香港龜友論壇

標題: 好心無好報,同一D感想... [打印本頁]

作者: lamnokhang    時間: 2013-6-20 17:10
標題: 好心無好報,同一D感想...
之前養好多魚,龜,後期因有D問題,好多都轉晒去好多朋友到..
凈返好多糧,所以我就每次放假,無落雨都會去坑口個魚池到餵龜

今日見天氣好,我又出發了...行行下比個差人叫,先生企係到,唔該你身份正

我心捻我拎到成手野都叫我拎,搞錯呀..可能我身上有紋身,個頭又啡啡地...

之後問我,去邊呀,我話去餵龜點知佢話,哇,睇唔出你都幾有愛心

咁晒仲去餵龜,之後就放行了,個一下我心情極好

行到去,就餵龜啦,當然餵埋魚.....不幸地,好人係無好報...我兩條腳比蚊咬左最小10野....

陰公

同埋我留意到果到D龜魚好慘,,D糧未到水,仲飛緊落去果時,我捻6米內既魚,龜已經沖埋來

一定好餓了.....心捻如果有魚/龜身上有傷,實死硬....唉

作為一個主人,每日只會擔心自己D龜龜唔食野,不斷買新糧試(相信大家都有試過)

但當你見到我岩岩個畫面就一定有所同感...我家小龜咁幸福,魚池果D好可憐.....

最後希望大家,唔岩用既糧/就到期/岩岩過左期既...唔好浪費...去餵魚/龜啦...

果到無人餵,D人只識放生......我唔會放生,但我會餵..

不喜歡,唔好鬧....只係分享

作者: 鬼仔    時間: 2013-6-20 17:16
呢個世界係咁唔公平....無人會雪中送炭.但係好多人會落井下石.........
作者: twbb    時間: 2013-6-20 17:23
鬼仔 發表於 2013-6-20 17:16
呢個世界係咁唔公平....無人會雪中送炭.但係好多人會落井下石.........

雪中送炭唔係無,不過茫茫人海好難遇到啫,加上有善心嘅又未必有能力,呢個世界雖然無希望,但獨「善」其身總還可以嘅
作者: Samanthalai    時間: 2013-6-20 17:23
有時間真係要去餵下

打呢句野個陣
Tana係keyboard要見我按咩
佢就行去邊
作者: 君臨天下    時間: 2013-6-20 17:24
做得好,上次我淨低幾包我都有去餵
作者: lamnokhang    時間: 2013-6-20 17:30
我仲有好多包

咩羅漢增色,開口糧,M糧,Z糧,N糧,MIX埋晒,仲有4KG幾
作者: 武能容    時間: 2013-6-20 17:53
C兄幾好~餵魚餵龜仲餵埋蚊^^"
作者: 龜大仙    時間: 2013-6-20 18:00
世界沒有公平能做到幾多救到幾多就去做不要因善小而不為
作者: JoeK    時間: 2013-6-20 18:00
回復 twbb 的帖子

說得很好!

師兄16/6 多了兩位成員喎,係咩黎架?
作者: twbb    時間: 2013-6-20 18:04
JoeK 發表於 2013-6-20 18:00
回復 twbb 的帖子

說得很好!

報彩係油彩,四百係巴西,不過佢地仲細,等大小小先影相放上嚟
作者: JoeK    時間: 2013-6-20 18:05
回復 twbb 的帖子

好呀,期待
作者: pandagift    時間: 2013-6-20 18:23
你好形, 好心必有好報, 天地知就夠
作者: JoeK    時間: 2013-6-20 18:36
看完師兄的好心post , 我也立即整理水龜用品希望幫到其他人和龜龜!
作者: Puiki    時間: 2013-6-20 18:40
有機會我都去下德華公園果度喂下先
作者: 長毛    時間: 2013-6-20 18:46
Ching時辰未到,所以未報姐,好快有好報架喇!
作者: chim    時間: 2013-6-20 19:33
我都有試過將我D龜龜不愛吃的糧餵魚池的龜, 可能佢地太餓, 不會揀飲擇食...
作者: 森山    時間: 2013-6-20 19:33
D人真係好賤,唔要佢地,仲要講得好動聽"放生"
作者: choichakyam    時間: 2013-6-20 20:46
做得好
作者: lamnokhang    時間: 2013-6-20 21:14
希望大家唔好亂放生
作者: 貓may    時間: 2013-6-20 23:53
放生=叫佢自生自滅=不負責任
作者: twbb    時間: 2013-6-21 02:06
Puiki 發表於 2013-6-20 18:40
有機會我都去下德華公園果度喂下先

德華公園好似唔比餵龜嘅喎,你睇清楚先好d,以免麻煩,佢都有佢嘅理由嘅,始終呢個世界上有好多變態會餵毒藥,大家小心d啦
作者: mycgshop    時間: 2013-6-21 09:42
師兄真好人, 餵魚餵龜之餘, 仲餵埋蚊
好人始終會有好報的
作者: icaicayin    時間: 2013-6-21 09:50
師兄真係好好人~~~支持~~~
作者: evelyn_hml    時間: 2013-6-21 11:16
回復 lamnokhang 的帖子

講得太好了.

作者: evelyn_hml    時間: 2013-6-21 11:16
回復 lamnokhang 的帖子

講得太好了.

作者: 鎮汝    時間: 2013-6-21 14:26
好多師奶好興買d10蚊隻巴西龜~~養到手掌咁大就會去放生
就係比呢d人搞到咁

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2