香港龜友論壇

查看: 49924|回復: 19

水龜精華文章

相信大部份養龜新手都從巴西龜開始養龜生涯
小龜入水能游, 出水能爬, 為家裡添了不少生氣
但不知為何, 每次養了不久小龜就死了, 龜不是長壽的動物嗎?
到底哪裡出錯了?!
爬行動物跟其他寵物不同, 必須給予適當的環境才能生存
針對以上原因, 以下結集了水龜的精華文章
讓新手了解正確的養龜方法, 讓龜龜健康成長
也包含了針對水龜品種及器材的專業文章
給龜友增加知識, 擴闊養龜視野
一般問題
水龜過冬注意事項
養龜入門
CITES 受保護物種 (水龜部份) (龜痴)
超推介—龜隻飼養基礎知識(轉貼)(wongfafa)
觀賞水生寵物(wongfafa)
龜龜照顧手冊

設備
淺淡龜的食物(wongfafa)
UV 對養龜的重要性與不重要性 (龜痴)
有關UV的資料 (wongfafa)
硝化菌與水質管理(wongfafa)
硝化菌生長期、生長環境及其他(wongfafa)
維他命蚯蚓繁殖攻略 (一夜白髮)
過冬器材總覽 (jaysui)
龜類活洱(翻譯)(wongfafa)
水龜出街曬太陽要留意之事宜(seira2242527)
太平二號蚯蚓繁殖教學(極詳盡) (龜痴)
杜比亞飼養方法(wongfafa)
轉貼及小部分翻譯—營養價值表

DIY
自製格仔板(wongfafa)
自制左個濾水(lamnokhing)

疾病防治
翻譯—治療視力受損龜隻(wongfafa)
龜精靈簡介(丫啶黃)(龜痴)
優碘的基本用途和用法(wongfafa)
水龜拒食常見原因及處理 (wongfafa)
角質化解決(原創+教學)(~阿民~)
水龜爛甲處理方法 轉貼
一些龜隻常用藥物介紹(火水.)
龜的疾病治療(火水.)
常用抗生素簡介(火水.)
養龜人士必看,如何醫25種龜病!!持續更新!!!多謝各支持超有用龜藥指南1 @ 頭孢菌素 ( 原創文章)
超有用龜藥指南2@ 四環類抗生素及黴素( 原創文章)
超有用龜藥指南3 @ 角質化藥( 原創文章)
超有用龜藥指南5@外傷藥( 原創文章)
超有用龜藥指南6@ 麻醉藥( 原創文章)

知識儲備
龜類內部圖(wongfafa)
資料~水龜如何分辨性別(杰仔_kit)
係淘寶買左3粒龜蛋~~ 更新圖片p.5 (泥頭佬)
轉貼關於冬眠的看法
多種水龜品類資料新手养龟知识73条---資料來源自一內地Forum
水龜介紹
草龜介紹 (wongfafa)
蛇頸龜的個人心得,簡介(蛇頸之友)
飼養平背鱷魚龜法則 (原創)(阿文)
新手養水龜前應要知道GE知識~(蛇頸B)
中美州巨旦介紹 (大烽)
墨西哥巨旦 介紹  (大烽)
阿根廷側頸龜 介紹  (大烽)
紅面旦 介紹(大烽)
白面旦 介紹 (大烽)
三線旦龜 介紹(大烽)
刀背旦龜 介紹 (大烽)
黑旦 介紹(大烽)
我的四眼斑龜(廣西本地種)以及四眼斑龜資料(kel007)
梅花盒龜飼養資料(samsam)

以上內容會不斷更新補充,如有問題,
歡迎大家到水龜版發問討論,
互相分享交流!

此 post 中的回覆會定期刪除...
歡迎建議新增精華文章, 請勿在此 post 吹水...

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Chun12132001 + 1 熱心幫助

查看全部評分

唔該哂:)
回復

點解冇介紹巴西既?
回復

thank you!
回復

how about we add an album (畫冊 ) of major species ??
回復

wongfafa 發表於 2011-8-24 13:08
但不知為何, 每次 ...

版主~呢個POST能做精華嗎~@@?
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=28565
回復

好有用的意見,多謝分享
回復

回覆加分就好
回復

回復 三龜殺 的帖子

回覆咩加咩分呀?
回復

回復 wongfafa 的帖子

有啊。難道刪帖減分不成?
回復

回復 三龜殺 的帖子

哦…明白…

原句目的係想大家可以提供好既文章…
將超連結回覆本帖…
刪除回覆帖子原因係方便會員…一眼可見…

不過宜家極少有人提供文章…
回復

我覺得可以找認識專門研究龜鱉目的學者的人拜託這位學者給寫兩篇普及性的文章 或者以前曾經寫過在這裡轉載一下
回復

wongfafa 發表於 2011-8-24 13:08
但不知為何, 每次 ...

請問可以加入我既曬太陽POST呢?

水龜出街曬太陽要留意之事宜
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 73&fromuid=5097

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
wongfafa + 2 多謝分享

查看全部評分

回復

給力
回復

THX師兄,呢個post好好
回復

呢個post,一定要睇
回復

點解火水.師兄/姐嘅文章話無權睇嘅?
唔該!

因為版面整合既關係,原先係「自修室」既帖會被刪除  發表於 2014-4-11 20:23
回復

明白!唔該!
回復