香港龜友論壇

查看: 1485|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

UVB t5 ho 係咪真係比教強???

樓主
而家係用緊zoomed 10.0節能燈泡.
考慮緊換唔換好,大家比D意見~~~
回復

沙發
回復

板凳
10.0uvb慳電膽可以算把啦,除非10cm距離加燈罩用,咁都有二三十個uvb數值。
回復

地板

回復 Chun12132001 的帖子

下......差咁遠.....
回復

回復 coolman8885 的帖子

百幾?你零距離度或者有,你買個uvb meter度過就知。
回復

Chun12132001 發表於 2014-10-7 00:35

百幾?你零距離度或者有,你買個uvb meter度過就知。

岩岩睇反,應該係我記錯左....
岩岩買冇幾耐....者係又要換啦....
請問知唔知邊道買比較平?? 想買40寸的~
回復

水中情或魚佬,一定要10.0,唔好買錯5.0,另外加個熱胆
回復

Chun12132001 發表於 2014-10-7 00:51

水中情或魚佬,一定要10.0,唔好買錯5.0,另外加個熱胆

uva 同 夜胆 都用緊喇, 唔該C 兄~
回復

coolman8885 發表於 2014-10-6 11:09
而家係用緊zoomed 10.0節能燈泡.
考慮緊換唔換好,大家比D意見~~~ ...

唔好買, Zoomed T5HO係移走D3既垃圾燈, 佢既D3不比Zoomed 10.0 26w強.

2013一月開始至今, 全球都沒有一個好的UVB節能燈/燈管/太陽燈, 因為西歐現在已全部統一, 以UVB 30-40uw/cm2為標準, 全部燈都已改成 "超低UVB強度" 但UVB/D3波段正確, 有高D3效率的波段, 和 "強力UVB輸出" 但UVB/D3波段不正確, 實際只有非常低D3效率的這兩類.
例如Mega-ray第5代, 30cm = UVB 200uw/cm2, 但實際的D3效率, 只是相等於一個Zoomed 10.0 26w UVB, 相等於30cm = UVB 30uw/cm2的效率. 目前最好別買任何UVB燈, 冬天就盡量用保鮮膜, 或花店用來包花的玻璃紙曬龜.
回復

waiman 發表於 2014-10-7 02:55
唔好買, Zoomed T5HO係移走D3既垃圾燈, 佢既D3不比Zoomed 10.0 26w強.

2013一月開始至今, 全球都沒有一 ...

唔好意思,咩D3波段 我真係唔係好識......
可否長細小小. 有興趣知~
但測UVB 部機得出數據真係高好多喎,
定係D3波段 係測唔到出黎???
定係有其他機可以測到出黎?
回復

coolman8885 發表於 2014-10-7 06:11
唔好意思,咩D3波段 我真係唔係好識......
可否長細小小. 有興趣知~
但測UVB 部機得出數據真係高好多喎,

UVB全部波段係280-320nm, 但唔係全部波段都有效造D3, 移走D3波段係用
黎呃Solarmeter 6.2 UVB錶既方法, 詳細請參考:

Solarmeter 6.2其實也是一個非常不準確的表
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=82249

西歐各燈廠, 因低波UVB的危害, 開始生產不大造D3的燈
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=87510
回復