香港龜友論壇

查看: 12487|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

水龜過冬注意事項

樓主

若選擇保溫過冬:
水溫跟室溫應維持在22-24, 溫度比夏天稍低, 讓龜感受到季節轉變
如水溫過低應該用暖管加溫(用燈加溫效果不及暖管)
如室溫過低應該開暖氣及/或使用熱燈

切勿經常將水龜從水中拿出來, 水溫跟室溫溫差太大水龜容易生病
需要換掉整缸水的話, 請先將水龜放進暖水中(跟缸水溫度一樣)之後才換水, 新水也要一樣溫度
暖水可以在浴缸的水龍頭取得, 或將已除氯的水加熱(微波爐, 水壺煮熱...etc), 記得先探水溫
最好使用虹吸管換水, 令水龜可以留在缸中
另外謹記換水前要先切斷暖管的電源, 換水後記得駁回

-------------------------------------------------------------------------------------------------

若選擇讓水龜冬眠:
在冬眠前兩星期要停止餵食(冬眠溫度一般為10-14, 冬眠時間請留意天文台)
如食物積聚在體內會在冬眠時腐爛, 引起疾病

留意龜的體質, 有病或年幼不宜冬眠, 建議兩歲或以上, 健康的龜才考慮冬眠
在水中冬眠, 確保水溫&缸內溫度維持在10-14, 將龜放在陰暗處
濾水器可以關掉*, 以免打擾水龜冬眠, 水深過背多一點即可, 是否需要換水視污濁情況而定
切記新水要跟缸水一樣溫度
*: 如關掉濾水器,要將濾材拿出,否則會釋出有害物質,將濾水器用在另一個缸亦可
在泥中冬眠, 要確保四周通風, 泥的厚度最少要跟背甲長度一樣(可以更厚)
定期給泥土噴一點水, 小心水太多水龜有可能會被淹死

建議水中冬眠的龜: 旦龜(泥龜, 麝香龜), 鱷龜, 蛇頸類, 鱉類, 飛河龜
建議泥中冬眠的龜: 紅耳龜, 甜甜圈, 錦龜, 地圖龜, 鑽紋龜, 草龜(金龜), 班龜(花龜)

冬眠其間水龜有可能會甦醒, 若此時氣溫仍未回暖, 請不要打擾他們, 讓他們繼續冬眠

氣溫回升至20度以上後水龜就會停止冬眠, 此時水龜仍在半睡醒階段
先加溫至正常溫度, 約幾天至一星期後, 水龜回復活躍度才開始餵食

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
kuen少 + 1 多謝分享
sukky + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
文章好有用!
回復

板凳
好詳細!
上年都係自然咁比佢長睡,到3月到先至食番野~!
我覺得比佢地自然睡會好D~~~
回復

地板
謝謝分享,我的龜B未夠一歲,今年應該會是加溫過冬了....
回復

我2隻草龜b仲未過1歲.....
但我又無暖管果D設備點算好??
不過之前我隻巴西..無暖管過冬..完全無冬眠..成功過左2個冬天
回復

如果冬天換水, 15分鐘之內換完,咁換水期間唔將龜放入水中得唔得呀?thx!
回復

對新手好有用
支持~~~
回復

今年我d龜龜都要保溫過冬.
多數要幾多月開始加暇管架.
回復

仲諗住今年將刀旦用泥冬眠添
回復

請問用咩泥?
回復

D烏龜冬眠整唔整到醒架,我驚當佢死左,扔左出街
回復

wongfafa 發表於 2011-8-24 23:04
若選擇保溫過冬:
水溫跟室溫應維持在22-24度, 溫度比夏天稍低, 讓龜感受到季節轉變
如水溫過低應該用暖管加 ...

請問有冇圖可以參考下一個玻璃缸入面加泥得來又唔整污糟D水呀~?我本身係清缸養~今年想比D龜冬眠~但一直唔知點加泥得來個缸又整潔~.~
回復

蛇頸B 發表於 2011-12-24 09:23
請問有冇圖可以參考下一個玻璃缸入面加泥得來又唔整污糟D水呀~?我本身係清缸養~今年想比D龜冬眠~但一 ...

你用第二個兜放泥 再拎龜去果到
唔係將泥倒落你缸水到
回復

箱_瘋 發表於 2011-12-24 09:50
你用第二個兜放泥 再拎龜去果到
唔係將泥倒落你缸水到

唔該哂CHING~
不過呢排時凍時暖咁~而家放佢地去第二個缸到~暖個一兩日有冇問題架~?
回復

再問多個問題~><
用底砂可以代替泥嗎~?
回復

回復 蛇頸B 的帖子

唔得
回復

wongfafa 發表於 2011-12-27 01:46
回復 蛇頸B 的帖子

唔得

THX CHING~咁去魚街買咩泥適合過冬~?種水草個D OK嗎~?
回復

其實香港冬天低過14度既日子都唔係太多

咁幾時左右開始預備畀佢地冬眠呢?

冬眠期間, 溫度一定有高有低

溫度升到幾多度左右佢地會自然醒? 我地有冇咩野要做呢?  

定唔洗理佢, 等溫度低返佢地又自己冬眠番

多謝指教^^
回復

回復 wongfafa 的帖子

我想問…石金錢係咪用泥比佢冬眠會好d??
另一問題就係用咩泥會好d...而水係咪用噴定點?
回復