔中影響生意蝕20億
[數學題]
香港計程車會及的士司機從業員總會表示, 佔領行動令的士業界損失20億;
根據運輸署最新數字, 市區的士總數為15250架;
佔領行動持續了23天;
的士分兩更;
假設的士司機生意大跌了50%
問: 每一更的士司機每月原本收入是多少?
答: 12萬以上 (5天工作制)

[常識題]
重陽都過埋, 咩人仲會擺張"應邀出席中聯辦新春酒會"合照0係網頁?
答: 的士司機從業員總會 lol

Source : Tyy Herbert
我咩都唔知嫁   純粹轉載比你地睇下點兜喳

你地夠話有700萬人十卜你喇,點計出黎呢?唔係加埋d老鼠同烏英呀?笑左  發表於 2014-10-22 07:24
回復

其實呢   真係唔想話你地呢班老兒不
拎數據你又唔信    假野膠野你地就即刻接收哂
大佬啊   用下個腦分析下先得唔得嫁姐
都咁大個人喇        

我都忍唔住話係條腦殘越黎越殘,成日信埋d所謂既數據,得閒開下電視睇下新聞喇。成日沉醉係自己世界,大佬服左你喇。向你再三鞠躬陰莖。呵呵  發表於 2014-10-22 07:18
回復