香港龜友論壇

查看: 6351|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

水龜拒食常見原因及處理

樓主
水龜拒食常見原因及處理:

1.
溫度不足,日照不足

-
導致消化系統未能有效運作,食慾大減!
-
新手常見,建議提升日間溫度至28-30度及接受無阻隔直射陽光,並提供陸地
-
如未能接受自然陽光,則需提供人工UVAUVB

2.
衛生惡劣

-
排泄物大積累污染水質,如未建立硝化系統以降解有機物,情況更嚴重。
-
直接以自來水飼養,氯氣等雜質直接刺激龜隻
-
新手常見, 建議加強換隔夜水及安裝過濾系統

3. 尚未適應新環境
-
幼龜對環境轉變比較敏感, 需時適應
-
新買幼龜常見, 適應期由數天到數星期不等, 如主人不時把玩騷擾, 適應期更長
-
主人應給予寧靜空間, 讓其慢慢適應環境

3.
口味偏好及食物品質
-
以紅耳龜為例, 幼龜偏肉食, 長大後才會慢慢接受植物類食物
-
避免餵飼和購買「成分, 營養比例, 食用期限」不明的龜糧, 應考慮有信譽的品牌

4. 患病
-
龜隻病到絕食, 是極嚴重和危急的訊號, 幾乎可以說是瀕死狀態
-
細菌/真菌感染為最常見情況
-
必須盡快接受相應治療
-
情況持續應立即向有治療爬蟲類經驗的獸醫尋求意見

評分

參與人數 3威望 +3 收起 理由
_朱古力_ + 1
carolcarolam + 1 多謝分享
sukky + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
thx大哥提點
回復

板凳
thx 我隻巴西呢排都唔食野  睇下文先
回復

地板
我隻刀旦苗都唔食野幾日啦. 都要睇下先~
回復

carolcarolam 發表於 2011-8-24 23:22
我隻刀旦苗都唔食野幾日啦. 都要睇下先~

唉...我新買的錦B幾日先食3,4粒開口糧...@@"
回復

回復 pan11810 的帖子

我隻刀旦b買返來時都食架, 係呢幾日突然唔食野. 好驚佢有事.
回復

回復 carolcarolam 的帖子

唉....大家都要努力...!!
回復

我剛養了3天紅耳龜,也不食東西,但如何可知它的年齡是幼龜或成年龜?
回復