香港龜友論壇

查看: 23004|回復: 69
打印 上一主題 下一主題

黃頭陸龜飼養小手冊

樓主

我第一次養既陸龜就係黃頭,一來貪易養,二來價錢平D~但係一養就鐘意左,現時有3隻黃頭....黃頭令人著迷的地方一定係對眼仔,好黑好圓,特別可愛~

黃頭陸龜,又叫黃頭象龜或緬甸陸龜
學名:Indotestudo elongate
原產地: 東南亞熱帶地區,在印度東北部,孟加拉,緬甸,柬埔寨,老撾,越南,泰國和馬來西亞的一些地區。中國分佈在雲南、廣西。
合適溫度:26C-30C
底材:報紙,泥炭土,椰泥,椰殼,瓷磚
環境佈置:底材,水盤(保濕),山洞

佈置心得:
       大家都知黃頭係尿王,又多又臭.個人就覺得底材用報紙係最方便,一痾即換.但係用報紙的話,環境相對較乾,所以放大水盤,更好係2,3日浸水一次.
      報紙有油墨,有人覺得會影響龜的健康,唔放心的人可以底鋪報紙,上面再鋪反轉瓷磚,只係要每次換都要洗瓷磚.
食材:
        大部分蔬果,野草都可以,菜心,椰菜,油麥菜,通菜,蕃薯葉,南瓜,紅蘿蔔,車前草,蕃茄,,龜糧,動物性蛋白(蚯蚓,,蝸牛等)…..
        一日一餐,以菜同野草為主,生果少食,龜糧一星期一次, 動物性蛋白一個月一次

購買黃頭注意事項:

香港要買黃頭多數會經論壇同網友買,但單從相片較難判斷龜的健康狀況,所以交收時有幾個地方一定要檢查
1)眼仔要精靈
精神係判斷龜有冇病的重要因素,睇龜有冇精神就要睇眼神,眼睛有神,冇凹陷就可以
2)手腳要有力
手腳代表龜的健康情況唔會太差,除了用拉手腳試力外,亦可以叫賣家網上提供龜龜行路姿態的相,以四肢可以支撐起身體,殼離地為佳
3)確保冇腐甲
唔建議新手買腐甲龜,因為腐甲可大可小,嚴重會好快死.留意龜有冇臭味,係一種腐爛的味,有的話就唔好要啦~
4)排泄孔乾淨
排泄孔乾淨表示龜的腸胃狀態唔差,起碼冇腹瀉

圖1     圖2
圖1:眼睛凹陷  圖2:眼睛飽滿

四肢有力

過冬心得:
      對於唔少龜友黎講過冬係一個考驗,冬眠就更難.我未嘗試過俾黃頭冬眠,所以我D黃頭過冬係用以下的方法:
1)  節食
        健康的黃頭係可以在不加溫的情況下成功過冬,關鍵在於飲食的控制.低過20C就應該節食,一星期先喂一次係絕對可以,兩星期一次都OK.每次進食時建議加BAC,同進食後泡暖水,都可以促進消化.節食的原因在於避免因為冬天低溫會令黃頭的消化能力變差,需時更耐先可以消化一餐食物.而經常喂食會令黃頭腸胃負荷太多而有腸胃病.,兩星期喂一次可有足夠的時間消化,減低負荷.
2)  浸暖水
       冬天期間,黃頭多數都會訓覺,可以2日浸一次暖水,俾機會龜龜飲水同排泄,同時檢查一下龜的精神同健康狀態.
      謹記:浸水應在溫度穩定,冇風吹到的地方進行,一定要在浸水後徹底抺乾龜
,以免感染肺炎.

評分

參與人數 5威望 +32 收起 理由
米高佐龜 + 1 正嘢!
我愛中蜂 + 10 支持原創內容
lukehui + 10 原創內容
ew9480 + 1
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發

黃頭要注意的疾病同治療方法:

1) 腐甲
    黃頭容易有腐甲, 原因係多數黃頭由內地引入, 大陸人對這種龜比較粗暴, 運輸時的碰撞同擠壓, 加上商人的擲龜手法, 令大部分黃頭都有外傷, 再惡化為腐甲.

癥狀:有臭味, 眼見殼內有血水同變白

治療方法:一言記之曰:! 用消毒過的界刀, 界開腐甲位置, 再剔除白色的壞死組織, 上優碘,OK
圖1      圖2
圖1:治療中,已可見健康組織  圖2:治療完成,去除所有腐甲,上左優碘

2) 腸胃炎
    腸胃炎係由於食左不潔食物或不合適的食物(如經常食水份高的蔬菜,人類食品),進食後溫度變化太大所引致,冬天時喂食過多亦會導致腸胃炎

癥狀:便便較稀,顏色異常(黃色,綠色,),有強烈臭味,食慾變差

治療方法:提高環境溫度(秋冬)或保持溫度穩定(春夏),暫停喂食幾日,BAC調理腸胃,幾日後再喂水份較少的食物(如椰菜),觀察便便的情況有冇好轉..

BAC:爬蟲益生菌,有助消化同調理腸胃,加在食物或水中服用

3)內部寄生蟲
   多數黃頭都係野生個體,一定會有寄生蟲. 少量的寄生蟲對龜冇危害, 但大量的寄生蟲就會削弱龜的健康,危及生命.

