香港龜友論壇

查看: 6703|回復: 106
打印 上一主題 下一主題

我唔明呢個論壇某小部分人咩心態!

#

我指既唔係所有人,而係小部分有極度自戀自大傾向,經常貼自己以為靚既自拍相上黎。首先我講講自己,我上左呢個論壇已有1個月,我上呢個論壇既目的係因為我養龜,我熱愛龜,我想分享或者學習其他龜友既養龜心得。

呢個論壇叫龜友論壇,龜友2個字,我覺得係為有養龜或其他類似動物既人而設, 我喜歡呢個論壇,係因為我係到睇見不同龜友既養龜心得,話題亦只係關於龜,唔似其他論壇,如高_論壇,_男_女論壇(俗稱5P),香_討_區,可以講乜,做乜都OK,特別是所謂既5P論壇,可以比會員自由貼自己既相。

但我發現呢個論壇有小部分人,原來唔係主要討論龜,而係經常貼自己以為靚既自拍照上黎,我唔開名啦,大家知道,我唔明點解佢地要咁做,想比人讚靚仔/靚女? 自戀自大? 滿足自己既欲望? 搵滿足感?一個論壇係為龜友而設,係比龜友分享龜心得或者物品交易,點解會有人係到貼自拍相,仲問人地意見或者加分,如果你係5P論壇 貼相 我唔怪你,因為果個論壇真係為會員貼自拍相而設,但我覺得呢個係龜友論壇,係為龜友傾龜而設,並唔係比你貼自己既靚相,我開始唔明白論壇成立係為左D乜,係比人貼自拍相定係真係比龜友傾龜既野,如果果D覺得自己靚既人,一定要分享自己既靚相,唔分享會死的話,咁樣我覺得你地可以去5P或者其他。留返D網絡資源比真係想傾龜既朋友仔

我見到論壇成立既目的如下:1, 交流飼養寵物龜的經驗,減低因主人疏忽照顧而引致寵物龜死亡的機會;

2, 宣揚保護野生瀕危龜類,為保持物種的多樣性而努力;

3, 反對放生外地引入的龜隻(如紅耳龜),以免破壞本土生態平衡;

4, 反對購買野生捕獲的龜隻,支持人工大量繁殖瀕危龜隻作寵物用途,以減低野生龜隻被捕捉的壓力。

5, 反對以瀕危龜隻(如金錢龜)作藥材、食物用途。

6, 提供一個免費的網上交易平台,讓網友自由地買賣一二手寵物龜及寵物用品,以減低龜隻被放生棄養的機會;

7, 不定期舉辦聯誼活動,以龜會友;

吾想睇就吾睇啦.我都好少禁入去.
不過見你講一講.我就想禁入去睇
回復

回復 twbb 的帖子

哈哈, 可能就係E兩樣野''四周圍界女同撩交嘈'' 加埋既精神病
回復

自拍照如果放係哺乳類應該無問題,一路飲奶一路自拍就對晒題啦!
回復

樓主不要眼紅別人,但你有你自由去唔睇同去唔post
回復

twbb 發表於 2013-6-12 13:33
一賭女龜友既芳貌~~賭幾大先,有無限注架......(講笑),其實愛美之心人皆有之,只要唔影響到其他人既我其實 ...

暫時都無邊位自貼影響到人   而且人地係自貼區自貼.....一陣我可能係聊天室自貼 哈哈哈
回復

李子火鍋 發表於 2013-6-11 23:06
下~~~ 咩自貼區唔係為左滿足我呢D 咸濕仔 可以一賭女龜友既芳貌 ??   ...

一賭女龜友既芳貌~~賭幾大先,有無限注架......(講笑),其實愛美之心人皆有之,只要唔影響到其他人既我其實都幾鐘意睇D C姐自拍架,有靚女唔望我先覺得自己唔正常呀
回復

wel524 發表於 2013-6-11 21:21
回復 icaicayin 的帖子

唔係麻, 又有咁多熱烈追求者, 唔受會俾人唱GA WOR

我見到一句說話忽然覺得好啱佢:「自從我有左精神病之後,我覺得我病得好有精神」,精神得佢四周圍界女同撩交嘈都有既......

