香港龜友論壇

查看: 2503|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

有養過盾/ 養緊既朋友請投票

樓主
四個月前買了兩隻盾B,一隻好健康,另一隻昨天終於離我而去
佢因為排唔到尿同酸,用盡辦法,病左個幾星期最後都走左><
今日仍然好傷心,不過同時亦諗緊好唔好養番多一隻,起碼而家個隻有番個朋友陪佢
但係都好怕再次經歷龜龜離我而去既傷感

所以想調查下各位師兄成功養大盾B的成功比率~
養大既意思是起碼三年以上~謝謝!
單選投票, 共有 47 人參與投票 查看投票參與人

投票已經結束

12.77% (6)
2.13% (1)
59.57% (28)
19.15% (9)
6.38% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

沙發
死過四隻BB......而家的第五隻養左四五年......但唔知點解買時亦無留意.....底板重傷過.....當時爬店知有問題所意特價
回復

板凳
盾B我覺得令願餓教食糧,教好過成日食菜
回復

地板
我無養過盾, 不過都想俾d回應.
我同你一樣鍾意由苗養起, 感情好d, 又有滿足感. 但養苗風險一定大d, 尤其養得愈多龜, 就愈有機會死龜, ching不必自責, 未必一定關你事.
回復

我第一次買盾o既時候...隻龜唔太健康...最終死左...
第二次...第三次...第四次...3隻都好健康...e家好大隻lu...
回復

回復 freemankapo 的帖子

求指教其實養盾b有無咩特別要注意
回復

見到咁多師兄都好成功....我都想將"奶茶"養大~~~請問有mud tips!謝謝!
回復

圓圓龜 發表於 2014-4-17 15:26
見到咁多師兄都好成功....我都想將"奶茶"養大~~~請問有mud tips!謝謝!

養盾既環境要注意濕度,,
最重要注意有無排酸,,
盾係大快,, 餵唔使密
回復

我算係新手 上年8月入左隻底甲5.8cm既盾,e+10.5cm lu,其實只要你用心照顧佢,就算新手都無問題既,多d爬文,多d請教人 咁你d龜定可以健康長大
回復

回復 圓圓龜 的帖子

我早幾年第一次入盾B,當年真係用盡心機去養,早上  早半小時起床 浸水,放糧 先上班,下班回家又再浸,又買左個全自動溫控濕控既爬箱,幸好現在還健康,不給吃菜只吃糧,間中吃牧草
回復

前排都啱啱死左隻B

跟住入返隻大少少既盾,
易D上手
回復