香港龜友論壇

查看: 3091|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

新陸龜糧?

樓主

尋日經過龜色大X見到有隻陸龜糧係散裝一包包咁賣,糧既外型係長條粒型,幾個顏色mix埋一包,賣108一包(磅),唔知有冇ching有買過呢隻新陸龜糧?餵食效果好嗎?

http://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.0.0.Al5bUq&scm=1007.10010.517.0&id=38603749369
回復

沙發
冇見過,不知道啊
回復

板凳
沒有見到
回復

地板
兩間龜色都有賣的,放係m糧旁邊
回復

m糧既新版 高纖型 like zoomed 旱地糧
回復

REPTILIX 比利時凡賽爾陸龜糧陸龜飼料抗結石驅蟲
回復

得唔得架,個樣好似好古怪咁嘅
回復

個名好勁咁wo
回復

係歐洲好有名
回復

請問龜色在那處
回復

omurice 發表於 2014-7-21 14:17
尋日經過龜色大X見到有隻陸龜糧係散裝一包包咁賣,糧既外型係長條粒型,幾個顏色mix埋一包,賣108一包(磅) ...

唔好買REPTILIX比利時凡賽爾陸龜糧, 要買就買REPTILIX比利時凡賽爾(Cuni Complete)全方位兔糧, 因為其實兩種成份一樣, 但係印陸龜糧就賣貴好多, 佢最初出既係全方位兔糧, 後來將兔糧個名改印成陸龜糧.

我有朋友長期用凡賽爾全方位兔糧喂龜好耐.

我自己就唔用.
回復

轉文:

jiangjun發表於 2014-3-9 13:44:04
探讨下兔粮喂龟的可行性

很多人用兔糧餵過龜,一直再喂龜和從來沒用兔糧餵過龜的~都來發表下意見
首先為什麼要用兔糧喂龜?我想大概很多人是出於兔糧便宜的考慮吧?這裡我們主要探討兔糧可不可以用來喂龜?首先我必須聲明一點我個人是持反對態度的!下面是我反對用兔糧的原因:
一:肉用兔糧是絕對不能喂龜的~這個大家都知道,下面說的主要是寵物兔糧(草粉為主要成分的)
二:首先大多數的兔糧都有添加球蟲藥因為兔子最愛爆發球蟲病而且死亡率達90%以上~所以越是正規的好的兔糧裡面有球蟲藥的成分可能性越大~除非商家特意標明沒有添加藥物成分
三:好多人拿兔糧與龜糧做營養比較,有的兔糧的確是和龜糧很像給人造成一種錯覺,覺得兔糧和龜糧一樣但是價格差好多~但是不管是哪種兔糧裡面都有添加食鹽。。。大多數兔糧裡面有糖漿!我不知道龜吃這兩樣會怎麼樣(有沒有人做過實驗?給下意見)
四:兔糧添加成分不公開的成分(我老家附近有兔場,自己做飼料)有一些會寫上礦物質預混料,,裡面含有大量的氨基酸(賴氨酸、蛋氨酸)煙酸、泛酸鈣和鐵、銅、鋅、錳、硒等等而且都是工業礦物質。。。。可以想像龜吃了會有什麼反應,當然這種添加劑在兔糧裡占很少的成分所以龜可能開始沒什麼反應,但是長時間的餵食兔糧。。。。。
這裡歡迎有用過兔糧的來發表下兔糧的好處。。也歡迎大家來噴~~不管你是什麼觀點都發表下。
回復

mugen2040 發表於 2014-7-22 15:15
m糧既新版 高纖型 like zoomed 旱地糧

唔係m糧新版
回復

回復 omurice 的帖子

睇落好似~
回復