香港龜友論壇

查看: 4254|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

豹龜睡眠時間

樓主
請問大家的豹有無計過平均一日訓幾多個鐘?有無話訓超過幾多係唔正常?
回復

沙發
有龜友答到我嗎?
回復

板凳
幾時訓...好隨意
到黃昏通常都週圍爬
回復

地板
苗起碼訓18個鐘或以上
回復

我果2隻由日訓到夜,再由夜訓到日只有食飯同沖涼個時會自動出黎等我
回復

我見我果兩隻通常神一著咗UVB燈就會醒,但係一食完早餐有幾耐又入返去窿度瞓覺,但佢地又好健康個喎
回復

我就係少在家,多數見親佢都係訓,7cm大,浸水又會醒wo r,但浸完水餵食佢都會食,但有陣時可能食食下都會訓着,係咪bb龜都會咁?我真係8成時間見到佢都係合埋眼,有時我都驚佢有事,特登整醒佢,其實會唔會係有問題?因我成日見佢個樣好似好累咁,但佢又無吹波波果d⋯其實7cm仲算係苗嗎?
回復

求龜友幫忙解答啊thanks~~
回復

francewiltord 發表於 2014-7-23 01:11
我就係少在家,多數見親佢都係訓,7cm大,浸水又會醒wo r,但浸完水餵食佢都會食,但有陣時可能食食下都會 ...

我個隻岩岩黎都係7CM度,佢都試過食食下訓著,不過就唔算訓好多,日頭應該訓3-4個鍾度,夜晚10點熄燈佢就會返入房,朝早9點一開燈佢就起身行出黎等食。

你養左幾耐?7CM唔算BB啦,有無俾佢曬下太陽?可能唔夠鈣令佢無活力。
回復

我養左2,3個月度,其實我日間都唔知佢有無起身,我係起身番工前浸水兼曬太陽,真係無時間就曬UVB燈,屋企向東,真係要好早先曬到太陽,但我成日返夜收夜....今日剛剛買左個新箱(大一倍)收工返去造返好D環境/冷熱區/濕度等等,希望有改善啦,因之前個缸太細,魚街D人叫我老婆買左個12吋玻璃缸...我已經拆曬D玻璃....
回復