癥狀:與腸胃炎的悄況大致相同,便便中會有啫喱狀液體, 經過一段時間飼養後的體重不升反跌, 部分更會痾蟲

治療方法:基本上每一隻黃頭到手後都要杜蟲, 但應該等到龜適應新環境同確定身體健康先,大概要一至兩個月~以我所知,杜蟲有兩種方法, 第一種係喂蒸熟的南瓜(要連瓜瓤),效力較差但比較天然同安全. 第二種係喂腸蟲清(一種內地的人用杜蟲藥),
10cm以下喂1/6片,10cm以上喂1/4片,25cm以上喂1/2片, 效力較強有效但有機會出現副作用. 有人指龜服用杜蟲藥後會出現食慾不振的情況,有以上情況出現可以用BAC調理一下,過一,兩星期就會冇事.
    我係用腸蟲清杜蟲,份量會用少D,始終藥力比較勁~唔放心的龜友可以搵獸醫杜,而市面上都有售爬蟲杜蟲藥

4)體外寄生蟲
    野生黃頭身上可能會有蝨或蜱,蝨係一粒粒黑色,芝麻大小. 蜱本來得芝麻咁大,吸血後大如豆豉,狗身上亦好常見~

治療方法:好簡單,用驅風油或酒精滴係蟲蟲上令蟲鬆口, 過一陣就好易拔走,再上優碘 唔好夾硬拔去,因為蜱咬得好實,夾硬拔去雖然會拔去個身,但個口器仍會留係龜肉中.....
    由於蟲蟲個樣太醜惡,不便貼出,請龜友自行搵圖XD,

暫時寫住咁多,尚有好多資料補充,歡迎各位師兄指出錯處同提供意見,多謝~有任何關於黃頭的問題可以PM討論,大家交流一下
轉載請註明由香港龜友論壇STAR_115編寫,THX

評分

參與人數 2威望 +30 收起 理由
啊橙 + 10 多謝分享
一夜白髮 + 20 多謝分享

查看全部評分

回復

板凳
1)節食

健康的黃頭係可以在不加溫的情況下成功過冬,關鍵在於飲食的控制.低過20C就應該節食,一星期先喂一次係絕對可以,兩星期一次都OK.每次進食時建議加BAC,同進食後泡暖水,都可以促進消化.節食的原因在於避免因為冬天低溫會令黃頭的消化能力變差,需時更耐先可以消化一餐食物.而經常喂食會令黃頭腸胃負荷太多而有腸胃病.一,兩星期喂一次可有足夠的時間消化,減低負荷.
我估黃緣都可以咁做@@
回復

地板
牛龜仔 發表於 2011-7-17 14:36
1)節食

健康的黃頭係可以在不加溫的情況下成功過冬,關鍵在於飲食的控制.低過20C就應該節食,一星期 ...

bac是什麼東東=0=?
回復

BAC=NutriBAC
一種爬蟲益生菌,可以幫助消化同調理腸胃
回復

感謝分享...............
回復

我只黑仔跌左落楼,黄头好活泼咖,所以中意爬,攀登能力好强,依咖得翻朱古力女啦!

真係要小心,我個幾隻都好鍾意爬山....  發表於 2011-7-18 11:39
回復

thanks for sharing
特別係過冬心得
回復

宝宝林 發表於 2011-7-17 22:32
我只黑仔跌左落楼,黄头好活泼咖,所以中意爬,攀登能力好强,依咖得翻朱古力女啦! ...

要唔要買番隻公呀$v$..我有..(唔好意思,借位sell一sell)
回復

已加圖同補充內容
回復

c兄我衣家用緊個大膠箱下面放左塊廁所用既隔水板再放D水係底咁樣好唔好呀
回復

回復 sam0123456 的帖子

哩個設計都幾好,不過可以唔要水,放水盤就得,可以選擇報紙鋪底。
回復

sammy717 發表於 2011-7-18 23:28
咩價錢同大小?

唔好意思,公已比人HOLD左..
得番2隻母.
回復

餵食不合適的食物都有機會出現腸胃炎, 如干沙牛河(真係有人餵).

另生蟲都會出現便便較稀,顏色異常(黃色,綠色,等),有強烈臭味,食慾變差等癥狀. 特別黃頭同一些較什食性陸龜.
回復

回復 Norrishill 的帖子

多謝指點,等我補充埋先THX~
回復

佢d屎屎尿尿真係好臭,,,次次d屎都要踩腳仙走
回復

點解我之前買果支bac唔同你尼支=.=''
回復

kenbb 發表於 2011-7-19 19:41
點解我之前買果支bac唔同你尼支=.=''

你之前賣比我果支係咪吾同牌子-.-
回復

ah林-3- 發表於 2011-7-19 19:47
你之前賣比我果支係咪吾同牌子-.-

唔知.係藍3鋪
回復

嫻仔 發表於 2011-7-19 19:38
佢d屎屎尿尿真係好臭,,,次次d屎都要踩腳仙走

講起就激氣,我個三隻頭先痾完係咁踩,搞到成個箱都係屎,洗死人啦= =
回復