香港龜友論壇

查看: 2684|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

櫻花牌龜糧

樓主
我想問下咁多位師兄....呢隻糧可唔可以就咁放向個到乾餵???還是要搵水浸淋左先可以餵???
   呢隻糧算好嗎????THX
回復

沙發
龜都幾仲意食...不過缺點係浸好快就淋曬同好易散,龜咬多兩口就碎到成缸都係...
回復

板凳
係咪日本太陽牌綠色袋果隻除臭龜糧?我用過ok,其實浸左水都要5-10分鐘先淋,所以投餵時間要有生理準備,同埋有個優點就算淋左都唔係超級發漲果隻,起碼應該無咁un胃
回復

地板
bwpm3288 發表於 2014-7-22 16:09
係咪日本太陽牌綠色袋果隻除臭龜糧?我用過ok,其實浸左水都要5-10分鐘先淋,所以投餵時間要有生理準備,同埋有 ...

水龜可食? 品質既話 c兄覺得呢隻糧點?
營養o唔ok?
回復

seira2242527 發表於 2014-7-22 23:52
水龜可食? 品質既話 c兄覺得呢隻糧點?
營養o唔ok?

架仔嘢品質一般都ok嘅!至於營養我餵過d龜又無咩特別,e個牌子標榜除臭嘅,但係我每次換水都自動閉氣,所以都唔知係咪真係有用!
回復

bwpm3288 發表於 2014-7-23 01:11
架仔嘢品質一般都ok嘅!至於營養我餵過d龜又無咩特別,e個牌子標榜除臭嘅,但係我每次換水都自動閉氣,所以都 ...

c兄想問問你日本龜糧有咩好推介?

因為我會有4隻唔同既糧俾龜龜食
2隻糧組合一齊俾龜龜食
第一個組合係  日本發色糧+zoomed既綠色條糧
第二個組合係 平時d人講開既水果糧牌子(不過係俾水龜食果種)+nutrafin max

不過我黎緊想轉左組合二 既 水果糧牌子糧 ,, 因為龜龜唔鍾意食 同埋我覺得質量唔太好, 一d浮一d沉....

現正考慮轉櫻花俾佢地食
想問問櫻花糧放落水是沉是浮??
回復

seira2242527 發表於 2014-7-23 22:45
c兄想問問你日本龜糧有咩好推介?

因為我會有4隻唔同既糧俾龜龜食

我就樣樣都有偎,櫻花粮一般都係先浮後沈,不過如果隻龜要d粮沉先食就肯定你偎得太多了

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seira2242527 + 1

查看全部評分

回復

bwpm3288 發表於 2014-7-25 00:29
我就樣樣都有偎,櫻花粮一般都係先浮後沈,不過如果隻龜要d粮沉先食就肯定你偎得太多了 ...

後面既說話... 點解既?

我d龜龜係愛d粮浮
回復

因為正常d粮未沉,隻龜應該已經食晒!
回復