香港龜友論壇

標題: 好煩/.\ [打印本頁]

作者: +蜜糖寶寶+    時間: 2013-10-23 03:22
標題: 好煩/.\
結婚娶老婆應該由女家俾錢嗎?  求解答

作者: tai620    時間: 2013-10-23 03:32
唔會,我覺得會俾女家親人睇小
作者: 米高佐龜    時間: 2013-10-23 03:50

回復 +蜜糖寶寶+ 的帖子

韓國、福建就係!香港通常係男人比,禮金同人情就大家傾…男女家分開擺酒就係自負盈虧,聯婚就多數男人出錢,人情就自己袋番,或女人要求要女家的人情!
作者: 龜媽    時間: 2013-10-23 04:15
結婚太計較好易吵大鑊!
雙方都唔好要老人家出錢!
2個人結婚咪大家一齊夾夠佢, 反正結婚後D錢多數女方管的.
作者: 許可證    時間: 2013-10-23 04:15
回復 +蜜糖寶寶+ 的帖子

女家淨係負責自己個女既嫁妝,其餘都是男家負責的。
作者: Odinwp    時間: 2013-10-23 05:45
乜都男家出哂!男家負擔得到嗎?
現今結婚平極都要廿萬啦,
一人出D就最好,結婚不是賣女

作者: 地獄火    時間: 2013-10-23 07:07
+蜜糖寶寶+ 發表於 2013-10-23 03:22

係我本字典裡面,男方應該照顧女性,大部份係男性負責,如果男性連最基本都做 5 到,莫講話結婚咁大件事,食餐飯都話 AA,死得 la
仲有,結婚生仔呢 d 跟住 lai 既數,又係邊個負責先,諗清楚 ar,蜜糖妹妹
作者: ex903    時間: 2013-10-23 08:00
地獄火 發表於 2013-10-23 07:07
係我本字典裡面,男方應該照顧女性,大部份係男性負責,如果男性連最基本都做 5 到,莫講話結婚咁大件事 ...

超級認同C兄所講
作者: 濛茶茶    時間: 2013-10-23 09:21
除非女家好有錢好有地位、
否則,一個稍為有志氣的男人,
冇理由要女家比晒錢。
(軟飯王例外)
作者: catcatdog123    時間: 2013-10-23 09:53
結婚既野大有大搞, 細有細搞, 2個人好好地傾下點安排, 要女家出晒錢男家自己都醜啦
作者: 金金    時間: 2013-10-23 10:43
韓國人是女家俾錢的,你是?
作者: 家家    時間: 2013-10-23 11:46
印度人結婚都系女家出晒錢

作者: 鬼仔    時間: 2013-10-23 11:52
宜家個個都話男女平等,點解結婚唔可以係女方比錢
作者: alien666    時間: 2013-10-23 12:03
我結婚時係自己出錢,女家同自己屋企都冇俾過錢的,自己覺得應該有經濟能力先結婚係最好的,
咁大個人結婚仲要女家出錢,好似唔係幾好咁,不過如果搵到個福建女仔都幾好架,我同事個女結婚,佢俾左100萬個女做嫁妝,佢話福建人係咁喎
作者: siusun    時間: 2013-10-24 10:18
大左肚未呀? 未大就男家比

大左 女家比哂

行規黎架喎

作者: karry    時間: 2013-10-24 10:46
好欣賞各位師兄好有男子氣慨, 港男有質素呀!!!
我可以接受男女相方共同儲錢結婚, 但接受唔到要女方屋企出錢!
作者: 老細    時間: 2013-10-24 11:09
作者: astec_99    時間: 2013-10-24 11:23
男方應該照顧女性,大部份係男性負責  
作者: 長毛    時間: 2013-10-24 12:33
大家平心靜氣,慢慢傾,唔好衝動,正所謂千世修來共枕眠,好難得既緣份,努力
作者: 李子火鍋    時間: 2013-10-24 20:25
+蜜糖寶寶+ 發表於 2013-10-23 03:22

妳嫁去印度丫?   唔係女家俾錢,係女家俾黃金嫁
作者: 小友    時間: 2013-10-24 20:36
結婚是2個人嘅事,最重要幸福.
要男家俾錢,如果男家無錢唔通唔結婚,女家俾錢男家又無面?有錢做好D,無錢普普通通都可以!唔好分咁清楚!幸福+開心最重要

作者: siusun    時間: 2013-10-24 23:33
認真答就應該2家人每一邊負責一D既, 如女方負責嫁妝, 男方比酒席, 人情再睇兩家對分定點

都未結就計住晒, 記住結婚係兩個人去尋幸福, 唔係賣女.

唔識一齊去承擔

咁既心態下真係比你結左緍, 結分結分好容易就分. 唔好忘記香港離婚率係好很高
作者: 哇哈哈    時間: 2013-10-26 15:27
一齊承擔吧

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2