香港龜友論壇

查看: 1990|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

新手岩養咩龜?有咩需要準備?

樓主
我原本想養盾,屋企都夠大,但係上網睇話新手最好唔好養
請問點解呢?
咁陸龜裡面我仲有咩撰擇呢?
另外有咩要準備?
養陸龜既裝備需要幾錢? 2-3000夠唔夠?
沙發
你先爬文!有足夠信心!等天氣回暖先養啦
回復

板凳
如果系新手建議養巴西龜.....因為佢算系咩都食(除左菜以外),同埋只要用盆+水 養&得閑比佢晒太陽,基本就已經可以......
回復

地板
oscarlau 發表於 2013-2-17 15:04
我原本想養盾,屋企都夠大,但係上網睇話新手最好唔好養
請問點解呢?
咁陸龜裡面我仲有咩撰擇呢?

其實只要有足夠準備和認識,養咩動物都冇問題…………

養陸龜除左地方要夠大,仲要注意溫度和濕度
成套裝備基本上二千蚊都足夠
如果你想知多點  可以pm我留電話,我地wtapp,傾
回復

WalkerHung 發表於 2013-2-17 15:26
如果系新手建議養巴西龜.....因為佢算系咩都食(除左菜以外),同埋只要用盆+水 養&得閑比佢晒太陽,基本就 ...

其實菜都會食,唔係點叫雜食龜…
回復

回復 oscarlau 的帖子

我新手果時都係養盾有睇文其本上冇問題而家都大左小小
回復

回復 khip 的帖子

你岩,可能我以前養果只比較有"性格"吧
回復

khip 發表於 2013-2-17 15:30

我都想知點養龟,師兄可唔可以都教埋我
回復

買齊陸龜設備,二三千都夠,

不過,長期飼養,佢地要冬天加溫,夏天又要必開射膽

電費開支都要幾千元

盾臂龜壽命都有四十年以上,養佢地花費點止二三千元?
回復

敏carmanlui 發表於 2013-2-17 17:09

電費開支都要幾千元?!?! 一個月嗎?
回復

盾點樣先算係靚呢?
有冇鋪頭介紹?
另外裝備邊到可以買齊?
回復

oscarlau 發表於 2013-2-17 19:17
電費開支都要幾千元?!?! 一個月嗎?

睇其他養陸龜的龜友就知

回復

敏carmanlui 發表於 2013-2-17 17:09

咁大開支????
回復

回復 敏carmanlui 的帖子

點計算出幾千?
回復

有D野唔好吹得就吹..........  咁鐘意吹水有失你女神之名

按以下設備計算!
48"UVB燈 - 36W - 開12小時     - 用足一年 - 每月平均電費$17.48
Powersun - 160w - 開12小時   - 用足一年 - 每月平均電費$77.67
土持燈 - 150w - 開12小時          - 用足一年 - 每月平均電費$72.82
噴濕機 - 32w - 開24小時             - 用足一年 - 每月平均電費$31.07
風扇仔 - 12v/0.11a - 開24小時  - 用足一年 - 每月平均電費$31.07

平均每月合共電費為$230.11,每季度電費預計為$690.33

當然各位爬友同時間有幾個江同時運作,的確有機會每月或每季幾千蚊...

資料來源
電費計算由港燈網頁提供 https://www.hkelectric.com/web/t ... zh/office_1_cal.asp
其他產品資料來源於
http://hkherp.shopping.ttyy.hk/l ... c0bda4bf45a393b4420
加濕器
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1132357148
回復

小豹 發表於 2013-2-17 15:56
我都想知點養龟,師兄可唔可以都教埋我

HEHE 小砲,有正經事想同你傾~~ 但我唔記得左你電話...哈哈
回復

khip 發表於 2013-2-17 23:32
有D野唔好吹得就吹..........  咁鐘意吹水有失你女神之名

按以下設備計算!

你都最後加句

當然各位爬友同時間有幾個江同時運作,的確有機會每月或每季幾千蚊...

同我講的差唔多,邊有吹水

養動物一生一世,開支無法估計,如果要計住,不如唔好養

又要養又要算
回復

敏carmanlui 發表於 2013-2-18 01:37
你都最後加句

差得遠啦!!  我計法用長大w數用品,實際好多爬友根本都冇用到咁多

再講230一套江 無三不成幾,起碼16套江先有每月幾千蚊,每季都起碼要5套江先有每季幾千蚊....

你成日誇大D數不如你唔好講。

仲要話參考其他爬友,唔該你真係請個位爬友出黎分享下啦!!

回復

khip 發表於 2013-2-18 01:44
差得遠啦!!  我計法用長大w數用品,實際好多爬友根本都冇用到咁多

再講230一套江 無三不成幾,起碼16套 ...

我都係陸龜區睇帖得知
回復

khip 發表於 2013-2-18 01:44

再講230一套江 無三不成幾,起碼16套 ...

agree,有實數支持
回復