我係好靜GE圖書館見到你呢句野真係扒左係度笑  發表於 2013-6-12 19:10
回復

samyung0117 發表於 2013-6-11 21:21
呢個論壇有好多區域比大家選擇。
大家可以選擇自己心儀既區域交流。
一人講少句,以免傷大家感情。

有D人係好奇寶寶,想收集人地意見,想知其他人對自己既諗法會有D咩既睇法,只係我覺得樓主只係想人支持佢,從回覆中我見唔到佢有反思別人的意見,只係不斷強調自己係正確,其他人咁做(自拍)就係錯既,但其實幾乎所有人都只係同佢講自拍只係會員私人間既交流,討論龜之餘既閒暇話題,佢唔喜歡睇既可以直接去龜區,我就唔明點解係咁既情況下佢都係要堅持反對自拍,除左係佢所講會令龜友網沉淪之外(本人係覺得無可能既)會唔會仲有其他因素???
回復

回復 lktq 的帖子

呢樣係真, 我都少左上黎. 呢度悶左好多, 以前熱鬧D

睇得出樓主都係小朋友一個, 自己唔鐘意人自貼就出POST批評.
有自貼區就一定有D 稚氣未除既自貼相, 唔鐘意咪唔好睇或少一句囉, 有得自貼區人地就有權自貼架啦.

如果真係要分得咁清楚, 要自貼非得去5P, 要暢所慾言字字粗口要上高登, 要講龜就呢度.
咁樓主又點解要O係呢度用 巴打 一詞去稱呼別人呢
回復

jefflamcy 發表於 2013-6-12 02:44
回復 qqqq1418a 的帖子

唔係小妹妹喎

2多歲生得佢出啦!30就冇本事!其實見你地玩得咁開心至多口搭嗲啫!
回復

唔係小妹妹喎
回復

回復 lishuikuen 的帖子

心境都老架小妹妹!
回復

心境唔老就得啦

多D同BB/小朋友玩心境都青春D,起碼我係咁  發表於 2013-6-12 13:48
回復

一個公開平台每人都有利用它的權利,只要冇傷害到任何人佢地喜歡post自拍照關人セ事!我佩服他/她們有勇氣而且那裏是自拍區,我不喜歡影相吾代表別人可以而且你地令我呢個老鬼睇得好開心,可能有天係魚街見到呢!!
回復

火星 發表於 2013-6-12 02:26
樓主你唔鍾意可以唔睇,唔小心入左去睇,
咪當睇小丑,一笑置之,做人何必太認真呢! ...

我暫時都見唔倒有邊個係小丑,
佢地D相都好正經,幾可愛的,
我同意你講"做人不必太認真'
回復

樓主你唔鍾意可以唔睇,唔小心入左去睇,
咪當睇小丑,一笑置之,做人何必太認真呢!

岩聽  發表於 2013-6-12 02:41
回復

君臨天下 發表於 2013-6-12 01:37
樓主C兄,其實我都明白有你一樣感覺,有個C弟係有咁果傾向,次次都唔係講龜,我都覺得佢有自戀咁,所以我 ...

邊個呀?
回復

每個人都有自己表達自己嘅方式
自拍區可以比我地放左工吹下水放鬆下
人地都唔怕up自己啲相點解你要care?
洗唔洗開post話人地?
放鬆下啦香港人

回復

樓主C兄,其實我都明白有你一樣感覺,有個C弟係有咁果傾向,次次都唔係講龜,我都覺得佢有自戀咁,所以我選擇唔睇,但又唔可以阻止唔比人自貼架麻佢有咁個權利

我估果位C兄個名係有數目字GE....呢排佢真係出得有D密...  發表於 2013-6-12 19:06
人地只係放頭像,無自拍架  發表於 2013-6-12 13:40
髮乳怪??^^  發表於 2013-6-12 13:22
回復

其實有自拍,有咩問題?

利益申報:我從沒有在此公開自拍照
回復