香港龜友論壇

標題: 搬家了! 離島的田園風光 [打印本頁]

作者: Christopher    時間: 2013-8-26 10:55
標題: 搬家了! 離島的田園風光
2013年8月18日(日),我搬家了!
附近有一個環保機構,他們正在開闢山上荒廢了的田地,我就約了他們去看田

100呎田 : 月租 HK$250
200呎田 : 月租 HK$500 , 半年9折共 HK$2700, 一年8折共 HK$4800

在香港, 那已經算是十分便宜了! 我是頭一個客人, 所以大優惠 200呎田 - 1年只收 HK$ 2880 !

過熟的秋葵 OKURA, 這下只能留種了

虫虫在開餐!

木瓜也結果了

綠豆也熟了, 留種

也種了玉米

螞蟻也來開餐!

蕃薯也有種

冬瓜, 甕菜有收成了!

也有艾草, 可以入藥

忘了問他們是什麼, 好像是冬瓜葉...

原來因水種不良被遺棄的鐵樹, 改種田裡反而活出生機!

水井(黃色圈著) 及 壞掉的水泵(紅色圈著)

正在清理水井附近, 以方便放置新的水壓器

作者: 百厭星君    時間: 2013-8-26 11:01
作者: MichaelL    時間: 2013-8-26 11:05
回復 Christopher 的帖子

好正啊~ching,  得閒攪個晒龜團~ 全都係有機食物 + 多元化~ d龜見到一定發狂
作者: 濛茶茶    時間: 2013-8-26 11:28
好平好抵呀
作者: mandy4014    時間: 2013-8-26 11:46
濛茶茶 發表於 2013-8-26 11:28
好平好抵呀

果到係邊到黎架....我都想租返個呀...
作者: jojo    時間: 2013-8-26 11:52
離島邊度……?
作者: AsiaSky    時間: 2013-8-26 12:15
好正呀。  
作者: farmer319    時間: 2013-8-26 12:18
可否pm詳情……我都有興趣
作者: colala    時間: 2013-8-26 12:20
good! 田園生活
作者: Johnson    時間: 2013-8-26 12:51
用泥養龜就正
作者: Ly838    時間: 2013-8-26 13:55
非常有興趣田園生活, 怎樣可以租田?????
作者: Christopher    時間: 2013-8-26 14:49
在坪洲
http://www.greenpengchau.org.hk/ ... anicFarm&lang=c
作者: xeno_龜迷    時間: 2013-8-26 15:29
Christopher 發表於 2013-8-26 10:55
2013年8月18日(日),我搬家了!
附近有一個環保機構,他們正在開闢山上荒廢了的田地,我就約了他們去看田

搞個嗮龜場,得閒比DChing去坐下,搞埋BBQ,100蚊個人都好啊
作者: 兆輝J    時間: 2013-8-26 17:37
田園生活,正呀,
起個涼亭吟詩作對
作者: Christopher    時間: 2013-8-26 17:40
xeno_龜迷 發表於 2013-8-26 15:29
搞個嗮龜場,得閒比DChing去坐下,搞埋BBQ,100蚊個人都好啊

我自己冇養龜, 我表舅父有一隻, 身世來歷係有個故事既...

話說 N 年前, 我姨婆上深圳, 見到地坦有 "水魚" 賣, 覺得好平就想買番隻返香港煮來食...

選購果陣都明明係隻 "水魚" , 之後個小販好快轉個身攞個膠袋包住, 返到落黎就變左 "烏龜" 囉

所以隻龜就唯有養落去...

作者: xeno_龜迷    時間: 2013-8-26 22:40
Christopher 發表於 2013-8-26 17:40
我自己冇養龜, 我表舅父有一隻, 身世來歷係有個故事既...

話說 N 年前, 我姨婆上深圳, 見到地坦有 "水魚 ...

下。。。。。

作者: joeloklok    時間: 2013-8-26 22:55
Christopher 發表於 2013-8-26 17:40

話說 N 年前, 我姨婆上深圳, 見到地坦有 "水魚 ...

咁都好d無變龜湯,緣分來
作者: Christopher    時間: 2013-8-27 14:46
回復 Ly838 的帖子

在坪洲, 上這個網找負責人吧!  http://www.greenpengchau.org.hk/ ... anicFarm&lang=c
作者: Ly838    時間: 2013-8-27 15:03
Thank you very much

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2